Η πρωτοπόρος Νίνα Μένκες στη διημερίδα του WIFT GR

Η Νίνα Μένκες μιλά για το γυναικείο βλέμμα στον κινηματογράφο και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της στην Αθήνα.

Brainwashed © Hugo Wong

Το WIFT GR υποδέχεται την εμβληματική Αμερικανίδα δημιουργό Νίνα Μένκες, μια από τις πιο ριζοσπαστικές φωνές του φεμινιστικού κινηματογράφου, στο πλαίσιο της διημερίδας "Female Gaze - Το γυναικείο βλέμμα στον κινηματογράφο" (17-18 Οκτωβρίου 2025). Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, η διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτρια θα βρεθεί στο Cinobo Όπερα στην Αθήνα για μια δημόσια ομιλία (19.30-21.00) με τίτλο "SHAMELESS: Breaking Free from The Male Gaze" θέμα την ηγεμονία του ανδρικού βλέμματος στον κινηματογράφο και τη δυναμική του γυναικείου βλέμματος. Μετά την παρουσίασή της θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση θα ανοίξει και θα συντονίσει εκ μέρους του ΔΣ του WIFT GR η Μαρία Λούκα. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την αθηναϊκή πρεμιέρα (21:00-22:30) του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Μένκες, "Brainwashed: Sex–Camera–Power" (2022).

Νίνα Μένκες
Νίνα Μένκες

Για τη Νίνα Μένκες

Η Los Angeles Times την έχουν χαρακτηρίσει "μία από τις πιο προκλητικές καλλιτέχνιδες του σύγχρονου κινηματογράφου", ενώ οι New York Times την αποκαλούν "μάγισσα του σινεμά". Τα έργα της συνδυάζουν ονειρικές εσωτερικές εικόνες με την ωμή, σκληρή πραγματικότητα και έχουν προβληθεί και φιλοξενηθεί σε κορυφαία φεστιβάλ και οργανισμούς παγκοσμίως (Sundance, Berlinale, Locarno, Toronto, MoMA, κ.ά). Έχει τιμηθεί με διεθνή αναδρομικά αφιερώματα και το πρώιμο έργο της έχει επιλεγεί για αποκατάσταση από το Academy Film Archive και το Film Foundation. Είναι υπότροφος Fulbright και Guggenheim και διδάσκει στο California Institute of the Arts. 

H Νίνα Μένκες, επίσης, είναι μια από τις 400 προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου που συνυπέγραψαν την επιστολή ενάντια στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα στο Cannes Film Festival 2025.

Λίγα λόγια για την ταινία "Brainwashed: Sex–Camera–Power"

Ο φεμινιστικός κινηματογραφικός στοχασμός εξερευνά επί δεκαετίες την έννοια του "male gaze", όρο που εισήγαγε πρώτη το 1975 η Λόρα Μάλβεϊ – η οποία αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας. Η Νίνα Μένκες, εμπνεόμενη από τη Μάλβεϊ αλλά και θεωρητικούς όπως οι Τζούντιθ Μπάτλερ, Μπελλ Χουκς και Άντζελα Κάρτερ, αναλύει μέσα από τη δική της οπτική της δημιουργού και διευθύντριας φωτογραφίας τον τρόπο που ο σχεδιασμός των πλάνων (POV, κάδρο, κίνηση κάμερας, φωτισμός, ηχητικός σχεδιασμός) έχει ιστορικά εδραιώσει τον σεξισμό στον κινηματογράφο - και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές μας. Με σχεδόν 200 αποσπάσματα ταινιών από το 1896 έως σήμερα, το πρωτοποριακό αυτό ντοκιμαντέρ είναι ένα οπτικό ταξίδι, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε και δημιουργούμε ταινίες. Η ταινία συμμετείχε σε κορυφαία φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στον διεθνή Τύπο (The Guardian, Sight & Sound, Senses of Cinema, Screen Slate, κ.ά). 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cinobo Όπερα

Ακαδημίας 57

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτά είναι τα highlights του 16ου Ethnofest

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και η ομάδα του με τον διευθυντή του Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη επιλέγουν τις καλύτερες στιγμές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/11/2025

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 26/11.

Το Ethnofest είναι και πάλι εδώ!

Η 16η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με αφιέρωμα στην εκτός σχεδίου Ελλάδα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.