Ο Κόκκινος Δάσκαλος

3

Κινηματογραφικά στέρεο όσο και συγκινητικά ανθρώπινο χρονικό, το οποίο συνταιριάζει ψύχραιμα μια τραγική προσωπική και μια εθνικά δραματική ιστορία.

Ο Κόκκινος Δάσκαλος

Ακολουθώντας ήρωες οι οποίοι αναζητούν (κάθε είδους) ταυτότητα σε μυθοπλαστικές ή ντοκιμαντερίστικες περιπέτειες, ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος  ("Άδης", "Η Υπογραφή", "Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη", "Μαραθώνιος Μιας Ημιτελούς Άνοιξης – Γρηγόρης Λαμπράκης") βάζει τώρα στο κέντρο του κάδρου του το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Πλουμπίδη, ο οποίος, αποκηρυγμένος από το κόμμα του, εκτελέστηκε ως κατάσκοπος και προδότης το 1954. Μαζί, στο πλάνο μπαίνει και η σύγχρονη ελληνική ιστορία, σε αναζήτηση της δικής της ταυτότητας, μέσα από ένα κινηματογραφικά στέρεο όσο και συγκινητικά ανθρώπινο χρονικό (χαρακτηριστικό του σκηνοθετικού ύφους του Χαραλαμπόπουλου), το οποίο συνταιριάζει ψύχραιμα μια τραγική προσωπική διαδρομή και μια εθνικά δραματική συγκυρία.

Μεθοδικός, ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας βάζει τάξη σε ένα χαοτικό υλικό αντιφατικών πληροφοριών, δέσμιων ακόμη και σήμερα ιδεολογικών αντιθέσεων και προκαταλήψεων. Δίνει ψυχή στο αρχειακό υλικό του και παλμό στην αφήγησή του, εναλλάσσοντας στοιχεία ιστορικού ρεπορτάζ και διεισδυτικού ψυχογραφήματος. Καταφέρνει έτσι να ξεφύγει από την απλή αγιογράφηση μιας πραγματικά ηρωικής προσωπικότητας, θέτοντας επίκαιρα όσο και διαχρονικά πολιτικά ερωτήματα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 100΄

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κόκκινος Δάσκαλος

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 100 '
  • Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Βιογραφία του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη, ο οποίος, αποκηρυγμένος από το κόμμα του, εκτελέστηκε ως κατάσκοπος και προδότης το 1954.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/11/2025

Οδηγός επιβίωσης για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Το αγαπημένο σινε-event των ανήλικων σινεφίλ σηκώνει αυλαία για όγδοη φορά και από 10-16/11 μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό κόσμο θεαματικής φαντασίας, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά είναι τα highlights του πλούσιου, πολυσυλλεκτικού προγράμματός του.

Το cult αριστούργημα "Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο" ξανά στην μεγάλη οθόνη

Η θρυλική ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στον Δαναό για μια μοναδική προβολή, φέρνοντας μαζί της γέλιο, συγκίνηση και ένα καστ γεμάτο αγαπημένους ηθοποιούς.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφος την Πέμπτη 05/11

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του "Predator", τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Τα animation που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, το πιο αγαπητό κινηματογραφικό είδος των (ανηλίκων) Ελλήνων θεατών, οι οποίες προβάλλονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα που δεν έχετε δει

Αξέχαστα "στοιχειωτικά" horror movies που κερνάνε ανατριχίλες διαρκείας.