Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα

3

Η δημιουργός του «Περσέπολις» διασκευάζει ένα δικό της κόμικς σε ένα απολαυστικά τρυφερό, πικρό στο βλέμμα, μα ζεστό στην καρδιά ερωτικό δράμα. Η δημιουργός του "Περσέπολις" διασκευάζει ένα δικό της κόμικς σε ένα απολαυστικά τρυφερό, πικρό στο βλέμμα, μα ζεστό στην καρδιά ερωτικό δράμα. | Powered by Uber.

Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα 2

Γεννημένη το 1969 στο προεπαναστατικό Ιράν, η Μαρζάν Σατραπί έγινε γνωστή μέσα από μια σειρά αυτοβιογραφικών και πολυβραβευμένων κόμικς, με διασημότερο όλων το "Περσέπολις", το οποίο το 2007 μετέφερε η ίδια στο σινεμά με τη σκηνοθετική βοήθεια του Βενσάν Παρονό. Το πρωτότυπο, απολαυστικό animation έκανε ένα θριαμβευτικό γύρο του κόσμου (Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, δύο Σεζάρ, υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων) και η πολιτογραφημένη Γαλλίδα πλέον δημιουργός του επιχειρεί τώρα μια ακόμα κινηματογραφική μεταφορά, ακολουθώντας όμως μια διαφορετική αφηγηματική συνταγή. Το δημοσιευμένο το 2004 κόμικς της "Κοτόπουλο με δαμάσκηνα" γίνεται ένα live action επί οθόνης ταξίδι στην Τεχεράνη του Σάχη και της δεκαετίας του ’50, όπου η φαντασία, τα ιστορικά γεγονότα και οι οικογενειακές μνήμες της Σατραπί διασταυρώνονται πάνω από τα κομμάτια ενός σπασμένου βιολιού.

Η καταστροφή του αγαπημένου οργάνου του ταλαντούχου βιολιστή Νασέρ – Αλί, παντρεμένου με δυο μικρά παιδιά, σηματοδοτεί την αρχή του δράματος. Η αναζήτηση αντικατάστασής του αποδεικνύεται μάταια, καθώς τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το χαρακτηριστικό, ανεπανάληπτο ήχο του. Ο Νασέρ – Αλί το παίρνει απόφαση λοιπόν και πέφτει στο κρεβάτι για να πεθάνει, κάτι που θα συμβεί μετά από μια βδομάδα, παρά τις προσπάθειες συγγενών και φίλων να τον μεταπείσουν. Παραδόξως, το τολμηρό και αιφνιδιαστικό αυτό πρωθύστερο προσθέτει στις τελευταίες εφτά μέρες του ήρωά μας μερικούς αγωνιώδεις τόνους περισσότερους από το να μην γνωρίζαμε το τέλος του περιπετειώδους ταξιδιού του, το οποίο άλλοτε μας πηγαίνει προς το μέλλον και άλλοτε μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν.

Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα 3

Οι Παρονό και Σατραπί ακολουθούν πιστά το διηγηματικό μίτο του κόμικς, αλλά υιοθετούν μια πιο ονειρική και παραμυθένια ατμόσφαιρα, η οποία, ακόμα και στις σκοτεινότερες στροφές της πλοκής, διατηρεί μια γλυκιά, παρηγορητική αίσθηση. Η "Αμελί" του Ζαν – Πιέρ Ζενέ έρχεται αυτόματα στο νου, αν και εδώ οι μελαγχολικές νότες "ακούγονται" καθαρότερα και η κοινωνικοπολιτική αλληγορία (η κοπέλα που είχε ερωτευτεί ο Νασέρ – Αλί λέγεται Ιράν και παντρεύεται ένα στρατιωτικό) είναι σαφής και κατ’ ελάχιστον αισιόδοξη. Ακόμα και ο βασικός ήρωας είναι ένας μάλλον αντιπαθητικός, εγωκεντρικός άνθρωπος, τον οποίο οι εικόνες αυτού του νοσταλγικού δράματος γεμίζουν με πολύτιμα μυστικά, κρυφά πάθη, ανομολόγητες επιθυμίες και μια τραγική μοίρα, μετατρέποντάς τον σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Με μια θεατρική σκηνογραφία, animation αφηγηματικά τρικ, έντονο σαρκασμό, πικρό βλέμμα, ζεστή καρδιά και ένα ευφυές πήγαιν’ - έλα από το παρόν στο παρελθόν κι από εκεί στο μέλλον (η απολαυστικότερη σεκάνς της ταινίας είναι η ενήλικη, έγγαμη ζωή του μικρού γιου Σάιρους στην Αμερική, την οποία βλέπουμε σε φλας φόργουορντ), το "Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα" αποδεικνύεται μια πρωτότυπη, γευστικότατη σινε-συνταγή που, μέσα από το θάνατο και μια ιστορία διάψευσης, μιλά για τη ζωή, τον έρωτα και τη δύναμη της φαντασίας.

Γαλλία. 2011. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα

Poulet Aux Prunes / Chicken With Plums
3
  • Δραματική
  • 2011
  • Διάρκεια: 93 '
  • Μαργιάν Σατράπι, Βανσάν Παρονό

Στην Τεχεράνη του 1958 ο ταλαντούχος μουσικός Νασέρ-Αλί, αδυνατώντας να αντικαταστήσει το σπασμένο του βιολί, αποφασίζει να πεθάνει. Ενώ μένει κλινήρης και χωρίς φαγητό στο δωμάτιό του, ανακαλεί το παρελθόν και όλα όσα τον οδήγησαν μέχρις εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/10/2025

Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού σινεμά στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δύο σκηνοθέτριες και μία εμβληματική ηθοποιός πρόκειται να φιλοξενηθούν στην προσεχή διοργάνωση.

Οι μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσεις στο 4ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου

Η πολύτιμη διοργάνωση παρουσιάζει μια σειρά ταινιών που απεικονίζουν το εδώ και το τώρα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και της διασποράς.

Αυτές είναι οι νικήτριες ταινίες των 31ων Νυχτών Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που απέσπασαν τις δάφνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16/10.

Όλα όσα είπε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μαζί με το γιο του Ρόναν και τη Δάφνη Οικονόμου, ο οσκαρικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της "Ανεμώνης".

Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Μία μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.