Τα βραβεία του 8oυ Φεστιβάλ WIFT στις "Μικρές γυναικείες ιστορίες"

Το φετινό αφιέρωμα εστίασε στην αντιφατικότητα των οικογενειακών σχέσεων και στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής οικογενειακής δομής, αναζητώντας νέες μορφές οικογενειακότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο ερωτηματικό του τίτλου.

Φεστιβάλ WIFT GR

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος , από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024. Το αφιέρωμα της 8ης διοργάνωσης είχε τίτλο "Είμαστε Μία Οικογένεια;" και εστιάζει στην αντιφατικότητα των οικογενειακών σχέσεων, στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής μορφής της οικογένεια και στην αναζήτηση νέων μορφών οικογενειακότητας, δίνοντας έμφαση στο ερωτηματικό του τίτλου.

Για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση προς γυναίκες δημιουργούς για συμμετοχή στο νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες", με σκοπό την ανάδειξη του δυναμικού παρόντος του ελληνικού γυναικείου κινηματογράφου στον κόσμο. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν τα εξής τρία μέλη του WIFT GR: Αρτεμις Αναστασιάδου (Σκηνοθέτρια), Δάφνη Αλεξάντερ (Ηθοποιός), Έλενα Πριόβολου (Παραγωγός).

Βραβεία

1ο Βραβείο WIFT GR με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ

Απονεμήθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μιρέλλα Λεγάκη, στην ταινία "Zange" της Ίριδας Μπαγλανέα.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Για το ποιητικο της συμπαν, την ικανότητα να εξωτερικεύσει την εσωτερική ιστορία των συναισθημάτων, της αγωνίας και του φόβου του θανάτου μέσα από την ονειρική φωτογραφία, την επιμονή στο παιδικό βλέμμα και το παιχνίδι και την δεξιοτεχνια της σκηνοθέτριας να χειριστεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή διατηρώντας το προσωπικό της όραμα.

2ο Βραβείο Μusou | Παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της νικήτριας δημιουργού

Απονεμήθηκε από τον Creative Director της εταιρείας MUSOU MUSIC GROUP, Ρένο Παπασταύρο στην ταινία "Scorched Earth" της Μαρκέλας Κονταράτου.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Για την μελετημενη σκηνοθεσία της που με ακρίβεια, οικονομία και αληθοφάνεια ξεδιπλώνει μια ιστορία γυναικοκτονίας αλλά και για το απροσδόκητο της τέλος που προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις-όλες μαχαίρι στην καρδιά- που αποδεικνύουν μια σκηνοθέτρια που έχει πολλά να μας δώσει στο μέλλον.

3ο Βραβείο PACT | Εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε workshop υψηλού κύρους, που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PΑCT, το 2024.

Απονεμήθηκε από τη Μαρία Μαυροειδή, εκπρόσωπο της PACT, στην ταινία "Απαρατάτεμε" της Μένης Τσιλιανίδου.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:
Για το δεξιοτεχνικό πάντρεμα δύο εντελώς φαινομενικά διαφορετικών κόσμων μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, το χιούμορ, την τρυφερότητα, τους διαλόγους, και για την δυσκολία του να κάνει κανείς μια τόσο απολαυστική κωμωδία μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αποδοχής κι αγάπης.

Ακόμη, λόγω της υψηλής ποιότητας των ταινιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα, η κριτική επιτροπή απένειμε και μία εύφημο μνεία στην ταινία "Αχέροντας" της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το σινεμά της Μπέτσι Μπράουν και του Πίτερ Βακ έρχεται στο Τριανόν

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα έρχεται να φωτίσει την προκλητική και ριζοσπαστική φιλμογραφία δύο δημιουργών που διαμόρφωσαν μια νέα γλώσσα στο σύγχρονο cult σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Αποστολία Κατσιαντρίδου, τι σημαίνει "We're Not Really Strangers";

Η επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης παρουσιάζει στο "α" την κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος.

Ντέιβιντ Κόρενσουετ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο Superman

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του 32χρονου ηθοποιού από την Πενσιλβάνια, πριν γίνει σούπερ-διάσημος.

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.