Το KinoFest επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα με γερμανόφωνες ταινίες, σημαντικά αφιερώματα και ειδικές προβολές

Με διαγωνιστικό τμήμα για πρώτη φορά, ένα αφιέρωμα στον Κάφκα και τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους του Clermont-Ferrand έρχεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ στην ιστορική οινοποιεία Castro Clauss.

KinoFest

Το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Πάτρας επιστρέφει και αυτό τον Σεπτέμβριο στην ιστορική οινοποιεία Castro Clauss, την οποία μεταμορφώνει σε ένα θερινό σινεμά που μιλάει γερμανικά. Από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους τελευταίας παραγωγής από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο θα πρωταγωνιστήσουν στην οθόνη που θα στηθεί στον υπαίθριο χώρο του οινοποιείου με ελεύθερη είσοδο για όλους, προτού η διοργάνωση ταξιδέψει για μια μικρότερη εκδοχή της στην Αθήνα. Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ αποκτά διαγωνιστικό τμήμα στο οποίο συμμετέχουν 8 ταινίες. Την κριτική επιτροπή που θα απονείμει το βραβείο καλύτερης ταινίας απαρτίζουν οι Άννα Ρούτση (νομικός, αρθρογράφος, ερευνήτρια ντοκιμαντέρ), ο Πρόδρομος Τσινικόρης (ηθοποιός, σκηνοθέτης) και η Αλεξία Μπεζίκη (ηθοποιός).

Ταινία έναρξης, η οποία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό, είναι το "Everybody Wants to Be Loved" της Καταρίνα Γουόλ, με ηρωίδα την Ίνα, μια γυναίκα η οποία βάζει τις ανάγκες όλων πάνω από τις δικές της, μέχρι που μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, όταν η εγωκεντρική μητέρα της γιορτάζει τα 70α γενέθλιά της, κάτι συμβαίνει που θα αλλάξει τα πάντα. Ταινία λήξης θα είναι η γερμανική ταινία "Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο" παραγωγής Netflix, που είναι μία από τις πιο πολυβραβευμένες, μη αγγλόφωνες, ταινίες στην ιστορία των Όσκαρ και για πρώτη φορά θα προβληθεί στην μεγάλη οθόνη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 70 χρόνια της German Films. Το έργο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και παρακολουθεί την προσπάθεια ενός ιδεαλιστή νεαρού Γερμανού να επιβιώσει. 

"All Quiet on the Western Front"

Επιπλέον, το φεστιβάλ φέτος θα διοργανώσει παιδικά εργαστήρια και θα προγραμματίσει ειδικές προβολές σε συνεργασία με τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου, αφιέρωμα στα 70 χρόνια της German Films, ειδικό αφιέρωμα Στην Επόμενη Γενιά, σε συνεργασία με την FIRST STEPS – The German Young Talent Award, αλλά και ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του Φραντς Κάφκα. Τέλος οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρούς μήκους στον κόσμο, σε συνεργασία με την AG Kurzfilm Ένωση Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους.
 

Everybody Wants to Be Loved
© Copyright_MatanRadin_DFFB-Zeitgeist Filmproduktion_klein
"Everybody Wants to Be Loved"

Η ιστορία του KinoFest

To KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου ιδρύθηκε από την ABCinema σε συνεργασία με το Goethe-Zentrum Patras με σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες γερμανόφωνες ταινίες και να προωθήσει την γερμανόφωνη οπτικοακουστική δημιουργία στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως μια σκέψη να μετατραπεί για λίγες μέρες σε κινηματογραφικό κέντρο ένας μαγευτικός χώρος, ο χώρος του Castro Clauss: το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας. Να δοθεί μια εναλλακτική χρήση, αυτή του κινηματογράφου, σε έναν τόπο ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια παραδοσιακή πολιτιστική δραστηριότητα: αυτήν της τέχνης του κρασιού. Ωστόσο ως ένδειξη σεβασμού στις ρίζες του τοπόσημου αυτού, αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να είναι γερμανόφωνο προς τιμήν (και στη γλώσσα) του Βαυαρού ιδρυτή του, Γουστάβου Κλάους που πριν 163 χρόνια ίδρυσε την Achaia Clauss. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Zentrum Patras και με την πολύτιμη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Πρεσβείας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Αθήνα.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος" περιμένει τις ταινίες σας

Το φεστιβάλ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με διεθνείς συμμετοχές και ειδικά αφιερώματα στον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.