"Aγαπημένη Θεία Λένα": Ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού για τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση της Μεταξά, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιο αρχειακό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα, φωτίζοντας τη ζωή και το έργο της θρυλικής παιδαγωγού.

Aγαπημένη Θεία Λένα

Μετά από τρεις επιτυχημένες προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τις προβολές έργων της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ηλιού, παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ "Αγαπημένη Θεία Λένα", το οποίο αφιερώνεται στη ζωή και το έργο της θρυλικής Αντιγόνης Μεταξά, ευρέως γνωστής ως "Θεία Λένα". Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση της Μεταξά, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Η Αντιγόνη Μεταξά (1905-1971) υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της παιδικής ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με τη χαρακτηριστική φιγούρα της "Θείας Λένας" να σημαδεύει τις παιδικές αναμνήσεις πολλών γενεών. Με σπουδές παιδαγωγικών στο Παρίσι και μια σύντομη πορεία στον χώρο της ηθοποιίας, η Μεταξά έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έγραψε θεατρικά έργα για παιδιά. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και το 1960, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μεγάλωσαν ακούγοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές της "Καλημέρα παιδάκια" και "Η ώρα του παιδιού" στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Aγαπημένη Θεία Λένα

Το έργο της ήταν πολυσχιδές: έγραψε πάνω από πενήντα βιβλία, δημιούργησε δίσκους βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια, ενώ πρωτοπόρησε και στην τηλεόραση με παιδικές εκπομπές. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πραγματοποίησε συνολικά πάνω από 4.500 ραδιοφωνικές εκπομπές. Μέσα από το έργο της, η Θεία Λένα δεν στόχευε μόνο στην ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά και στη διδασκαλία σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, ενίσχυσε τη χρήση της δημοτικής γλώσσας με έναν ζωντανό και προσιτό τρόπο. Το 1965 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το συνολικό της έργο.

Το ντοκιμαντέρ "Αγαπημένη Θεία Λένα" της εγγονής της, Μαρίας Ηλιού, περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και οικογενειακά φιλμάκια. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι χαμένες φωτογραφίες και ηχητικά από τις εκπομπές στο ΕΙΡ, που βρέθηκαν κλειδωμένες σε ένα ντουλαπάκι στο παλιό οικογενειακό σπίτι και αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τη Μαρία Ηλιού. Το ντοκιμαντέρ περιέχει επίσης υλικό από το αρχείο της κόρης της Θείας Λένας, Λήδας Κροντηρά, που συνεργαζόταν στενά με τη μητέρα της στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η ταινία, η οποία πρωτοπροβλήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2016, αποτελεί έναν φόρο τιμής στη γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνική παιδική ψυχαγωγία και εκπαίδευση.

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
05/09/2026

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της δεύτερης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο ξεκίνησε δυναμικά, βρίσκοντας ήδη το πρώτο του μεγάλο φαβορί. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της δεύτερης μέρας.

"Κωδικός Τεχεράνη": Ο Λίαμ Νίσον επιστρέφει σε επικίνδυνες αποστολές

Ένα κατασκοπικό θρίλερ με φόντο το Ιράν, μυστικά εκατομμύρια και πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον και Ζάκαρι Λέβι έρχεται στις αίθουσες στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να πας σινεμά για την "Πατρίδα" του Πάβελ Παβλικόφσι;

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για ένα road movie που θυμίζει τις μπεργκμανικές "Άγριες Φράουλες".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (03-09/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.