Film Factory 2024: Ένα δημιουργικό ταξίδι στον κινηματογράφο με δωρεάν masterclasses

Η δράση που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου επιστρέφει για 13η χρονιά, προσκαλώντας τους λάτρεις του κινηματογράφου σε ένα διήμερο γεμάτο έμπνευση, γνώση και δημιουργικότητα.

Film Factory 2024 Αλεξάνδρα Ρίμπα

Το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για 13η χρονιά με μια σειρά από masterclasses με θέμα τον κινηματογράφο, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο Σαββατο 14 & Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Το Film Factory είναι μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες δράσεις της ΕΑΚ που έχει αγκαλιαστεί από σπουδαστές κινηματογράφου και καλλιτεχνικών σχολών, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ. Πρωταγωνιστές/ριες της δράσης και εισηγητές/ριες των masterclasses είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου που βραβεύτηκαν στα Βραβεία Ίρις 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι/ες καλύπτουν όλο το φάσμα της κινηματογραφικής δημιουργίας: Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή και Διεθνής Συμπαραγωγή, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Υποκριτική, Μουσική, Μοντάζ, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ/Κομμώσεις, Ειδικά και Οπτικά Εφέ, σε μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και animation. 

Φέτος, το Film Factory επικεντρώνεται στις βραβευμένες ταινίες του 2024, οι οποίες θα παρουσιαστούν ως "case studies" ελληνικών παραγωγών. Μέσα από τα masterclasses, οι συντελεστές των ταινιών θα μοιραστούν την εμπειρία τους, αποκαλύπτοντας την καλλιτεχνική τους πορεία από την αρχική σύλληψη της ιδέας έως την επικοινωνία με το κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Το Film Factory δεν αποτελεί μόνο έναν εκπαιδευτικό θεσμό, αλλά και έναν ζωντανό χώρο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων. Στόχος είναι η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των καταξιωμένων επαγγελματιών του ελληνικού κινηματογράφου και της νέας γενιάς δημιουργών, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας.

Το πρόγραμμα

14/12

Εξέλιξη

Σκηνοθεσία-Υποκριτική
Περικλής Χούρσογλου (σκηνοθέτης), Βασίλης Κολοβός (ηθοποιός), Αλέξανδρος Λογοθέτης (ηθοποιός) | Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
11 π.μ.-12.15 μ.μ.

Inside

A debut film
Βασίλης Κατσούπης (σκηνοθέτης), Γιώργος Καρναβάς (παραγωγός) | Βραβεία Ίρις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Ειδικών και Οπτικών Εφφέ
12.30-1.30 μ.μ.

Animal

Ερμηνείες
Δήμητρα Βλαγκοπούλου (ηθοποιός), Φλομαρία Παπαδάκη (ηθοποιός) | Βραβεία Ίρις Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου
2-3 μ.μ.

Φόνισσα

Η όψη της ταινίας
Εύα Νάθενα (σκηνοθέτις), Εύη Ζαφειροπούλου (σχεδιασμός μακιγιάζ και ειδικών εφφέ), Χρόνης Τζήμος (σχεδιασμός κομμώσεων)| Βραβεία Ίρις Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ
4.00-6.30 μ.μ.

Animal

Σοφία Εξάρχου  (σκηνοθέτις), Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός), Νίκος Βαβούρης (μοντέρ) | Βραβεία Ίρις Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ, Ήχου
7.30-9.30 μ.μ.

15/12

How to have sex

Μια εισαγωγή στις διεθνείς συμπαραγωγές
Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (παραγωγός) |Βραβείο Ίρις Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής
12-1.30 μ.μ.

Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης 

Από τον υπόκοσμο της Times Square, στον καναπέ της Ελένης Μενεγάκη
Δέσποινα Παυλάκη (παραγωγός, σεναριογράφος), Θανάσης Πατσαβός (consultant & production coordinator) | Βραβείο Ίρις Ντοκιμαντέρ
2-3.30 μ.μ.

Ανορθόδοξος

Σινεμά + Παράδοξο, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος  (σκηνοθέτης)  | Βραβεία Ίρις Μικρού Μήκους Ταινίας,

Η πορνογραφική συλλογή του Καφκα

Παλιές Ιστορίες: Νέες Αφηγήσεις, Αριστοτέλης Μαραγκός (σκηνοθέτης), Κωνσταντίνος Βασίλαρος (παραγωγός) | Βραβείο Μικρού Μήκους Animation

Το χάος που άφησε πίσω της

Η κάμερα ως τρίτος χαρακτήρας στο Χάος. Νίκος Κολιούκος (σκηνοθέτης), Αλεξάνδρα Ρίμπα (δ/ντρια φωτογραφίας) | Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

9.30 μ.μ. Party

Φουαγιέ Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στη μεγάλη οθόνη έρχεται το "Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο"

Μια κινηματογραφική εμπειρία που ξανασυστήνει τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες σε μια νέα εποχή.

11/12/2025

Μία αποκλειστική ματιά στα γυρίσματα του "Πέντε Νύχτες στου Φρέντι 2"

Βίντεο από τα παρασκήνια του δημοφιλούς τρομο-franchise, με την υπογραφή της Έμα Τάμι.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.

Αν Είχα Πόδια θα σε Κλοτσούσα

Η αποστομωτική, οσκαρικής εμβέλειας ερμηνεία της Ρόουζ Μπερν δίνει παλμό, νεύρο και συναίσθημα σε ένα αγχωτικό ψυχολογικό θρίλερ πάνω στη σύγχρονη, κοινωνικά καταπιεστική έννοια της γυναικείας ταυτότητας. | Powered by Uber.

Misericordia

Τα ανθρώπινα πάθη, η ενοχή, η αμαρτία και η ευσπλαχνία (misericordia) δίνουν μια μάχη επικράτησης σε ένα υπόγειας έντασης και σαρκαστικής επίγευσης ψυχολογικό θρίλερ. | Powered by Uber.

Ρενουάρ

Mινιμαλιστικό δράμα ελλειπτικής πλοκής, το οποίο, κρατώντας πάντα τα πόδια του στο έδαφος, αφήνει τις ονειρικές εικόνες του να παρασύρουν το θεατή σε μια μελαγχολικά συγκινητική διαδρομή ως την πόρτα της ενηλικίωσης. | Powered by Uber.

Ο Βασιλιάς των Βασιλιάδων: Μια Ιστορία Από τον Κάρολο Ντίκενς

Βασικά μαθήματα θρησκευτικών για αρχάριους μέσα από μια αδρά σκιτσαρισμένη (κυριολεκτικά), συνοπτική εκδοχή της Καινής Διαθήκης. | Powered by Uber.