Όσκαρ 2025: Ο Σον Μπέικερ έγινε ο νέος άξιος διάδοχος του Γουόλτ Ντίσνεϊ

Στην 97η τελετή των Όσκαρ, ο σκηνοθέτης Σον Μπέικερ πέτυχε έναν ιστορικό θρίαμβο με την ταινία του "Anora", κερδίζοντας τέσσερα βραβεία σε ατομικές κατηγορίες.

Anora 111 «Anora»

Στην 97η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, ο σκηνοθέτης Σον Μπέικερ πέτυχε ένα επίτευγμα που τον κατέστησε διάδοχο του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Η ταινία του, "Anora", απέσπασε πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ. Επιπλέον, η πρωταγωνίστρια Μάικι Μάντισον κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της ως εργάτρια του σεξ που παντρεύεται έναν Ρώσο playboy.

Με αυτές τις τέσσερις νίκες σε ατομικές κατηγορίες, ο Σον Μπέικερ ισοφάρισε το ρεκόρ του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος είχε κερδίσει τέσσερα Όσκαρ σε μία μόνο χρονιά το 1954. Ωστόσο, ο Μπέικερ έγινε ο πρώτος που κέρδισε τέσσερα Όσκαρ για μία μόνο ταινία, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί προηγουμένως.

Η ταινία "Anora" παρουσιάζει μια σκοτεινή κωμική προσέγγιση στο παραμύθι της Σταχτοπούτας, εστιάζοντας στην Ani, μια χορεύτρια και εργάτρια του σεξ που παντρεύεται τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε μια περιπέτεια στο Μπρούκλιν. Η ταινία είχε προηγουμένως κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2024 και είχε εισπράξεις άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Η επιτυχία του Σον Μπέικερ στα φετινά Όσκαρ υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή των ανεξάρτητων παραγωγών στον κινηματογραφικό κόσμο, με την ταινία του να ξεχωρίζει ανάμεσα σε ισχυρούς ανταγωνιστές όπως οι "Emilia Pérez" και "The Brutalist".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μεγάλοι κινηματογραφικοί έρωτες που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Εμπνευσμένοι από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου,συγκεντρώσαμε τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στα σινεμά της Αθήνας. Ταινίες που αξίζει να απολαύσετε αγκαλιά με το ταίρι σας μπροστά στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/02/2026

Ταινίες, φτιαγμένες για singles, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ελεύθεροι αυτού του κόσμου ενωθείτε! Τι καλύτερο από μια μεγάλη πίτσα και μια κινηματογραφική βραδιά με ταινίες, φτιαγμένες για solo καταστάσεις;

Ο Σάιμον Πεγκ και η αθόρυβη πορεία του στην κορυφή του coolness

Ένας από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς του Χόλιγουντ αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Ανατρέχουμε στην πορεία του, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια.

"Παρασκευή και 13": Οι cult ταινίες τρόμου στη σωστή σειρά

Άσε την χρονολογική σειρά και κάνε back to back για να γιορτάσεις την ημέρα, με μαραθώνιο στο σπίτι με εναλλακτική σειρά, από την καλύτερη ταινία προς την χειρότερη.

Μετά τον "Καποδίστρια", (φαίνεται ότι) έρχεται ο "Κολοκοτρώνης" δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή

Το budget της νέας παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ποιος ήταν ο "Γέρος του Μοριά", που εμπνέει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο στο επόμενο έργο του.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (12-18/02)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.