Υπάρχω

2,5

Ορθογραφημένη, σεναριακά διεκπεραιωτική, μα σκηνοθετημένη με ευαισθησία βιογραφία ενός θρυλικού λαϊκού ειδώλου (πετυχημένη πρωταγωνιστική επιλογή ο Χρήστος Μάστορας), η οποία προσηλώνεται στο ανθρώπινο δράμα.

Υπάρχω

Πέντε χρόνια μετά τη μουσική σινε-βιογραφία της στιχουργού "Ευτυχίας" Παπαγιαννοπούλου, η οποία –μαζί με το "Ένας Άλλος Κόσμος"– εξελίχθηκε στην εμπορικότερη ελληνική ταινία της δεκαετίας, η δημιουργική της ομάδα (ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης, η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, ο φωτογράφος Γιάννης Δρακουλαράκος, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας) αναβιώνει τώρα στην οθόνη τη ζωή ενός ακόμα θρύλου του λαϊκού τραγουδιού. Του μεγαλύτερου ίσως απ’ όλους: στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Στέλιος Καζαντζίδης έχει αποσυρθεί από το τραγούδι και έχει επιστρέψει από τη σχεδόν διετή παραμονή του στις ΗΠΑ. Έχει συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη σε έναν νεαρό δημοσιογράφο, ο οποίος τον βρίσκει να ψαρεύει ανοιχτά από το εξοχικό του στον Άγιο Κωνσταντίνο. Πάνω στη βάρκα, λοιπόν, και επί πολλές ώρες, ο Καζαντζίδης θα διηγηθεί τη ζωή του στον Γιώργο (Λιάνη, μια συνάντηση που στην πραγματικότητα έγινε μια δεκαετία πριν στη Χαλάστρα), ξεκινώντας από τον πατέρα του, μετανάστη από τον Πόντο, ο οποίος τα χρόνια του εμφυλίου δολοφονήθηκε στις Σέρρες από παρακρατικούς εθνικόφρονες.


Η διήγηση θα περάσει από τα δύσκολα νεανικά του χρόνια στη Μακεδονία και τη Νέα Ιωνία Αττικής, τις διάφορες δουλειές που έκανε για να συντηρήσει τη μητέρα και το μικρότερο αδελφό του, το ξεκίνημά του ως τραγουδιστή το 1950, τις σχέσεις του με τις τραγουδίστριες Καίτη Γκρέυ και Μαρινέλλα, την ανακήρυξή του σε λαϊκό είδωλο, τις απανωτές κόντρες του με τις δισκογραφικές εταιρείες, μέχρι και την απόφασή του να αποσυρθεί από τα νυχτερινά κέντρα το 1966 και τελικά, μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία του "Υπάρχω" το 1975, να σταματήσει να δισκογραφεί.


Πρόκειται για μια συναρπαστική διαδρομή, η οποία διασχίζει τη μεταπολεμική Ελλάδα, συλλογικά αισθήματα της οποίας εξέφρασε με μοναδική ευαισθησία η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη. Ενός ανθρώπου γεμάτου αντιφάσεις, δέσμιου του μύθου του, της εποχής του και της καταγωγής του, ιδανικού λοιπόν να μεταμορφωθεί μυθοπλαστικά σε ένα αυθεντικά σκορσεζικό χαρακτήρα. Η σεναριακή προσέγγισή του, όμως, επιλέγει μια πιο ασφαλή και στρωτή, αλλά και διεκπεραιωτική αφήγηση βιογραφικών "επεισοδίων", προσπαθώντας να αποφύγει τόσο την αγιογραφία (αν και λειαίνει πολλές γωνίες) όσο και το πικάντικο κουτσομπολιό. Από την πλευρά του, ο πάντα κομψός σκηνοθετικά Γιώργος Τσεμπερόπουλος ("Ξαφνικός Έρωτας", "Πίσω Πόρτα", "Ο Εχθρός μου") αναδεικνύει δεξιοτεχνικά το πρώτο υλικό και "βγάζει ζουμί" εστιάζοντας στα πρόσωπα του δράματος. Έτσι, το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό φόντο θολώνει, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο έρχεται δυναμικά σε πρώτο πλάνο, με τον Χρήστο Μάστορα, ο οποίος ερμηνεύει πειστικότατα ο ίδιος τα τραγούδια, να κλέβει τις εντυπώσεις από το υποδειγματικό πρωταγωνιστικό τρίο.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 132΄. Διανομή: TANWEER

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Υπάρχω

2,5
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 132 '
  • Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Παιδί Μικρασιατών προσφύγων, ο Στέλιος Καζαντζίδης μεγαλώνει με τη μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του στη Νέα Ιωνία του ’40. Κάνει διάφορες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, μέχρι που το αφεντικό του στο εργοστάσιο τον ακούει να τραγουδάει και του χαρίζει μια κιθάρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.