Για την ώρα, μόνο το κόκκινο χαλί "μιλά" στο 75ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Χολιγουντιανός αέρας στη γερμανική πρωτεύουσα όπου προς το παρόν σχολιάζονται οι εμφανίσεις των σταρ περισσότερο από τις ταινίες του προγράμματος.

Τίμοθι Σαλαμέ Μπερλινάλε ©Berlinale 2025

Ένα πολύ ενδιαφέρον "παιχνίδι" εξελίσσεται κατά το πρώτο μισό του 75ου Φεστιβάλ Βερολίνου (13-23/2) και θα μπορούσε να περιγραφεί ως "ευρηματικοί τρόποι να μιλήσεις για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη χωρίς να καρφωθείς". Ως γνωστόν, υπό τις οδηγίες της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Τρίσια Τατλ, όλες οι αναφορές γύρω από τα τεκταινόμενα στη Γάζα δεν επιτρέπονται, εξ ου και το μποϊκοτάζ που υπέστη ο θεσμός τους τελευταίους μήνες από δεκάδες δημιουργούς ανά τον κόσμο. Βέβαια, αρκετοί από όσους τελικά ταξίδεψαν στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν βρει πώς να περάσουν τα μηνύματά τους είτε ευθέως στις παρουσιάσεις των ταινιών είτε εμμέσως πλην εξαιρετικά σαφώς. Μέχρι στιγμής "νικήτρια" στο εν λόγω παιχνίδι είναι η Τίλντα Σουίντον. Η οσκαρική ηθοποιός τιμήθηκε με Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας της, μάλιστα η Μπερλινάλε υπήρξε το πρώτο φεστιβάλ που την ανέδειξε, έτσι δεν έχασε ευκαιρία να αναφερθεί στο δυσοίωνο πολιτικό κλίμα που και "στη βία που οπλίζεται από τα κράτη".

Τίλντα Σουίντον Μπερλινάλε
© Richard Hübner / Berlinale 2025

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την απονομή, αναγνώρισε την πολυτιμότητα του πολιτιστικού μποϊκοτάζ και της προσωπικής απόφασης που πήρε να έρθει στο Βερολίνο ώστε να μιλήσει για όσα συμβαίνουν. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι σταρ αποφεύγουν δια ροπάλου τις πολιτικες συζητήσεις, η στάση της Σουίντον μοιάζει με όαση… Πάντως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως, παράλληλα, ως απάντηση στην εκκωφαντική σιωπή της διοργάνωσης γύρω από το παλαιστινιακό, αυτές τις μέρες διεξάγεται το δυναμικό Palinale, με ένα πρόγραμμα που θα ζήλευε ο επίσημος θεσμός.

Τίμοθι Σαλαμέ Μπερλινάλε
©Berlinale 2025

Μικρόφωνο στο κόκκινο

Η Βρετανίδα δεν ήταν η μόνη που έκλεψε τα φώτα της προσοχής το περασμένο σαββατοκύριακό. Τη σκυτάλη πήρε ο Τίμοθι Σαλαμέ, ο οποίος συνεχίζει να ζει την καλύτερη ζωή του προωθώντας το υποψήφιο για Όσκαρ "A Complete Unknown", όπου ενσαρκώνει τον εμβληματικό τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν. Ο Αμερικανός αφού σε δηλώσεις του προειδοποίησε για την επικινδυνότητα ηγετών που παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, διέσχισε το κόκκινο χαλί του μεγαλοπρεπούς Berlinale Palast μαζί με την Κάιλι Τζένερ και έδωσε το "παρών" στην προβολή της μουσικής βιογραφίας πίνοντας την ποτάρα του…

Μπονγκ Τζουν-χο Ρόμπερτ Πάτινσον Μπερλινάλε
© Berlinale 2025

Βέβαια, δικός μας αγαπημένος αποδείχθηκε ο οσκαρικός σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο ("Παράσιτα"), ο οποίος σε σύντομη συνέντευξη λίγο πριν την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου sci-fi "Mickey 17" μοιράστηκε πως θα ήθελε να κάνει ταινία με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή Κέβιν ντε Μπρόινε, γιατί φυσιογνωμικά του θυμίζει φούρναρη! Κάτι τέτοια λέει κι είναι αρκετά για να ξεχάσουμε τη χλιαρή υποδοχή που γνώρισε το πόνημά του το οποίο, παρεμπιπτόντως, κυκλοφορεί 6 Μαρτίου στην Ελλάδα. Δε ξεχνάμε, επίσης, πως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βασίλη Κεκάτου με τίτλο "Οι Άγριες Μέρες μας" συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus. Επιφυλασσόμαστε για τις αναλυτικές εντυπώσεις μας τις επόμενες μέρες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 75ο Φεστιβάλ Βερολίνου εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Η "Βαϊάνα" σάλπαρε μόνη

Σε αντίθεση με το "Toy Story 5", το live action ριμέικ της Πολυνήσιας ηρωίδας της Disney δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους ανήλικους σινεφίλ. Αμείωτο το ενδιαφέρον για την "Εμμονή", ενώ πολλοί έχουν αποδεχθεί την "Πρόσκληση" της Πενέλοπε Κρουζ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/07/2026

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται αυτές τις ημέρες στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

"Motor City": Η επιστροφή του Άλαν Ρίτσον πυροδοτεί μια αμείλικτη αλυσίδα εκδίκησης

Η ταινία του Πότσι Ποντσιρόλι έρχεται στις αίθουσες και πατάει τέρμα το γκάζι.

"Digger": Πρώτο trailer για τη νέα εξωφρενική ταινία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου

Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο ξεκινά μια ξέφρενη αποστολή για να αποδείξει ότι είναι ο σωτήρας της ανθρωπότητας πριν η καταστροφή που έχει προκαλέσει εξαφανίσει τα πάντα.

Πόσα λεφτά έχει ξοδέψει το Χόλιγουντ για να σώσει τον Ματ Ντέιμον;

Οι επιλογές ρόλων του Ματ Ντέιμον έχουν γίνει πλέον το απόλυτο κινηματογραφικό meme. Κάθε φορά που ο τύπος μπλέκει κάπου, μια ολόκληρη, πανάκριβη επιχείρηση διάσωσης στήνεται για χάρη του.

Θυμόμαστε τους 10 καλύτερους ρόλους του Σαμ Νιλ

Ο κινηματογράφος αποχαιρετά σήμερα, 13 Ιουλίου, έναν από τους πιο αγαπημένους και χαρισματικούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Λένε ότι σε αυτό το υπαίθριο σινεμά βλέπουμε τις πιο μαγικές κινηματογραφικές προβολές στο Αιγαίο

Υπαίθριες προβολές και ξεχωριστοί καλεσμένοι σε μοναδικές κινηματογραφικές βραδιές περιμένουν το κοινό στο πλαίσιο του Kimolos Experience Festival 2026.