Norah

3

Μικροκαμωμένο», λιτό και ως ένα σημείο προβλέψιμο δράμα με σωστή σκηνοθετική ορθογραφία, που ανεβαίνει χάρη στο επίκαιρο και συγκινητικό θέμα του. | Powered by Uber.

Norah

Πρώτη σαουδαραβική ταινία η οποία συμμετείχε σε επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας μάλιστα ειδική μνεία στο προπέρσινο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα", η "Norah" μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’90. Το θέμα το οποίο θίγει παραμένει επίκαιρο για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και ο πρωτοεμφανιζόμενος Ταουφίκ Αλζαΐντι το χειρίζεται συγκινητικά, αποφεύγοντας τις διδακτικές κορόνες: σε ένα μικρό, απομακρυσμένο χωριό της Σαουδικής Αραβίας, η νεαρή Νόρα ονειρεύεται μια ζωή στην πόλη, έτσι όπως τη φαντάζεται ξεφυλλίζοντας απαγορευμένα περιοδικά. Όταν μαθαίνει πως ο καινούργιος δάσκαλος του σχολείου τους, στο οποίο φοιτούν μόνον αγόρια, ξέρει να ζωγραφίζει, του ζητάει, κρυφά από όλους τους συγχωριανούς της, να της κάνει το πορτρέτο. 

Ο Αλζαΐντι αφηγείται με ευαισθησία ένα "μικροκαμωμένο", λιτό και ως ένα σημείο προβλέψιμο δράμα με σωστή σκηνοθετική ορθογραφία. Το θέμα του είναι αυτό που το ανεβάζει, και όλα, από την πλοκή ως τις ερμηνείες, βρίσκονται εδώ για να το υπηρετήσουν, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από την προφανή, μονοδιάστατη καταγγελία όσο και από κάθε είδους έκπληξη ή ανατροπή.

Σαουδική Αραβία. 2023. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Norah

3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ταουφίκ Αλζαϊντί

Σε ένα μικρό απομακρυσμένο χωριό της Σαουδικής Αραβίας του ’90, η νεαρή Νόρα μαθαίνει πως ο καινούργιος δάσκαλος ζωγραφίζει και του ζητάει, κρυφά από όλους τους συγχωριανούς της, να της κάνει το πορτρέτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σινεμά από το πρωί και στο Studio της Πλατείας Αμερικής

Άλλη μια αίθουσα του κέντρου έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που σύντομα θα ξεκινούν το πρόγραμμα προβολών τους από νωρίς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/10/2025

"Καποδίστριας" εναντίον όλων: Δείτε το τρέιλερ της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Μια πρώτη γεύση από την πολυσυζητημένη παραγωγή που βασίζεται στη ζωή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού.

Η μπίρα που φέρνει κοντά τους σινεφίλ στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η μπίρα που συνοδεύει κάθε κινηματογραφική στιγμή βρέθηκε και φέτος στο πλευρό των σινεφίλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", στηρίζοντας το Βραβείο Κοινού Fischer.

Το Cinéclub του Γαλλικού Ινστιτούτου δίνει 'Λευκή κάρτα' στον Γιώργο Ζώη

Μέσα από τη "Λευκή Κάρτα", ένας καταξιωμένος δημιουργός επιλέγει τρεις αγαπημένες του ταινίες, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει ή να ξαναδεί αριστουργήματα του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου.

"Γελοίοι Έρωτες": Ο Δημήτρης Κατσιμίρης επιστρέφει με μια σπονδυλωτή κωμικοτραγική ματιά στον έρωτα

Ο έρωτας συναντά το παράλογο στο νέο σπονδυλωτό έργο του Δημήτρη Κατσιμίρη, όπου το γέλιο και ο πόνος συνυπάρχουν σε έξι καθηλωτικές ιστορίες.

Ο Κιάνου Ριβς γίνεται άγγελος και έχει 'Τύχη Βουνό'

Μια πολλά υποσχόμενη κωμωδία με Keanu Reeves, Seth Rogen και Aziz Ansari έρχεται στους κινηματογράφους αυτή την Πέμπτη.

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.