Το Γύρισμα

2,5

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Γύρισμα

Στην όλο και πιο αυτοαναφορική σύγχρονη κινηματογραφική πραγματικότητα, η κάμερα επισκέπτεται κάθε τρεις και λίγο τα γυρίσματα ή το post production κάποιας ταινίας (μόνο το τελευταίο τετράμηνο είδαμε τα "Maxxxine", "Ο Κακός Ηθοποιός", "Το Λυσάρι της Ζωής" και "Ο Κασκαντέρ"), μυθοποιώντας αλλά και απομυθοποιώντας τον αστραφτερό κόσμο του σινεμά με κάθε δυνατό τρόπο. Τον γαλλικό δρόμο φωτίζουν η κομψή "Αμερικανική Νύχτα" του Φρανσουά Τριφό και η εκθαμβωτική "Περιπλάνηση" του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, με τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν ("Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλιά σου") να επιλέγει εδώ μια πολύ πιο ανάλαφρη προσέγγιση.


Κι όμως, όλα ξεκινούν μαχητικά στο τελευταίο φιλμ του Σιμόν, Γάλλου auteur ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κάμερα ενός κοινωνικού δράματος αλά Στεφάν Μπριζέ ("Ο Νόμος της Αγοράς"). Σε αυτό οι εργάτες ενός εργοστασίου ξεσηκώνονται ενάντια στα αφεντικά τους για να το σώσουν, επιχειρώντας δυναμικά να αναλάβουν τη διαχείρισή του. Άλλα όταν ο Σιμόν φωνάζει "coupez!", όλα επιστρέφουν σε μια φαινομενικά πιο ήρεμη πραγματικότητα, η οποία πίσω από τον δημιουργικό οργασμό της κρύβει μια σειρά από μικρά (και μεγαλύτερα) δράματα. Τα περισσότερα από αυτά θα ανακαλύψει ο νεαρός Ζοζέφ, κομπάρσος ο οποίος αναλαμβάνει με απρόοπτο τρόπο να γυρίσει το making of της ταινίας, μπαίνοντας έτσι στα παρασκήνια μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής παραγωγής.


Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική σάτιρα των καλλιτεχνικών μύθων οι οποίοι συνοδεύουν τη μαγεία της μεγάλης οθόνης. Ο Καν τούς προσγειώνει με θόρυβο και χιούμορ θέλοντας να είναι κυνικός, συγκινητικός, σαρκαστικός, τρυφερός και ρεαλιστής την ίδια στιγμή. Δυσκολεύεται στην εναλλαγή των στιλ, αλλά η ματιά του είναι εξίσου κοινωνικά και κινηματογραφόφιλα ευαίσθητη. Δεν φοβάται να επιστρατεύσει σεναριακά κλισέ (οι παραγωγοί θέλουν άλλο φινάλε, ο σκηνοθέτης παραμελεί την οικογένειά του…), να θολώσει με méta-modernité τα όρια αλήθειας και μυθοπλασίας και να παραδεχθεί πως το σινεμά είναι μια βρόμικη τέχνη.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Το Γύρισμα

Making of
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 119 '
  • Σεντρίκ Καν

Ο νεαρός Ζοζέφ, κομπάρσος σε ένα κοινωνικό δράμα ενός διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να γυρίσει το making of του, γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι τα παρασκήνια μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο 'Αχινός' του Χάρις Ντίκινσον είναι ένα ντεμπούτο γεμάτο οργή και τρυφερότητα

Μετά τα "Triangle of Sadness" και "Babygirl", ο ηθοποιός περνάει πίσω από την κάμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
22/10/2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος" περιμένει τις ταινίες σας

Το φεστιβάλ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με διεθνείς συμμετοχές και ειδικά αφιερώματα στον κινηματογράφο.

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.