Μονομάχος ΙΙ

2

Η σκιά του πρώτου «Μονομάχου» πέφτει βαριά σε ένα θεαματικότατο peplum, το οποίο, αναποφάσιστο ανάμεσα σε ριμέικ και σίκουελ, προσπαθεί ασθμαίνοντας να αντιγράψει μια αφηγηματικά αλάνθαστη συνταγή.

Μονομάχος ΙΙ

Βραβευμένος με πέντε Όσκαρ, ανάμεσά τους κι αυτά της καλύτερης ταινίας και του α΄ αντρικού ρόλου για τον Ράσελ Κρόου, ο "Μονομάχος" του 2000 αποτέλεσε μια μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, αναγεννώντας το παρηκμασμένο είδος του peplum (ιστορική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στην αρχαιοελληνική ή ρωμαϊκή εποχή). Από την "Τροία" ως τους "300", όμως, κανείς από τους σινε-διαδόχους του δεν κατάφερε να αγγίξει την υποδειγματική ισορροπία χολιγουντιανού θεάματος και πολυδιάστατης αλληγορίας της υπερπαραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος στα 87 του(!) βάφει ξανά με αίμα την αρένα του Κολοσσαίου.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου, ο Άννων είναι ένας γενναίος νεαρός Νουμίδης ο οποίος βλέπει τη γυναίκα του να σκοτώνεται και την πόλη του να καταστρέφεται από τις ρωμαϊκές λεγεώνες του στρατηγού Ακάκιου. Ο ίδιος γίνεται σκλάβος και, υπό τις οδηγίες του πολυμήχανου Μαρκίνου, μονομάχος στη Ρώμη, έχοντας ορκιστεί εκδίκηση με οποιοδήποτε κόστος. Είναι η εποχή κατά την οποία την Αιώνια Πόλη κυβερνούν οι διεφθαρμένοι "δίδυμοι αυτοκράτορες" Γέτας και Καρακάλλας, προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προβληματίζοντας έντονα τη Σύγκλητο, μέλη της οποίας συνωμοτούν με τον Ακάκιο για να τους ανατρέψουν. Εδώ μπαίνει στη μέση και η Λουσίλα, η κόρη του Μάρκου Αυρηλίου και πρώην ερωμένη του Μάξιμου από τον πρώτο "Μονομάχο", περιπλέκοντας το όλο δράμα, συμπρωταγωνιστής του οποίου θα αποδειχθεί και ο Μαρκίνος με το κρυφό, δόλιο σχέδιό του.

Η σκιά του πρώτου φιλμ πέφτει βαριά σε ένα θεαματικότατο ιστορικό έπος, το οποίο, αναποφάσιστο ανάμεσα σε ριμέικ και σίκουελ, προσπαθεί ασθμαίνοντας να αντιγράψει μια αφηγηματικά αλάνθαστη συνταγή. Η ανασύσταση της αρχαίας Ρώμης είναι ίδια, η δραματική πορεία του ήρωα (υπερβολικά) παρόμοια, η βία εξίσου γραφική. Ακόμα και οι παραλληλισμοί με τη σύγχρονη κοινωνία του θεάματος επανέρχονται σε πρώτο πλάνο, πατώντας, όμως, σε μια πλοκή απλοϊκών συμπτώσεων, αδικαιολόγητων υπερβολών και προβλέψιμων εξελίξεων, τις οποίες καλούνται να υπερασπιστούν ένας ξύλινος βασικός ήρωας και μια χούφτα χάρτινοι έως γκροτέσκοι χαρακτήρες.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 148΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Μονομάχος ΙΙ

Gladiator II
2
  • Περιπέτεια
  • 2024
  • Διάρκεια: 148 '
  • Ρίντλεϊ Σκοτ

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου, ο Νουμίδης Άννων βλέπει την πόλη του να καταστρέφεται και τη γυναίκα του να σκοτώνεται από τις ρωμαϊκές λεγεώνες του στρατηγού Ακάκιου. Ο ίδιος γίνεται σκλάβος και κατόπιν μονομάχος στη Ρώμη, έχοντας ορκιστεί εκδίκηση με οποιοδήποτε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: "Γκρίζα Ζώνη" εναντίον "Michael" και "Prada"

Με τη "Γκρίζα" Ζώνη" του Γκάι Ρίτσι να κάνει ένα συμπαθητικό άνοιγμα από τις νέες ταινίες που κυκλοφόρησαν, κατά τ' 'άλλα "Διάβολος" και "Michael" παραμένουν στην κορυφή. Κάποιοι λίγοι τίμησαν και την επετειακή κυκλοφορία του "Top Gun".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/05/2026

Η κινηματογραφική κοινότητα στο πλευρό της Φαίδρας Βόκαλη

Ως μέλος του Global Sumud Flotilla, η κινηματογραφίστρια Φαίδρα Βόκαλη κρατείται παράνομα από το κράτος του Ισραήλ και η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα.

Τα πιο απροσδόκητα θερινά σινεμά της Αθήνας

Εκτός από το Σινέ Παρί, το Σινέ Θησείον και τις υπόλοιπες γοητευτικές επιλογές open air κινηματογράφου στην πόλη, συναντάς και μερικές out of the box περιπτώσεις.

Η πιο πολυσυζητημένη ελληνική ταινία της σεζόν (θα) είναι 3 κωμωδίες σε 1

Μια ενιαία εμπειρία -πολυφωνική, σύγχρονη και απόλυτα συντονισμένη με το σήμερα, καταφθάνει στους κινηματογράφους στις 4 Ιουνίου.

Ένα από τα πιο μαγικά θερινά σινεμά στήνεται στον Πειραιά, πλάι στο κύμα

Κάτω στον Πειραιά, για open air κινηματογραφικές προβολές, με την ατμόσφαιρα να συμπληρώνει η συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά.

Τελικά, αξίζει να δεις το "Ανάμεσα σε Τρεις Ζωές" με την Ολίβια Κόλμαν;

Η νέα δραματική ταινία με την Ολίβια Κόλμαν βρίσκεται στις αίθουσες. Αξίζει την προσοχή σου;

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου με 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Ξεχωρίσαμε τις 10 ταινίες που αξίζει να δείτε από το πλούσιο πρόγραμμα του επετειακού 10ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA