Cinemathesis: Δύο γιορτινά σεμινάρια για τον ήχο και την εικόνα στον κινηματογράφο σε περιμένουν από τις 27/12

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μέσα από πραγματικά παραδείγματα και πρακτική εξάσκηση, ενώ τους δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

cinema

Αυτές τις γιορτές, η Cinemathesis σε προσκαλεί σε έναν γιορτινό κύκλο πρακτικών σεμιναρίων αφιερωμένο στον ήχο και την εικόνα στον κινηματογράφο.

Δύο εντατικά εργαστήρια, σχεδιασμένα για νέα άτομα, δημιουργούς και λάτρεις του οπτικοακουστικού μέσου, στο ArtSpace Cinemathesis, έναν καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

1. ΗΧΟΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Short Audibles | Κύκλος Α’

Ένα hands-on εργαστήριο ηχοληψίας κινηματογράφου και field recording, με εισηγητή τον Γιάννη Αντύπα, ηχολήπτη με πολυετή εμπειρία σε κινηματογράφο, τηλεόραση, ντοκιμαντέρ και video art.

Μέσα από πραγματικά παραδείγματα και πρακτική εξάσκηση on location, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τρόπους με τους οποίους ο ήχος λειτουργεί ως εργαλείο αφήγησης και καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς επίσης βελτίωσης του ακουστικού αποτελέσματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• Βασικές αρχές ήχου
• Εξοπλισμός & σωστή χρήση μικροφώνων
• Ο ρόλος του ηχολήπτη στον κινηματογράφο
• Τεχνικές ηχογράφησης on location
• Βασική επεξεργασία ήχου (DAW & effects)
• Πρακτική άσκηση "Short Audibles”

Ημερομηνίες & Ώρες:
• 27 & 28/12 | 12:00 – 14:00
• 03 & 04/01 | 12:00 – 14:00

Κόστος: 120€ (4 ημέρες)
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

2. CINEMA LAB | Από τη Φαντασία στο Πανί

Ένα εντατικό, γιορτινό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, με εισηγητή τον Χρήστο Πετρόπουλο, σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή & εκπαιδευτή.

Ένας ολοκληρωμένος κύκλος που καλύπτει  τη διαδρομή δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους: από την ιδέα ➝ το σενάριο ➝ το γύρισμα ➝ το μοντάζ ➝ την τελική παρουσίαση.

Ιδανικό για όσους θέλουν να αφηγηθούν ιστορίες μέσα από την εικόνα, να πειραματιστούν δημιουργικά και να αποκτήσουν στέρεες βάσεις κινηματογραφικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

•Από την Ιδέα στο Σενάριο (2 συναντήσεις)
Ανάπτυξη ιδεών, αφήγηση, δομή πλοκής & συλλογική συγγραφή σεναρίου.

•Από το Σενάριο στο Γύρισμα (2 συναντήσεις)
Σκηνοθεσία, κάδρο, storyboard, οργάνωση και γύρισμα.

•Μοντάζ & Post Production (1 συνάντηση – 3 ώρες)
Μοντάζ, συγχρονισμός ήχου-εικόνας, εφέ, χρωματική επεξεργασία & δημιουργία αφίσας.

Ημερομηνίες & Ώρες:
• 29 & 30/12 | 16:00 – 18:00
• 03 & 04/01 | 16:00 – 18:00
• 10/01 | 12:00 – 15:00

Κόστος: 150€ (5 ημέρες)
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

Info

ArtSpace Cinemathesis (Αριστοφάνους 30, Ψυρρή -1ος όροφος)
Μετρό Μοναστηράκι – έξοδος Αθηνάς

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" (ξανα)παίζονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
11/02/2026

Οι (μάλλον) καλύτερες στιγμές της Τζένιφερ Άνιστον, σε μικρή και μεγάλη οθόνη

Η παντοτινή Ρέιτσελ Γκριν σβήνει 57 κεράκια και κοιτάζοντας την πορεία της, αναρωτιόμαστε: Είναι ή δεν είναι τελικά καλή ηθοποιός;

Ο Πολ Τόμας Άντερσον σάρωσε τα φετινά βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών της Αμερικής

Ένα βήμα πριν το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας βρίσκεται ο σκηνοθέτης της ταινίας "Μία Μάχη μετά την Άλλη".

To Animasyros επιστρέφει με αφιέρωμα στα "200 χρόνια Ερμούπολη" και focus στην Ιρλανδία

Το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων καλεί δημιουργούς να καταθέσουν τις ταινίες τους έως την 1η Ιουνίου 2026. Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας, Τζό Πέσι

Μία αναδρομή στην πορεία του τεράστιου Αμερικανού ηθοποιού, με αφορμή τα 83α γενέθλιά του.

Ποιοι είναι οι δημιουργοί των 5 ντοκιμαντέρ που φέρνει το CineDoc στη μεγάλη οθόνη;

Μια ματιά στους δημιουργούς και τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους τους που θα προβληθούν στον Δαναό για δύο ημέρες.

Ελληνικό box office: Ο "Άγιος" (ξανα)έβαλε το χέρι του

Ο "Άγιος Παΐσιος" δεν ξεφούσκωσε ακαριαία, όπως περίμεναν πολλοί, ο οσκαρικός "Άμνετ" συγκινεί όλο και περισσότερους, ενώ ο "Καποδίστριας" προχωράει (αργά πλέον) προς τις 800.000 εισιτήρια.