Η Πύλη της Κολάσεως

4

Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου.

Η Πύλη της Κολάσεως

Από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του γιαπωνέζικου κινηματογράφου, ο Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα (1896-1982) γύρισε στην καριέρα του περισσότερες από 120 ταινίες, μερικές μάλιστα από τις πιο πρωτοποριακές του βωβού σινεμά. Όπως το τολμηρό μελόδραμα "Jûjiro" ("Crossroads", 1928) ή το σοκαριστικά μοντέρνο "Kurutta Ippêji" ("A Page of Maddness", 1926), ένας ανατολίτικος "Δόκτωρ Καλιγκάρι", το σενάριο του οποίου συνυπέγραψε ο νομπελίστας Γιασουνάρι Καβαμπάτα. Το φιλμ όμως που τον έκανε παγκόσμια διάσημο και ήταν ένα από τα πρώτα τα οποία σύστησαν, αμέσως μετά το "Ρασομόν", το ασιατικό σινεμά στη Δύση είναι η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα (Μεγάλο Βραβείο τότε) του Φεστιβάλ Κανών και τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και κοστουμιών "Πύλη της Κολάσεως".


Η αναπαράσταση εποχής εντυπωσιάζει εξαρχής σε αυτό το Jidaigeki (ιστορικό δράμα), το οποίο εξελίσσεται κατά τον 12ο αιώνα, όταν δύο πολέμαρχοι κινούνται πραξικοπηματικά κατά του τοπικού άρχοντα Κιγιομόρι, τον οποίο υπερασπίζεται γενναία ο σαμουράι Μορίτο. Κερδίζει έτσι την εύνοιά του και μετά τη νίκη του ηγεμόνα τού ζητά ως επιβράβευση των υπηρεσιών του την άδεια να κάνει δική του την όμορφη Κέσα, μια γυναίκα της αυλής, η οποία όμως είναι παντρεμένη με έναν άλλον σαμουράι. Αλλά ακόμη και η διακριτική παρέμβαση του Κιγιομόρι δεν μπορεί να κάμψει την άρνηση της Κέσα, κάτι που θα οδηγήσει τον παθιασμένο Μορίτο στα (ψυχολογικά και ηθικά) όριά του.


Μια ερωτική ιστορία τραγικών διαστάσεων ξεπηδά μέσα από μια πολεμική περιπέτεια, μιας και η "Πύλη…" ξεκινάει με μια σειρά σκηνών δράσης και θεαματικών συγκρούσεων. "Κλείνει" όμως σταδιακά το κάδρο της πάνω στους πρωταγωνιστές ενός συγκινητικού (μελο)δράματος, εγκλωβισμένους μέσα σε κλειστούς, ασφυκτικούς χώρους. Τα φαντασμαγορικά, έντονα χρώματα των πλάνων σκουραίνουν, ο Μορίτο χάνει, σε καιρό ειρήνης, την ανδρεία του και μαζί τις προσωπικές του αξίες, η Κέσα εγκλωβίζεται αναπόδραστα σε έναν (αντρικό) κόσμο βίας και τυπολατρίας. Αλληγορία της μοίρας και της φεουδαρχικής πραγματικότητας της εποχής, η Πύλη της Κολάσεως θα ορίσει την τύχη τους.

Ιαπωνία. 1953. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πύλη της Κολάσεως

Jigokumon / Gate of Hell
4
  • Σινεφίλ
  • 1953
  • Διάρκεια: 89 '
  • Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα

Στην Ιαπωνία του 1160 ένας γενναίος σαμουράι ερωτεύεται μια γυναίκα της αυτοκρατορικής αυλής. Παρότι είναι παντρεμένη, εκείνος είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Τιμοτέ Σαλαμέ;

Ο νεαρός ηθοποιός έχει σταθερή παρουσία στο σινε-σύμπαν των τελευταίων χρόνων και με την αφορμή της νέας του ταινίας και της Χρυσής Σφαίρας που πήρε, έφτασε η ώρα να δούμε τι ξέρουμε για εκείνον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/01/2026

Μετά τον Καποδίστρια, ο Άγιος Παΐσιος έρχεται να κατακτήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες

Στις 29 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η εμπλουτισμένη κινηματογραφική εκδοχή της σειράς του Mega, φιλοδοξώντας να κερδίσει κινηματογραφικό και θρησκευτικό κοινό.

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".