Το Αγαπημένο μου Γλυκό

3

Βραβείο κριτικών στο φεστιβάλ Βερολίνου για ένα ζεστών συναισθημάτων δράμα, το οποίο διαθέτει πολιτικοινωνική ευαισθησία, αλλά και σεναριακές εκπλήξεις.

Το Αγαπημένο μου Γλυκό

Από τους δημιουργούς οι οποίοι έχουν προχωρήσει το ιρανικό σινεμά ένα βήμα μακρύτερα από τις νεορεαλιστικές καταβολές του, οι Μαριάμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαναεχά ("Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας", 2020) επιστρέφουν στο φεστιβάλ Βερολίνου με ένα ακόμα μινιμαλιστικό δράμα, αποσπώντας μάλιστα το βραβείο των κριτικών. Και για να το χτίσουν δεν χρειάζονται παρά μόνο δυο χαρακτήρες και έναν κλειστό χώρο: Χήρα εδώ και καιρό, η 70χρονη Μαχίν δεν θέλει να ζει πλέον μόνη. Έτσι, όταν συναντά ένα συνομήλικό της ταξιτζή ο οποίος είναι εργένης, τον καλεί να περάσει το βράδυ σπίτι της.

Μέσα από απλούς διαλόγους και καλογραμμένες εξομολογήσεις ξεπηδά αβίαστα (σχεδόν) ολόκληρη η ιρανική κοινωνική πραγματικότητα. Τα θέματα εναλλάσσονται, από τον πόλεμο με το Ιράκ και τη θέση της γυναίκας ως την κρατική αστυνόμευση κάθε ιδιωτικής στιγμής, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο (η αστική μοναξιά, το πέρασμα του χρόνου) είναι πάντα παρόν, δίνοντας σ’ αυτό το ζεστών συναισθημάτων ρομάντζο ταυτότητα και "ονοματεπώνυμο". Το οποίο θα λάβει επιπλέον διαστάσεις χάρη σε μια απρόσμενη κορύφωση χωρίς συγκαταβατικές βεβαιότητες.

Ιράν, Γαλλία. 2024. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αγαπημένο μου Γλυκό

Keyke Mahboobe Man / My Favourite Cake
3
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 97 '
  • Μαριάμ Μογκαντάμ

Χήρα εδώ και καιρό, η 70χρονη Μαχίν δεν θέλει να ζει πλέον μόνη. Έτσι, όταν συναντά έναν συνομήλικό της ταξιτζή ο οποίος είναι εργένης, τον καλεί να περάσει το βράδυ σπίτι της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά την Πρωτοχρονιά

Τζόντι Φόστερ α λα γαλλικά, μία επίθεση ζόμπι και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ έρχονται στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
29/12/2025

O Barack Obama αποκαλύπτει τις αγαπημένες του ταινίες για το 2025

"Μία μάχη μετά την άλλη", "Συναισθηματική Αξία" και "Τύχη Βουνό" φιγουράρουν στη φετινή κινηματογραφική λίστα του Barack Obama.

Οι 5 πιο εμβληματικοί ρόλοι της Μπριτζίτ Μπαρντό

Κάνουμε μία κινηματογραφική αναδρομή στην πλούσια φιλμογραφία της Γαλλίδας ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή εχθές.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 1/1

Τζόντι Φόστερ α λα γαλλικά, μία ζόμπι επίθεση και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ έρχονται στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Για όσους δεν χόρτασαν οικογένεια, αυτές είναι οι ταινίες που παίζονται στις αίθουσες

Κινηματογραφικές επιλογές που φέρνουν στο προσκήνιο περίπλοκους ή αστείους οικογενειακούς δεσμούς από τις 25-31/12.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 έως τις 31/12.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.