Εθνικός Θησαυρός

4

Το παραδοσιακό γιαπωνέζικο θέατρο αποτελεί το φόντο εξέλιξης ενός εικαστικά συναρπαστικού, αφηγηματικά στιβαρού και ψυχολογικά περίπλοκου δράματος μυθιστορηματικών διαστάσεων. | Powered by Uber.

Εθνικός Θησαυρός

Ο κορεατικής καταγωγής Σανγκ-ιλ Λι είναι ένας 52χρονος Γιαπωνέζος σκηνοθέτης, καταξιωμένος τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά στη χώρα του. Ιδιαίτερα καρποφόρα έχει αποδειχθεί η συνεργασία του με το συγγραφέα Σουίτσι Γιόσιντα, του οποίου έχει διασκευάσει τρία μυθιστορήματα, ως "Villain" (2010), "Rage" (2016) και "Εθνικός Θησαυρός" (2025), με το τελευταίο να αναδεικνύεται η εμπορικότερη live action γιαπωνέζικη ταινία όλων των εποχών (στις 20 πρώτες, οι 17 είναι anime) και να κερδίζει δέκα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Ιαπωνίας, αλλά και μια οσκαρική υποψηφιότητα για μακιγιάζ.

Η κοινωνική ματιά των Γιόσιντα και Λι γίνεται γρήγορα ευδιάκριτη, καθώς η ιστορία μας ξεκινάει στο Ναγκασάκι του 1964 και με την πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του αφεντικού της Γιακούζα Τατσιμπάνα, ο οποίος, ως μαικήνας των τεχνών, υποδέχεται τον προστατευόμενό του, διάσημο ηθοποιό του Καμπούκι Χατζίρο Χανάι. Τόσο ο συμβολικός τόπος όσο και το σαφές ταξικό, περί διαπλοκής σχόλιο σηματοδοτούν το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, ενός κόσμου όπου η (ξενόφερτη) μοντέρνα καπιταλιστική εξέλιξη συνυπάρχει με την (εθνική) ισχυρή πολιτιστική παράδοση. Την τελευταία αντιπροσωπεύει το θέατρο Καμπούκι, όπου και θα θητεύσει ο νεαρός Κικούο Τατσιμπάνα, ο οποίος μετά τη δολοφονία του γκάνγκστερ πατέρα του θα μπει υπό την προστασία του Χανάι. Μαζί με το γιό του τελευταίου Σουνσούκε, θα εκπαιδευτεί σκληρά ως οναγκάτα (άντρες οι οποίοι υποδύονται γυναικείους χαρακτήρες), ξεκινώντας μια μακρά καριέρα γεμάτη θριάμβους, σκάνδαλα και διαρκή, σκληρό ανταγωνισμό.

Δυο άντρες σε γυναικείους ρόλους, ένα απαιτητικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, η σύγκρουση ζωής και τέχνης στο πέρασμα των χρόνων. Στο νου έρχεται το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Αντίο Παλλακίδα μου" (1993) του Τσεν Κάιγκε, με το Καμπούκι να αντικαθιστά εδώ την Όπερα του Πεκίνου ως ένα σύμπαν εξωτικής ομορφιάς με δικούς του, απροσπέλαστους κώδικες. Ο Γιόσιντα προσφέρει το βασικό, μυθιστορηματικό και τραγικό υλικό και ο Λι το εικονοποιεί με οπερατικό πάθος και συναισθηματικό βάθος. Αφιερώνει χρόνο στις θεατρικές παραστάσεις, τονίζοντας την εικαστική σημειολογία τους και αναδεικνύοντας το μυθολογικό πλούτο και την αφηγηματική τεχνική τους, συγκρατεί, χωρίς όμως να φοβάται, τις μελοδραματικές εξάρσεις όταν η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια στους δυο πρωταγωνιστές και δουλεύει αντιστικτικά σε σχέση με το "πάνω" και το "έξω" της θεατρικής σκηνής. Ο εξωτικός μικρόκοσμος του Καμπούκι, του οποίου οι κορυφαίοι ερμηνευτές απολαμβάνουν αυτοκρατορικές τιμές, είναι (δημιουργικό) όραμα και ταυτόχρονα (ψυχολογικό) καταφύγιο, απόδραση, μα και φυλακή, λύτρωση όσο και οδύνη για τους Κικούε και Σουνσούκε. Τις δυο όψεις του ίδιου δραματικού νομίσματος (όλη η ταινία στηρίζεται πάνω σε δίπολα), το οποίο καταβάλλεται ως αντίτιμο – τελετουργικής - νοηματοδότησης ενός λυσσαλέου αγώνα επιβίωσης.

Ιαπωνία. 2025. Διάρκεια: 175΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικός Θησαυρός

Kokuhô
4
  • Δραματική
  • 2025
  • Διάρκεια: 175 '
  • Σανγκ-ιλ Λι

Το 1964 και μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο δεκατετράχρονος Κικούο γίνεται προστατευόμενος ενός διάσημου ηθοποιού του θεάτρου Καμπούκι. Θα ακολουθήσει τα βήματά του και θα γίνει φίλος με τον Σουνσούκε, τον γιο του ηθοποιού, ζώντας μαζί μια ζωή γεμάτη θριάμβους, σκάνδαλα και διαρκή, σκληρό ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Σίντνεϊ Σουίνι στο "The Housemaid's Secret"

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα βίντεο από τα γυρίσματα του σκοτεινού R-rated θρίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2026

Ριουσούκε Χαμαγκούτσι: "Όλα στην τέχνη ξεκινούν από έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να πλησιάσει έναν άλλον"

Ο Γιαπωνέζος οσκαρικός δημιουργός του "Drive my Car" μας αφηγείται την περιπέτεια του "Έτσι Ξαφνικά". Της πρώτης γαλλικής συμπαραγωγής του και της μεταφοράς ενός συγκινητικού λογοτεχνικού χρονικού στη μεγάλη οθόνη.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/10)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Κινηματογράφος με εισιτήριο €3 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο τρίευρο.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Clayface κάνουν λόγο για σοκ

Μια καθαρόαιμη ταινία τρόμου μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ, φέρεται να έχει ετοιμάσει ο Τζέιμς Γουάτκινς.

Όστιν Έιμπραμς: Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής του "Resident Evil" και της "Πτώσης της Φάλαινας"

Από εφηβικές ταινίες στο "Euphoria" και το "Weapons" έως τη φετινή επιτυχία του "Resident Evil", γνωρίστε καλύτερα τον Όστιν Έιμπραμς μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 15 Οκτωβρίου.