Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού σινεμά στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δύο σκηνοθέτριες και μία εμβληματική ηθοποιός πρόκειται να φιλοξενηθούν στην προσεχή διοργάνωση.

Ίλντικο Ενιεντι 2025 Η Ίλντικο Ενιέντι

Ως είθισται, η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου πρόκειται να δώσει το "παρών" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (30/10-9/11). Έτσι στην 66η βερσιόν του, όπου μεταξύ άλλων πρόκειται να ταξιδέψει και η εμβληματική Ιζαμπέλ Ιπέρ, αναμένονται τρεις ακόμα σπουδαίες προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης από την Ευρώπη. Ακολουθεί το αναλυτικό σχετικό δελτίο τύπου.

Whitetail
"Whitetail"

"Η σκηνοθέτις Νανούκ Λέοπολντ, η ηθοποιός Τρίνε Ντίρχολμ και η σκηνοθέτις Ίλντικο Ενιέντι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις νέες τους ταινίες.

Ως δασοφύλακας που επιβλέπει μια πυκνά δασωμένη περιοχή στη νότια Ιρλανδία, η γυναίκα στο επίκεντρο της έβδομης μεγάλου μήκους ταινίας της Νανούκ Λέοπολντ αποτελεί μια επιβλητική παρουσία στην κοινότητά της. Η Τζεν (Νατάσα Ο'Κιφ, γνωστή από τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το 'Peaky Blinders' και το 'The Wheel of Time') είναι εξίσου απίθανο να ανεχτεί ανόητους όσο και να ανεχτεί τους λαθροκυνηγούς που παραβιάζουν την περιοχή της τη νύχτα. Όταν όμως μαθαίνει πως ο Όσκαρ (Άαρον ΜακΚάσκερ), ένας πρώην αγαπημένος της από τα νεανικά της χρόνια, έχει επιστρέψει στην πόλη, η αυστηρή της πρόσοψη αρχίζει να ραγίζει. Παράλληλα με το ολοένα και πιο μυστηριώδες κλίμα που περιβάλλει τους κινδύνους στο δάσος και τις νέες εξελίξεις στη σχέση με τον αγαπημένο της πατέρα, Ντάνιελ (Άντριου Μπένετ), η Τζεν καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός τραγικού γεγονότος που άλλαξε τη ζωή της — και του Όσκαρ επίσης. Ένα θρίλερ αργής καύσης που καταπιάνεται με την αντιμετώπιση του τραύματος και την καταστολή ενός εσωτερικού θυμού που απειλούν να τα καταστρέψουν όλα, το 'Whitetail' χαρακτηρίζεται από την ίδια ένταση που διακατέχει την πρωταγωνίστριά του, ενώ καταγράφει με τρόπο εντυπωσιακό και αυθεντικό την ιρλανδική επαρχία.

Beginnings
"Ξεκινήματα"

Η Τρίνε Ντίρχολμ πρωταγωνιστεί στην ταινία 'Ξεκινήματα / Beginnings' σε σκηνοθεσία Ζανέτε Νόρνταλ. Πέντε χρόνια μετά τους συγκλονιστικούς 'Αγριότοπους' (61ο ΦΚΘ), ένα μοναδικό δράμα που βρήκε διανομή στη χώρα μας εν καιρώ πανδημίας, η Ζανέτε Νόρνταλ επιστρέφει για άλλη μια φορά στη σκανδιναβική παράδοση του δράματος 'δωματίου', για να το αναθεωρήσει και να το απογειώσει. Φάρος της, η απόλυτη σταρ του δανέζικου σινεμά Τρίνε Ντίρχολμ, γνωστή από το υποψήφιο για Όσκαρ 'Το κορίτσι με τη Βελόνα', σε (άλλον) έναν ρόλο ζωής. Ένας γάμος που διαλύεται μοιάζει να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Άνε και τον Τόμας, που πρόκειται να πάρουν διαζύγιο, αλλά τα παιδιά τους δεν το γνωρίζουν. Ο Τόμας είναι έτοιμος να μετακομίσει με τη νέα του σύντροφο, όταν ξαφνικά η Άνε παθαίνει εγκεφαλικό. Μέχρι να αναρρώσει, το ζευγάρι που σύντομα θα χωρίσει αποφασίζει να ζήσει ξανά κάτω από την ίδια στέγη. Καθώς αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, ανακαλύπτουν την ελπίδα με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Ευθύ, θαρραλέο, τρυφερό και αδυσώπητο, το ώριμο γυναικείο βλέμμα της σκηνοθέτριας ανιχνεύει την αστείρευτη δυναμική κάθε τέλους να γίνεται και αρχή. Η ταινία θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2026 στις αίθουσες από τη Weird Wave.

