Το Διπλανό Δωμάτιο

3,5

Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για έναν ώριμο κι εξομολογητικό Αλμοδόβαρ, ο οποίος θέλει να τα πει (πιο λιανά απ’ όσο χρειάζεται) και το κάνει με απίστευτη τρυφερότητα, υπαρξιακή αγωνία και συγκίνηση.

Το Διπλανό Δωμάτιο «Το Διπλανό Δωμάτιο»

Στα 73 του χρόνια ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιμένει να κοιτάζει μπροστά. Κινηματογραφικός δημιουργός, ο οποίος εμπνέεται συχνά από τα προσωπικά βιώματά του, μας εξομολογήθηκε νοσταλγικά στο πρόσφατο "Πόνος και Δόξα" πως αν και κουρασμένος από τη ζωή, οφείλει να αγωνιστεί να παραμείνει δημιουργικός χρησιμοποιώντας την τέχνη (του) ως παυσίπονο και ως διεγερτικό. Λιγότερο αυτοαναφορικός, στοχάζεται τώρα πάνω στο χρόνο που (του) απομένει, αντικρίζοντας από κοντά τη μοναδική βεβαιότητα που συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη: το αναπόδραστο του θανάτου. Για μυθοπλαστικό όχημά του επιλέγει τα διλήμματα τα οποία μπαίνουν στις διασταυρούμενες πορείες δύο γυναικών, έτσι όπως τα περιγράφει η Αμερικανίδα Σίγκριντ Νιούνεζ στο μυθιστόρημά της "What are you going through", διασκευάζοντάς το ως την πρώτη μεγάλου μήκους αγγλόφωνη ταινία του.

Η μία είναι η Ίνγκριντ, πετυχημένη συγγραφέας η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της "On sudden deaths". Εκεί μαθαίνει πως η παλιά της φίλη Μάρθα, διάσημη πολεμική ανταποκρίτρια και πρώην συνάδελφος, βρίσκεται στο νοσοκομείο. Την επισκέπτεται και πληροφορείται από την ίδια ότι πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Έχοντας αποφασίσει να αυτοκτονήσει, προσπαθεί να πείσει τη διστακτική Μάρθα να τη συνοδεύσει στο τελευταίο ταξίδι της, κάτι που με τα πολλά εκείνη θα δεχτεί. Έτσι, οι δυο φίλες αποσύρονται σε μια νοικιασμένη έπαυλη στην εξοχή για να περάσουν τις τελευταίες μέρες της Ίνγκριντ παρέα, σχεδιάζοντας λεπτομερώς την "τελική έξοδο" (με ειδικό χάπι ευθανασίας) και την αποφυγή πιθανών νομικών επιπλοκών.

Το στιλάτο, βραβευμένο με Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας ψυχόδραμα του Αλμοδόβαρ φέρνει αντιμέτωπες δύο γυναίκες με διαφορετική άποψη πάνω στο θάνατο –η μία τον φοβόταν ανέκαθεν και η άλλη τον αψηφούσε διαρκώς–, πυροδοτώντας μια από κοινού αναθεώρηση του παρελθόντος τους και της πίστης τους στις αξίες της ζωής. Η αλλαγή γλώσσας δυσκολεύει τον Ισπανό auteur στη δημιουργία δύο απόλυτα εύκαμπτων, τρισδιάστατων χαρακτήρων, για τους οποίους πολλές φορές νιώθεις πως είναι περισσότερο φορείς ιδεών και λιγότερο άνθρωποι παθιασμένοι και αμήχανοι, παγιδευμένοι στις αντιφάσεις τους. Άλλες στιγμές, όμως, ένα κλόουζ απ γεννάει από το πουθενά απίστευτη τρυφερότητα, ένα βλέμμα κουβαλά βαθιά υπαρξιακή αγωνία και μια αλληγορική ιδέα, όπως το χιονισμένο τέλος των "Δουβλινέζων" του Τζέιμς Τζόις, πλημμυρίζει την οθόνη συγκίνηση. Ο Αλμοδόβαρ θέλει να τα πει και το κάνει με έναν πληθωρικό τρόπο που παρασύρει. Πρωτίστως σκηνοθετικά, με χορογραφικές συνθέσεις μέσα στο κάδρο, με εικαστικές αναφορές (Έντουαρντ Χόπερ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Άντριου Γουάιεθ, Ρενέ Μαγκρίτ), με σκηνογραφικό και ενδυματολογικό μαξιμαλισμό που παραπέμπει σε ένα "κατασκευασμένο" σύμπαν. Αυτό στο οποίο αποσυρόμαστε για να νιώσουμε προστατευμένοι από την πραγματικότητα, που θα παραμονεύει πάντα στο διπλανό δωμάτιο.

Ισπανία, ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Το Διπλανό Δωμάτιο

The Room Next Door
3,5
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 107 '
  • Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η Μάρθα μαθαίνει πως η παλιά της φίλη Ίνγκριντ είναι στο νοσοκομείο. Συναντιούνται έπειτα από χρόνια κι εκείνη, αφού της αποκαλύψει πως έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο, την πείθει να τη συνοδεύσει στο τελευταίο της ταξίδι, καθώς έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
30/01/2026

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.