"Οικογένεια Τενενμπάουμ": Θερινή προβολή για μια εποχή συναισθηματικής σύγχυσης

Μια από τις πιο εμβληματικές και πολυσυζητημένες ταινίες του Γουές Άντερσον.

Οικογένεια Τένενμπαουμ

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, ο θερινός κινηματογράφος Παναθήναια φιλοξενεί μια ξεχωριστή προβολή του "The Royal Tenenbaums" ("Οικογένεια Τενενμπάουμ") (2001), της ταινίας-ορόσημο του Γουές Άντερσον, συνοδευόμενη από μεταπροβολική συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου. 

Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά πολιτιστικών προβολών που επιχειρούν να επανεξετάσουν σημαντικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου υπό νέο πρίσμα. Και το "The Royal Tenenbaums" είναι ιδανικό παράδειγμα: μια οικογενειακή τραγικωμωδία, φορτωμένη με στιλιστική υπερβολή, ειρωνεία και συναισθηματικά ραγίσματα, που παραμένει ώς σήμερα ένα ανεξάντλητο αίνιγμα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά.

Το έργο του Γουές Άντερσον παρουσιάζει μια ομάδα εκκεντρικών χαρακτήρων που μοιάζουν να έχουν εγκλωβιστεί στη δική τους συναισθηματική και υπαρξιακή δυσλειτουργία. Με στυλ εμπνευσμένο από την ευρωπαϊκή λογοτεχνική και κινηματογραφική παράδοση, η ταινία μιλά για την αποτυχία των προσδοκιών, την αιχμαλωσία στη νοσταλγία, και το μοντέρνο υποκείμενο που, ενώ έχει τα πάντα, δεν έχει καμία αίσθηση πληρότητας.

Όπως σχολιάζει και ο Δημήτρης Παπανικολάου στο βιβλίο του "Κάτι τρέχει με την οικογένεια", η δυσλειτουργική οικογένεια των Tenenbaum είναι ένα "βραχυκύκλωμα" — ένα αδιέξοδο συναίσθημα που ντύνεται με ειρωνικό μεγαλείο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ομαλότητας.

Η ταινία αποτέλεσε σημείο καμπής για τον αμερικανικό κινηματογράφο των αρχών του 21ου αιώνα, αποτυπώνοντας με σαρκαστική διαύγεια την κρίση ταυτότητας μετά το τέλος του 20ού αιώνα. Μαζί με έργα όπως το "Fight Club" και το "American Beauty", επανεξέτασε τον ρόλο του ήρωα, της οικογένειας και του "κανονικού" στην ποπ κουλτούρα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι έξι καλύτερες ταινίες για αληθινές υποθέσεις ερευνητικής δημοσιογραφίας

Αν σου άρεσε το "The Social Reckoning", αξίζει να τσεκάρεις τις παρακάτω ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
10/10/2026

Περιπέτειες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες περιπέτειες αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν ετοιμάζει για πρώτη φορά ταινία τρόμου

Ο σκηνοθέτης του "Ρόμα" επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ιστορία τρόμου αυτή τη φορά.

Όλες οι φορές που η Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στη μεγάλη οθόνη

Ταινίες και ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, με αφορμή τις κυκλοφορίες των 'Γάζα: Η Λωρίδα της Εξόντωσης' και 'ΝΑΖΑ'.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 8 Οκτωβρίου.

67ο ΦΚΘ: Ένα άχαστο αφιέρωμα στον Βαλκανικό Τρόμο

Από το folk horror και το υπερφυσικό μέχρι το body horror και το σπλάτερ, το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέρνει σπάνιες ταινίες τρόμου από τα Βαλκάνια στη μεγάλη οθόνη.

Ο Μπι Γκαν αναζητά μια κινηματογραφική "Αναγέννηση"

Ο βραβευμένος στις Κάννες Κινέζος σκηνοθέτης μιλάει για την εικαστικά πανέμορφη και αφηγηματικά τολμηρή τελευταία ταινία του, υπερασπιζόμενος "τα όμορφα στοιχεία που γίνονται όλο και πιο σπάνια στο σύγχρονο σινεμά".