Το ελληνικό "Pirateland" υποψήφιο για βραβείο Σεζάρ

Μια σπάνια επιτυχία για τη μικρού μήκους του Σταύρου Πετρόπουλου που διεκδικεί μια μεγάλη διάκριση στην απονομή της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Pirateland

Μια επιτυχημένη διεθνής πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα με παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, κορυφώνεται σύντομα στα σημαντικά βραβεία Σεζάρ της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διότι η μικρού μήκους "Pirateland" του Σταύρου Πετρόπουλου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Νορβηγίας, βρίσκεται μεταξύ των 24 υποψήφιων ταινιών στην κατηγορία καλύτερης ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, με την απονομή να διεξάγεται στις 27 Φεβρουαρίου 2026.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μια οικογένεια που διατηρεί ένα μικρό ξενώνα στην Κρήτη και η οποία ετοιμάζεται για τη χειμερινή σεζόν. Η απροσδόκητη άφιξη μιας οικογένειας Νορβηγών τουριστών που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το πειρατικό παρελθόν της περιοχής θα φέρει αυξημένη πίεση στον πατέρα και το γιο που "τρέχουν" το πανδοχείο και οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα δουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται σοβαρά. Το σενάριο υπογράφει ο πολυβραβευμένος Γιώργος Τελτζίδης ("Φράγμα", "Souls All Unaccompanied").

Pirateland 2

Ακολουθεί το σκηνοθετικό σημείωμα του Σταύρου Πετρόπουλου:
"Μεγαλώνοντας σε ένα νησί, το οποίο διαρκώς αλλάζει εξαιτίας του μαζικού τουρισμού, είχα πάντα την ανάγκη να βρίσκομαι σε μικρά, αθέατα και ανεξερεύνητα μέρη τα οποία διατηρούν την τοπικότητα τους. Η συνεχής μετακίνηση από τον ρόλο του ξένου στον ρόλο του ντόπιου με κάνει να βιώνω τις δύο αυτές διαφορετικές ταυτότητες, με όρους σύγκρουσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να ανιχνεύσω τη σχέση μου μαζί τους καθώς και να εντοπίσω τι είναι αυτό που στ' αλήθεια ορίζει την έννοια του 'κακού' τουρίστα. Αυτή η σύγκρουση είναι που γέννησε την κεντρική ιδέα της ταινίας, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός διαλόγου εξερεύνησης της σχέση μας με την εντοπιότητα και τους άλλους".

Δείτε το τρέιλερ του "Pirateland" εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Netflix ίσως βρήκε τον αντικαταστάτη του Ozark

Το Netflix έχει τη νέα crime σειρά που θα βάλεις εύκολα στο weekend binge σου, βασίζεται μάλιστα σε πραγματική ιστορία και θυμίζει έντονα Ozark.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
29/09/2026

Save the date για το KINO Athens 2027

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO Athens ανακοινώνει τις ημερομηνίες του για την επόμενη διοργάνωσή του.

"Τα 13 Τριαντάφυλλα" του Ισπανικού Εμφυλίου σε μια προβολή με ελεύθερη είσοδο

Πρόκειται για την αληθινή και συγκλονιστική ιστορία της εκτέλεσης 13 γυναικών από το ισπανικό φασιστικό καθεστώς το 1939.

Filmschool: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το νέο πρακτικό σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου

Με έναρξη στις 7 Νοεμβρίου, το Filmschool καλεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες να λάβουν μέρος στο πρακτικό σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου συνολικής διάρκειας 550 ωρών.

Ελληνικό box office: Οι υπερήρωες, η Τζέιν Όστεν και ο καλύτερος φίλος του Μπραντ Πιτ

Ο καιρός δεν ευνόησε τις open air προβολές και το "Στην Καρδιά του Κτήνους" άνοιξε διστακτικά, πολύ καλύτερα πάντως από το απογοητευτικό ντεμπούτο του "Λογική και Ευαισθησία". Στους πολυκινηματογράφους, αντίθετα, οι φαν των "Εκδικητών" έδωσαν το "παρών" δυναμικά.

Πέντε σπουδαίες αφορμές για σινεμά αυτή την εβδομάδα

Τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

"Unusual Screening": Εκεί όπου ο θεατής γίνεται μέρος του έργου

Ένα δείπνο μετατρέπεται σε περφόρμας όπου το κοινό από θεατής γίνεται συμμέτοχος. Αυτή είναι η μοναδική εμπειρία του "Unusual Screening", το οποίο ολοκληρώνεται με προβολή ταινίας και ανοιχτή συζήτηση.