Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης

2

Μεταφορά ενός μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, βασισμένο σε οσκαρική ταινία. Άνευρο, ελάχιστα πειστικό και αδέξιο στην εναλλαγή πραγματικότητας - φαντασίας, με ερμηνευτική έκπληξη τον ταλαντούχο Τόνατιου. | Powered by Uber.

Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης11

Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες το 1932, ο Μανουέλ Πουίγ, αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων και ακτιβιστής για τα LGBTQ δικαιώματα, κατέφυγε το 1973 στο Μεξικό, όπου τρία χρόνια αργότερα εξέδωσε το "Φιλί της Γυναίκας Αράχνης". Το 1985, ο Αμερικανός σεναριογράφος Λέοναρντ Σρέιντερ ("Μυστική Οργάνωση Γιακούζα", "Μίσιμα") και ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Έκτορ Μπαμπένκο ("Πισότε", "Ξένοι στην Ίδια Πόλη") το διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία, χαρίζοντας στον Γουίλιαμ Χαρτ το Όσκαρ α΄ ρόλου (από τέσσερις πρωτοκλασάτες υποψηφιότητες). Δεν άργησε να γίνει και θεατρικό μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ από τον Τέρενς ΜακΝάλι ("Frankie and Johnny in the clair de lune", "Master class"), σε μουσική Τζον Κάντερ και στίχους Φρεντ Εμπ, κερδίζοντας μάλιστα το 1993 επτά Τόνι (από έντεκα υποψηφιότητες). 


Ανάμεσα στις πολλές λαμπρές στιγμές της συνεργασίας Κάντερ και Εμπ είναι και τα μιούζικαλ "Καμπαρέ", "Zorba" και "Σικάγο", με το τελευταίο να μεταφέρεται στο σινεμά από τον Μπιλ Κόντον, έναν άνισο σεναριογράφο (Όσκαρ για το "Θεοί και Τέρατα") και σκηνοθέτη ("Σικάγο", "Dreamgirls", "Χαραυγή: Μέρος 1 & 2"), ο οποίος αναλαμβάνει τώρα να δώσει κινηματογραφική διάσταση στην ιστορία του πολιτικού κρατουμένου Βαλεντίν και του ομοφυλόφιλου Μολίνα, οι οποίοι το 1983 και λίγο πριν την πτώση της αργεντίνικης χούντας μοιράζονται το ίδιο κελί. Χωρίς τίποτα κοινό μεταξύ τους, οι δυο άντρες θα δημιουργήσουν σιγά σιγά έναν ισχυρό δεσμό, καθώς ο Μολίνα αρχίζει να αφηγείται συναρπαστικά στον Βαλεντίν ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του Ίνγκριντ Λούνα.


Ένας πραγματικός κόσμος, βίαιος και σκοτεινός, κι ένας φανταστικός, συναρπαστικός και υπέρλαμπρος, προσπαθούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κελί. Εξερευνώντας πολιτικές, σεξουαλικές και κοινωνικές αλήθειες, ο Μπαμπένκο το είχε καταφέρει ως ένα βαθμό, μα ο Κόντον αποδεικνύεται ένας ρηχός εφετζής. Στήνει μερικά θεαματικά μουσικοχορευτικά νούμερα, αλλά η βερσιόν του είναι άνευρη, ελάχιστα πειστική και αδέξια στην εναλλαγή ρεαλισμού - κινηματογραφικού ονείρου, με ερμηνευτική έκπληξη τον ταλαντούχο Τόνατιου, πειστικότατο ως εξωστρεφή Μολίνα.

ΗΠΑ, Μεξικό. 2025. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης

Kiss of the Spider Woman
2
  • Μιούζικαλ
  • 2025
  • Διάρκεια: 129 '
  • Μπιλ Κόντον

Το 1983 και λίγο πριν την πτώση της αργεντίνικης χούντας, ο πολιτικός κρατούμενος Βαλεντίν μοιράζεται το ίδιο κελί με τον ομοφυλόφιλο Μολίνα. Χωρίς τίποτα κοινό μεταξύ τους, οι δυο άντρες θα δημιουργήσουν σιγά σιγά έναν ισχυρό δεσμό, καθώς ο Μολίνα αρχίζει να αφηγείται συναρπαστικά στον Βαλεντίν ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του Ίνγκριντ Λούνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.

Οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά μετά τον "Καποδίστρια"

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

Οι "Αμαρτωλοί" συνέτριψαν το ρεκόρ οσκαρικών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες για τα 98α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επεφύλαξαν λιγοστές, αλλά ηχηρότατες εκπλήξεις, με το αλληγορικό θρίλερ φαντασίας του Ράιαν Κούγκλερ να καταρρίπτει κάθε προηγούμενη επίδοση, διεκδικώντας 16 Όσκαρ.

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.