
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ομάδα Dare.Dance.Digitalize διοργανώνει το αγαπημένο φεστιβάλ του χορού και της ψηφιακής τέχνης, Dare Dance Festival (dDF), που φέτος μεγαλώνει, εμπλουτίζεται και εξελίσσεται σε ένα πολυθεματικό τετραήμερο πολιτιστικό γεγονός. Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου, τέσσερις ξεχωριστοί χώροι στην Αθήνα θα φιλοξενήσουν προβολές, performances, εικαστικά και σεμινάρια, προσφέροντας στο κοινό μια πλούσια εμπειρία γύρω από τη σύγχρονη κίνηση και την τέχνη.
Οι φετινές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Δαναό, την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Μάρω Μαρμαρινού, το 1927 Art Space και το Mind Body Lab. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει videodance έργα από όλον τον κόσμο, παραστάσεις επί σκηνής, αλλά και τρία σεμινάρια χορού, ενισχύοντας τη σωματική και καλλιτεχνική σύνδεση με το κοινό.
Μια σημαντική προσθήκη στη φετινή διοργάνωση είναι η συνεργασία με την CHEAPART και η συμμετοχή στην εικαστική έκθεση "moving parts: a bridge to heaven", υπό την επιμέλεια του Γιώργου Γεωργακόπουλου και της Φωτεινής Καπίρη. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους είναι οι: Μπέττυ Αγγελοπούλου, Μαριλένα Κρανιώτη, Στρατής Δάνος, Christian Rupp, Marion Fischer και Νεφέλη Χυντηράκη, εξερευνώντας μέσα από τη δική τους οπτική την έννοια του κενού και της πληρότητας.
Το Dare Dance Festival συνεχίζει και ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες του, παρουσιάζοντας για δεύτερη χρονιά έργα σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ Moovy Festival Köln (Γερμανία) και FuoriFormato Festival | Stories We Dance & Associazione Culturale Augenblick (Ιταλία), καθώς και με το ελληνικό φεστιβάλ videoart Miden.
Η φετινή θεματικ,ή "Η έννοια του Κενού", επιχειρεί να εμβαθύνει στη φιλοσοφική και σωματική διάσταση του κενού. Το σώμα δεν είναι μόνο το μέσο έκφρασης αλλά και η ίδια η ύπαρξη, που αισθάνεται και αισθάνεταιται, που βλέπει και γίνεται θέαμα, που κινείται και προκαλεί κίνηση. Όπως σημείωνε και ο φιλόσοφος Maurice Merleau-Ponty, το σώμα είναι ταυτόχρονα αισθανόμενο και αισθητό. Το φεστιβάλ εξετάζει το "κενό" όχι ως απουσία, αλλά ως δυναμικό χώρο δημιουργίας, τοπίο στοχασμού και σωματικής έκφρασης. Το απόλυτο κενό, όπως και το απόλυτο πλήρες (plenum), είναι ιδεατές καταστάσεις που κινητοποιούν τη φαντασία και τη σωματικότητα των καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα
15/5
6-6.30 μ.μ. | Έναρξη του φεστιβάλ. Σύντομη παρουσίαση των θεματικών του πολυθεματικού φεστιβάλ. Προσέλευση κοινού.
6.30-10.15 μ.μ. | Προβολή Videodance από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην κεντρική σκηνή του Δαναού
10.15-11 μ.μ. | On Stage Performance- ζωντανός κινητικός αυτοσχεδιασμός "Γυναίκα Γη" στη σκηνή του Δαναού με τις 4 χορεύτριες της ομάδας Tasi Dance Co.- Ισιδώρα Φρέιζερ, Λυδία Ξουράφη, Μίνα Ντάλη, Υρώ Γαβριατοπούλου και τη Μαρία Βάθη σε σκηνοθετική επιμέλεια Άρτεμις Μανάκου.
6-11 μ.μ. | Έκθεση "moving parts a bridge to heaven" της CHEAPART στο φουαγιέ του κινηματογράφου με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
16/5
6-6.30 μ.μ. | Προσέλευση κοινού.
6-11 μ.μ. | Έκθεση "moving parts a bridge to heaven" της CHEAPART στο φουαγιέ του κινηματογράφου με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
6.30-9.15 μ.μ. | Προβολή Videodance από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην κεντρική σκηνή του Δαναού.
9.30-11 μ.μ.| | Ομιλίες και συζήτηση για τη σύνδεση Επιστήμης και Τέχνης (Διαθεματική Προσέγγιση).
Ομιλητές: Γιώργος Γεωργακόπουλος (Διευθυντής και Επιμελητής CHEAPART και Προγραμμάτων Σύγχρονου Πολιτισμού, Εικαστικός), Αντώνης Μπέρτος (Ψυχολόγος & Διαθεματικός Καλλιτέχνης), Ελένη Δανεσή (διατομεακή επαγγελματίας με ειδικότητα στην αρχιτεκτονική, τις Παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και εκπαιδεύτρια/σύμβουλος ενσώματης επίγνωσης), Εύη Στάμου (Παραγωγός Ντοκιμαντέρ, video Artist, Επιμελήτρια και Ερευνήτρια), Μιχάλης Ελπιδοφόρου (Φυσικοθεραπευτής, Καθηγητής Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, Καθηγητής Χορού/ Ανατομίας στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Ειδικός στο Θεραπευτικό Χορό), Μίνα Ανανιάδου (Χορογράφος, Χορεύτρια, Επιμορφώτρια), Νίκη Λουλαδάκη (Χορογράφος - Υπεύθυνη Γραφείου Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης στο Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας "Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου" της ΠΕΨΑΕΕ), Λυδία Ξουράφη (Ψυχοθεραπεύτρια/mind body practitioner και performer παραστατικών τεχνών). Συντονιστές: Αντώνης Μπέρτος, Άρτεμις Μανάκου, Βαγγέλης Παπαευαγγελίου.

17/5
1-4 μ.μ. | Σεμινάριο Κινητικού Αυτοσχεδιασμού με την Ισιδώρα Φρέιζερ και την Βαρβάρα Μπαρδακά (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού "Μάρω Μαρμαρινού")
6-9 μ.μ. | Έκθεση "moving parts a bridge to heaven" της CHEAPART
9-10.30 μ.μ. | Group Process-Συζήτηση χορευτών-χορογράφων-κινηματογραφιστών και εικαστικών με το κοινό σχετικά με θεματικές που θα τους ενδιέφεραν να δουν στο επόμενο φεστιβάλ.
18/5
12-3 μ.μ. | Σεμινάριο κινητικού αυτοσχεδιασμού με τη Λυδία Ξουράφη και την Άρτεμις Μανάκου (Mind Body LAB)
4-5 μ.μ. | Σεμινάριο "Φωνή Εν Κινήσει" με την Άννα Λούνα Λούβαρη
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη στήριξη του ιδρύματος Ιωάννου Φ.Κωστόπουλου. Η είσοδος στις προβολές/ομιλίες/performance/έκθεση του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.