Silent Friend
"Σιωπηλή Φίλη"

Στην ταινία 'Σιωπηλή Φίλη / Silent Friend' η Ίλντικο Ενιέντι δημιουργεί μια ταινία τριών χρόνων, με πρωταγωνιστή ένα γιγαντιαίο δέντρο γκίνγκο, που βρίσκεται στον βοτανικό κήπο μιας γερμανικής πόλης και το μετατρέπει σε ένα σύμβολο αιωνιότητας και σε σιωπηλό παρατηρητή της ανθρώπινης ιστορίας. Το 1908, η Γκρέτε αγωνίζεται να εισαχθεί στη σχολή βοτανικής ενός γερμανικού πανεπιστημίου, αλλά βρίσκει μπροστά της τα ανυπέρβλητα εμπόδια του φύλου της. Το 1972, η Γκουντούλα μελετά τις αισθήσεις των φυτών, με τη βοήθεια του εσωστρεφούς συμφοιτητή της, σε ένα πεδίο όπου η επιστήμη μπλέκεται με την αφανή επιθυμία. Το 2020, ο νευρολόγος Τόνι Γουόνγκ και η διακεκριμένη βοτανολόγος Αλίς Σοβάζ αναζητούν τις αθέατες συνδέσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο -και ίσως ανάμεσα στους ίδιους. Διαποτισμένο από την αισθητική αρτιότητα και την αισθηματική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το σινεμά της, η Ενιέντι χτίζει ένα φιλμ ανεπαίσθητων αποχρώσεων και λεπτεπίλεπτης ομορφιάς που συλλαμβάνει το αιώνιο και το εφήμερο σαν θρόισμα των φύλλων. Σαν στιγμές στις ζωές των ανθρώπων που μοιάζουμε καταδικασμένοι να ζήσουμε μόνο ένα μικρό φύλλο αυτού του δέντρου που είναι ο χρόνος ή ανθρωπότητα, ο ίδιος ο κόσμος μας".

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16/10.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2025

Όλα όσα είπε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μαζί με το γιο του Ρόναν και τη Δάφνη Οικονόμου, ο οσκαρικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της "Ανεμώνης".

Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Μία μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.

Η αμίμητη Νταϊάν Κίτον μέσα από 5 καθοριστικές ταινίες

Μια λίστα τίτλων που αποδεικνύουν γιατί δε θα υπάρξει καμία άλλη ηθοποιός σαν την οσκαρική Αμερικανίδα.

Η Production Designers Week Greece 2025 φωτίζει το μέλλον της σκηνογραφίας

Η σκηνογραφία του μέλλοντος αποκαλύπτεται στο Ρομάντσο, μέσα από ένα πάνελ όπου η τέχνη συνομιλεί με τα SFX, το 3D και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

Χρυσός Φοίνικας, Λούκα Γκουαντανίνο, Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Τα πρώιμα φαβορί των Όσκαρ που βλέπουμε τώρα στα σινεμά

Στα σινεμά παίζονται ήδη ταινίες που είναι βέβαιο πως θα διεκδικήσουν πολλά από τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.