Made in Vain

2

Ένα αμφίσημων προθέσεων ντοκιμαντέρ, το οποίο στέκεται μετέωρο μεταξύ «εξωτικότητας» και ψυχογραφήματος, παρά τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες και εντελώς κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές του. | Powered by Uber.

Made in Vain

Η επαγγελματική ενασχόληση με τη σωματοδόμηση, το bodybuilding κοινώς, αποτελεί ένα κινηματογραφικά ανεξερεύνητο πεδίο. Και μέχρι πρότινος συνιστούσε ένα άθλημα φορτωμένο προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις, στις οποίες επικεντρώνεται το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κλιούμη, θέλοντας να τις αποδομήσει, αλλά και να οδηγήσει σε συμπεράσματα που δίνουν έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο. Γι’ αυτό η ταινία προσηλώνεται στις αντιθετικές πορείες δύο εμβληματικών πρωταθλητών του bodybuilding λίγο πριν τα πενήντα: του Γιώργου Τουλιάτου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, και του Σταύρου Τριουλίδη, που συνεχίζει ακάθεκτος να διεκδικεί βάθρα.

Η γοητεία του ντοκιμαντέρ οφείλεται αποκλειστικά στις απόλυτα κινηματογραφικές προσωπικότητες των ηρώων του, απέναντι στις οποίες, ωστόσο, ο Κλιούμης στέκεται με μια αμφισημία προθέσεων που αποσυντονίζει. Διότι την ίδια ώρα που αφουγκράζεται το τραυματικό βίωμα του Τουλιάτου, ο οποίος ξεπέρασε τους εθισμούς του για να γίνει καταξιωμένος γιατρός και συγγραφέας, η απεικόνιση της επαγγελματικής προετοιμασίας του Τριουλίδη διαπνέεται από μια αταίριαστη "εξωτικότητα" – με την έννοια του μάταιου, η οποία θίγεται στον τίτλο, να μένει μετέωρη.

Ελλάδα. 2021. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Made in Vain

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 82 '
  • Μιχάλης Κλιούμης

Δύο πρωταθλητές του bodybuilding, ένας ενεργός και ένας αποσυρμένος, μιλούν για τα βιώματά τους, τις παρεξηγήσεις και τη γοητεία ενός αθλήματος που κουβαλά πολλαπλά στίγματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα: Το ελληνικό queer cinema στο επίκεντρο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους Έλληνες σκηνοθέτες, με προβολές όλων των μεγάλου μήκους και μικρού μήκους ταινιών του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/09/2025

Ελληνικό box office: Το "Κάλεσμα 4" σάρωσε τα ταμεία

Εκρηκτικό άνοιγμα 78.353 θεατών, το καλύτερο της χρονιάς, για το θρίλερ τρόμου "Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία", την ώρα που το ανήλικο κοινό έκανε ουρά για την επιστροφή των "Κακών Παιδιών".

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από την Πέμπτη 11/09

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες των open air και μη κινηματογράφων.

Τα must blockbusters που κάνουν πρεμιέρα το φθινόπωρο

Οι μεγάλοι εμπορικοί τίτλοι που πρόκειται να δούμε σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Είστε έτοιμοι για το Animasyros 2025;

Δείτε πώς το Φεστιβάλ θα σας ταξιδέψει σε ένα φανταστικό σύμπαν κινουμένων σχεδίων και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε δωρεάν στα εκπαιδευτικά του εργαστήρια στη Σύρο.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 11/9

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στο μενού των προσεχώς της επόμενης εβδομάδας.

Η γνώμη του "α" για την ταινία του Τζιμ Τζάρμους που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι

Το "Father Mother Brother Sister" έφερε στον Αμερικανό σκηνοθέτη τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.