Μεγάλο αφιέρωμα στην Αντουανέττα Αγγελίδη από Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Η διοργάνωση τιμά τη ρηξικέλευθη σκηνοθέτρια παρουσιάζοντας τέσσερεις από τις εμβληματικές πειραματικές ταινίες της.

Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας3 «Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας»

Μια αληθινά ρηξικέλευθη δημιουργός και μία από τις σημαντικότερες σκηνοθέτριες του ελληνικού σινεμά, η Αντουανέττα Αγγελίδη, βρίσκεται στο επίκεντρο αφιερώματος που παρουσιάζει σύντομα το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (5-18/12) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η Αγγελίδη, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε για το έργο της από τον εξαιρετικά σημαντικό φορέα Anthology Film Archives, ευθύνεται για μια αυθεντικά avant-garde φιλμογραφία, στην οποία έχουμε δει μια από τις καλύτερες σκηνές στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου. Έτσι, μοιάζει απολύτως ταιριαστό το εν λόγω αφιέρωμα με το πνεύμα του Πρωτοποριακού, το οποίο παρουσιάζει τέσσερις εμβληματικές ταινίες της σκηνοθέτριας. Πρόκειται για τα φιλμ "Κλέφτης ή Η Πραγματικότητα" (2001), "Οι Ώρες - Μια Τετράγωνη ταινία" (1995), "Τόπος" (1985), "Idées Fixes / Dies Irae (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα)" (1977), ενώ προβάλλονται ακόμη οι μικρού μήκους "Ώρα μεσημεριού" (2006) και "121280 Ritual" (1980/2008).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος δε θα μπορούσε να λείπει το πρόσφατο ντοκιμαντέρ "Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας" (2023), ένα συγκινητικό πορτρέτο της δημιουργού γυρισμένο από την κόρη της και επίσης σκηνοθέτρια, Ρέα Βαλντέν. Τέλος, στις 7/12 (17.00) Βαλντέν και Αγγελίδη συμμετέχουν σε masterclass όπου συνομιλούν με τους Αθηνά Αθανασίου (καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Φιλ Ιερόπουλο (σκηνοθέτης, καλλιτέχνης και ερευνητής), Σάββα Μιχαήλ (συγγραφέα) και Έλενα Χαμαλίδη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τζόρνταν, Γκουαντανίνο και Παρκ Τσαν-γουκ στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Οι πολυαναμενόμενες ταινίες και όλα τα νεότερα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/09/2025

"Αυτές οι Νύχτες Μένουν": Η αφίσα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Φέτος η εικαστική ταυτότητα του θεσμού βάζει στο επίκεντρο την επιθυμία.

Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι

Ο weird νεορομαντισμός του Τσάρλι Κάουφμαν εμπνέει μια ενοχλητικά εκκεντρική και σιροπιασμένη "ψυχαναλυτική" δραμεντί, βραχυκυκλωμένη από τα μοντέρνα αφηγηματικά της τερτίπια. | Powered by Uber.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά. | Powered by Uber.

Μαύρη Φάλαινα

Ο άνθρωπος και η φύση, το παρελθόν και το παρόν, αλλά και ένας πραγματικός κι ένας αόρατος κόσμος αντιπαρατίθενται σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ τυλιγμένο σε βαθύ υπαρξιακό μυστήριο. | Powered by Uber.

Ο Μεσολαβητής

Θρίλερ με στιβαρό αφηγηματικό ρυθμό και καλοστημένη ίντριγκα, το οποίο χάνει τη συγκέντρωσή του όταν επιστρατεύει φλασάτες ανατροπές και κοινότοπες καταδιώξεις. | Powered by Uber.

Έρωτας στη Βαρκελώνη

Τα κλισέ της ρομαντικής δραμεντί λειτουργούν αποτελεσματικά και αβίαστα, φιλτραρισμένα μέσα από ένα προσεγμένο σενάριο, τρυφερά συναισθήματα και έναν γήινο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. | Powered by Uber.