Σεμινάριο για ένα "Σινεμά στα Άκρα: Από το Δόγμα 95 στο Weird Wave"

Ο κριτικός κινηματογράφου του «α», Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, παρουσιάζει μια σειρά συναντήσεων γύρω από τα τολμηρότερα κινηματογραφικά ρεύματα των τελευταίων ετών.

Haute Tension «Υπερένταση»

Σε συνέχεια του περσινού σεμιναρίου γύρω από τα κινηματογραφικά ρεύματα, ο κριτικός κινηματογράφου του "α", Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, διοργανώνει νέα σειρά συναντήσεων που επικεντρώνεται στις αισθητικές τάσεις οι οποίες καθόρισαν το μοντέρνο σινεμά των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Αφετηρία του σεμιναρίου με τίτλο "Σινεμά στα άκρα" είναι το αιρετικό Δόγμα 95 που ξεκίνησαν οι Δανοί σκηνοθέτες Λαρς φον Τρίερ ("Οι Ηλίθιοι") και Τόμας Βίντερμπεργκ ("Οικογενειακή Γιορτή") ανατρέποντας τις έως τότε συμβάσεις της καθιερωμένης arthouse παραγωγής. Τη σκυτάλη παίρνει το ανατρεπτικό ρεύμα του New French Extremity, το οποίο στα τέλη των ‘90s και στις αρχές του 21ου αιώνα "επιτέθηκε" κατά μέτωπο στο σινεφιλικό κομφορμισμό, μέσα από δουλειές δημιουργών όπως οι Κλερ Ντενί ("Trouble Every Day"), Αλεξάντρ Αζά ("Υπερένταση") και Μπρουνό Ντιμόν ("Twentynine Palms").

Στη συνέχεια η προσοχή στρέφεται στο πολυσυζητημένο Weird Wave, όπου πρόκειται να αναλυθούν κομβικά φιλμ σαν τα "Attenberg" (Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη), "Άλπεις" (Γιώργος Λάνθιμος) και "Miss Violence" (Αλέξανδρος Αβρανάς). Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με ειδική αναφορά στο Mumblecore, ένα ρεύμα που ανέδειξε το ταλέντο κορυφαίων σήμερα δημιουργών όπως, χαρακτηριστικά, οι Γκρέτα Γκέργουιγκ και Νόα Μπάουμπακ ("Frances Ha", "Nights and Weekends").

Το σεμινάριο διεξάγεται στο Cinemarian (Σισμάνη 16) κάθε Τετάρτη, 18.30-20.30, από τις 5/11 έως και τις 10/12. Κόστος συμμετοχής: €80. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@cinemarian.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/12/2025

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.

Στο "Αν Είχα Πόδια Θα σε Κλοτσούσα", η Ρόουζ Μπερν διεκδικεί το πρώτο της Όσκαρ

Στη νέα δραματική ταινία της Μέρι Μπρόνσταϊν, η Αυστραλή ηθοποιός ισορροπεί ανάμεσα στην απόγνωση και τη μαύρη κωμωδία, αποσπώντας την Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2025.

Η αριστουργηματική "Γκαρσονιέρα" του Μπίλι Γουάιλντερ σε μία δωρεάν χριστουγεννιάτικη προβολή

Η βραβευμένη με πέντε Όσκαρ κομεντί μας επιστρέφει πίσω στην εποχή του χρυσού Χόλιγουντ.