Μία συλλογική έκδοση αφιερωμένη στον σπουδαίο Τζον Κασσαβέτης

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσιάζει μια συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.

Τζον Κασσαβέτης

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, προχωρά και φέτος σε μια έκδοση αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της κινηματογραφικής ιστορίας. Ένας πρωτοπόρος δημιουργός του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ένας Ελληνοαμερικανός στο όνομα του οποίου βαφτίστηκε και μια από τις αίθουσες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο λιμάνι της πόλης, παρουσιάζεται μέσα από τις ταινίες του στη μονογραφία "Τζον Κασσαβέτης / John Cassavetes".

Τα εισαγωγικά κείμενα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά και Χρήστου Σκυλλάκου, καθώς και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Πανοράματος Νίνου Φένεκ Μικελίδη, προηγούνται της ανάλυσης από την Ιφιγένεια Καλαντζή της θέσης που είχε η μουσική ιδιαίτερα στο πρώτο σκηνοθετικό δημιούργημα του Κασσαβέτη, τις "Σκιές", όπου και συνεργάστηκε με τον μεγάλο της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους. Έπεται η κριτική προσέγγιση απάντων των φιλμ στα οποία βρισκόταν πίσω από την κάμερα, δια της πένας των: Λευτέρη Αδαμίδη, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Θόδωρου Γιαχουστίδη, Γιάννη Ραουζαίου, Κωνσταντίνου Καϊμάκη, Ασπασίας Λυκουργιώτη, Γιώργου Ξανθάκη, Αχιλλέα Κυριακίδη, Ρόμπυ Εκσιέλ, Θωμά Λιναρά, Δημήτρη Κολιοδήμου και Στράτου Κερσανίδη.

Τζον Κασσαβέτης
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της συλλεκτικής έκδοσης

Η συλλεκτική έκδοση, που αφιερώνεται και στην πρόσφατα εκλιπούσα κορυφαία ηθοποιό, πρωταγωνίστρια και σύζυγο του Τζον Κασσαβέτη, τη Τζίνα Ρόοουλαντς, κλείνει με μια σύντομη, αλλά άκρως απαραίτητη, υπενθύμιση για την παρουσία του ζεύγους μπροστά στην κάμερα, σε ταινίες άλλων σκηνοθετών. Το εισαγωγικό κείμενο επ' αυτού υπογράφει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου και τις δύο ενδεικτικές ταινίες ("Το μωρό της Ρόζμαρι" και "Μια άλλη γυναίκα") αναλύουν ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Γιάννης Γκροσδάνης.

Στις 100 σελίδες του, το νέο βιβλίο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου αποτιμά και τιμά τον Κασσαβέτη, ερχόμενο έτσι και να συνοδεύσει το αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 

Το εξώφυλλο της έκδοσης φτιάχτηκε από τον Χρήστο Σκυλλάκο, την ύλη και τα κείμενα επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Κ.Κ. Δημοσθένης Ξιφιλίνος, ενώ τη σελιδοποίηση, αλλά και όλον τον σχεδιασμό του εντύπου έκαναν ο Θάνος Πάππας και η Νικολέττα Αντωνοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
21/10/2025

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος" περιμένει τις ταινίες σας

Το φεστιβάλ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με διεθνείς συμμετοχές και ειδικά αφιερώματα στον κινηματογράφο.

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.