"Poor Things": "Σινεμά με τον Φρόυντ" για 9η χρονιά στο Τριανόν

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ) επιστρέφει με την κινηματογραφική σειρά "Σινεμά με τον Φρόυντ", που αναδεικνύει τη σύνθεση της ανθρώπινης ψυχής μέσω ταινιών που συνδυάζουν τέχνη και ψυχανάλυση.

Poor Things νέο 1 «Poor Things»

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ) ανακοινώνει την έναρξη της ένατης χρονιάς της κινηματογραφικής σειράς "Σινεμά με τον Φρόυντ". Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν και θα αναδείξει ταινίες που προσεγγίζουν ψυχαναλυτικά θέματα και αναδεικνύουν τη σύνθεση της ανθρώπινης ψυχής. Η φετινή σεζόν ξεκινά με την πολυβραβευμένη ταινία "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στο Κινηματογράφο Τριανόν.

"Poor Things": Μια πολυδιάστατη ιστορία

Η ταινία "Poor Things" αφηγείται τη μοναδική και προσωπική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, την οποία επαναφέρει στη ζωή ένας ιδιοφυής και ανορθόδοξος επιστήμονας. Αν και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, η πραγματικότητα που εξερευνά είναι πολυδιάστατη, με αναφορές σε σωματικά και ψυχικά στοιχεία που επηρεάζουν τον ανθρώπινο βίο.

Η υπόθεση και η δράση του έργου, μοιάζει να ακολουθούν τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης, εγκαθιστώντας έτσι έναν συνεχή διάλογο με την ψυχανάλυση, με χιούμορ, αμφισβήτηση και ανατροπές. Κάτι το οποίο προσφέρει ένα εξαιρετικό υλικό αναγνώρισης, σκέψης και συζήτησης γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα και την θηλυκότητα, την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, την ανδρική λειτουργία, το οιδιπόδειο, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την θέση του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, και εν τέλει την πορεία προς την υποκειμενοποίηση.

Συναντήσεις και συζητήσεις

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των ψυχαναλυτών Ιωάννα Αμβραζιάδου, Απόστολου Βαλτά, Χρυσής Γιαννουλάκη και Ιάκωβου Κλεώπα, καθώς και του κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Καντέα Παπαδόπουλου. Η συζήτηση θα συντονιστεί από την ψυχαναλύτρια Άννα Χριστοπούλου, και θα αναδείξει θέματα σχετικά με την ψυχανάλυση και τον έρωτα.

Αυτή η πρώτη προβολή του κύκλου "Σινεμά με τον Φρόυντ" προτείνεται από κοινού με την Οργανωτική Επιτροπή του 17ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, με κεντρικό θέμα τον έρωτα

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.