'Super Story Market': Η ελληνική ταινία που γέννησε ένα νέο κινηματογραφικό κίνημα

Το μοντέλο, που συνδυάζει τη δύναμη της κινηματογραφικής αφήγησης με την άμεση δράση, φαίνεται να λειτουργεί και ετοιμάζει μάλιστα ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η ταινία Super Story Market

Η ανεξάρτητη ελληνική ταινία Super Story Market, σε σκηνοθεσία Κριστιάν Νίρκα, κατάφερε κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία. Στις 17 πρώτες προβολές της, 150 άνθρωποι γράφτηκαν ως νέοι υποψήφιοι δότες μυελού των οστών, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας και την οργανωμένη ενημέρωση που τη συνόδευε, από τον οργανισμό Όραμα Ελπίδας.

Πρόκειται για μια πράξη πρωτόγνωρη για τα εγχώρια κινηματογραφικά δεδομένα. Η διαδικασία ήταν απλή αλλά συγκλονιστική: ο θεατής βγαίνει από την αίθουσα και, αντί να μιλήσει απλώς για το έργο, παίρνει θέση μέσα στη ζωή. Προχωρά στη λήψη δείγματος και δηλώνει διαθέσιμος να βοηθήσει έναν άγνωστο συνάνθρωπο — μία πράξη που μπορεί να σώσει μια ζωή.

Αυτό το μοντέλο, που συνδυάζει τη δύναμη της κινηματογραφικής αφήγησης με την άμεση δράση, ονομάστηκε από τους δημιουργούς του Cinepraxis-Movement.

Ένα κίνημα που ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη Κριστιάν Νίρκα και την ηθοποιό και σεναριογράφο Ελένη Κόντη. Η βασική του ιδέα: "Δεν παρακολουθούμε απλώς ιστορίες. Γινόμαστε μέρος τους. Ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο χώρος αναστοχασμού — είναι καταλύτης για κοινωνική συμμετοχή".

Το ενδιαφέρον για αυτή τη νέα φιλοσοφία ήταν άμεσο και ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και πολιτιστικοί φορείς αναγνωρίζουν ήδη το Cinepraxis ως μία από τις πιο καινοτόμες προσεγγίσεις των τελευταίων ετών στο κοινωνικά προσανατολισμένο σινεμά. Ως αποτέλεσμα, οργανώνεται μια ευρωπαϊκή περιοδεία της ταινίας για την άνοιξη του 2026, με προβολές σε μεγάλες πόλεις και χώρες της Ευρώπης — ενώ η αρχή γίνεται ήδη, με την πρώτη επίσημη προβολή στο Παρίσι (Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025, 20:00 / Le Grand Action — 5 rue des Écoles, 75005).

Στο χώρο θα υπάρχει stand ενημέρωσης για την δωρεά μυελού των οστών, ενώ μετά την προβολή θα πραγματοποιηθεί σύντομο Q&A με τον σκηνοθέτη και την σεναριογράφο.

"Το Super Story Market δεν είναι μόνο ταινία — είναι αφορμή για δράση. Οι 150 νέοι δότες έως τώρα, είναι η απόδειξη ότι ο θεατής μπορεί να γίνει ενεργός φορέας αλλαγής. Το Cinepraxis Movement πρεσβεύει ακριβώς αυτό: ότι η τέχνη δεν περιορίζεται στην οθόνη. Μπορεί να βγει από την αίθουσα και να αλλάξει τη ζωή κάποιου — κυριολεκτικά. Μόλις επικοινωνήθηκε αυτή η ιδεά στο εξωτερικό, η ανταπόκριση ήταν άμεση και διερευνητική. Όταν στείλαμε όμως και την ταινία λάβαμε πολύ ενθουσιασμό και μια αίσθηση ανυπομονησίας." - Κριστιάν Νίρκα- Σκηνοθέτης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τελικά αξίζει να δεις το "I Was a Stranger";

Ομάρ Σι, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Θάνος Τοκάκης με φόντο το προσφυγικό ζήτημα. Αξίζει να δείτε τη νέα ταινία του Μπραντ Άντερσεν;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2026

Διάσημες προσωπικότητες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όλες τις βιογραφικές ταινίες σημαντικών προσώπων που μπορείτε να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι Iron Maiden, λίγο πριν το ΟΑΚΑ, "έρχονται" στον κινηματογράφο Δαναό

Με το νέο ντοκιμαντέρ "Iron Maiden: Burning Ambition", το heavy metal συγκρότημα (ξανά)συστήνεται στο ελληνικό κοινό λίγο πριν τη μεγάλη του συναυλία στο ΟΑΚΑ.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 23 Απριλίου.

Η Στέγη μας καλεί να βυθιστούμε στο σύμπαν της Τίλντα Σουίντον

Η Tilda Swinton και οι στενοί της συνεργάτες συνθέτουν την έκθεση "Ongoing", μια πολυεπίπεδη εμπειρία που φιλοξενείται στον νέο χώρο Onassis Ready. Καλλιτεχνικές δράσεις, περφόρμανς, masterclass και θερινές κινηματογραφικές προβολές παρουσιάζονται, σε ένα πρόγραμμα που ξεδιπλώνει τη δημιουργική της διαδρομή μέσα από τη φιλία, τη συνεργασία και τη διαρκή καλλιτεχνική ανταλλαγή.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (23-29/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Ένα θερινό σινεμά στήνεται στην ταράτσα του Onassis Ready

Από τις 22 Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου το πρόγραμμα έχει βόλτα στην Καλλιθέα τις Παρασκευές για special θερινές προβολές στην ταράτσα του Onassis Ready.