Σπουδαίες ταινίες από την Κορέα έρχονται στην Ταινιοθήκη

Ένα αφιέρωμα γεμάτο αριστουργήματα πρόκειται να προβληθεί στην ταράτσα της Λαΐδας.

Μνήμες Φόνων νέο «Μνήμες Φόνων»

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα στη Λαΐδα, το θερινό σινεμά στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το οποίο φέρνει στο επίκεντρο μια από τις πιο απολαυστικές εθνικές κινηματογραφίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο λόγος για το "K-Crime" (27/6-5/7), στο πλαίσιο του οποίου προβάλλονται εννέα μοντέρνα νουάρ, horror και θρίλερ από τη Νότιο Κορέα. Ανάμεσά τους βρίσκονται φιλμ σπουδαίων δημιουργών, όπως του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη των "Παράσιτων" Μπονγκ Τζουν-χο ("Μνήμες Φόνων", "Μητέρα"), του αμφιλεγόμενου Κιμ Κι-Ντουκ ("Πιετά") όπως επίσης του εικονοκλαστικού Παρκ Τσαν-γουκ ("Η Εκδίκηση μιας Κυρίας").

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό γύρω από το αφιέρωμα: "Ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του '90, ως επιστέγασμα μιας εποχής οικονομικής άνθησης και φιλελευθεροποίησης της κορεατικής κοινωνίας, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ακραίες οικονομικές ανισότητες. Εξειδικευμένα περιοδικά, ραδιοφωνικές εκπομπές για το σινεμά, κινηματογραφικές λέσχες (όπως η περίφημη Yellow Door του Μπονγκ Τζουν-χο), αλλά και φεστιβάλ υψηλού κύρους, με πρώτο στη λίστα εκείνο του Μπουσάν οδήγησαν στην εγχώρια και διεθνή εκτόξευση του κορεατικού σινεμά. Συνδυάζοντας τα μοτίβα-δάνεια από το αμερικανικό σινεμά και την ευρωπαϊκή αισθητική, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις αθέατες και λιγότερο φωτεινές όψεις της κορεατικής κοινωνίας, ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος απέκτησε το δικό του ξεχωριστό ύφος και καταστατικό, με αιχμή του δόρατος το είδος των crime movies, το οποίο απέκτησε πολύ γρήγορα τεράστια απήχηση και δημοφιλία. Χρησιμοποιώντας την εξιχνίαση ενός εγκλήματος και την απόδοση δικαιοσύνης ως συμβολική αφετηρία, οι ταινίες του αφιερώματος ακτινογραφούν μια ολόκληρη εποχή μετάβασης και αναζήτησης ταυτότητας, εξερευνώντας τις ηθικές συνιστώσες και τους άγραφους νόμους της πολυσύνθετης κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας της Νότιας Κορέας".

Οι ταινίες του αφιερώματος:

ΜΝHΜΕΣ ΦOΝΩΝ / MEMORIES OF MURDER (Salinuichueok, 2003)
ΠΈ 27.6 / 21 .00
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μπονγκ Τζουν-Χο | BongJoon-ho. 
Παίζουν: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha,Song Jae-ho, Ko Seo-hie, Ryu Tae-ho, Park No-shik. Έγχρωμη, 132΄.
Το 1986, δύο ανυποψίαστοι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την υπόθεσηενός διπλού φόνου σε μια επαρχία της Νότιας Κορέας. Όταν οδολοφόνος χτυπήσει πολλές ακόμη φορές, ακολουθώντας το ίδιομοτίβο, θα συνειδητοποιήσουν πως βρίσκονται στο κυνήγι του πρώτουκαταγεγραμμένου σίριαλ κίλερ της χώρας. Έχοντας βυθιστεί στο σκοτάδιμιας υπόθεσης που μολύνει ό,τι βρεθεί στον δρόμο της, οι δυο ντετέκτιβεπιχειρούν να λύσουν το παζλ ενώνοντας τα στοιχεία που έχουν στηδιάθεσή τους, σε ένα αστυνομικό θρίλερ υπαρξιακών αποχρώσεων, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

ΑΣΟYΡΑ: Η ΠOΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡAΝΟΙΑΣ /ASURA: THE CITY OF MADNESS (Asura, 2016)
ΠA 28.6 / 21 .00
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κιμ Σανγκ – Σου | KimSung-su. 
Παίζουν: Jung Woo-sung, Hwang Jung-min, JuJi-hoon,Kwak Do-won, Jeong Man-sik. Έγχρωμη, 136΄.
Ο ντετέκτιβ Χαν Ντο-Κγιούν αναλαμβάνει να καθαρίζει τις βρώμικεςδουλειές του διεφθαρμένου δημάρχου της πόλης, με αντάλλαγματα χρήματα που απαιτούνται για τη θεραπευτική αγωγή της γυναίκας του, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου. Ενώ ο δήμαρχος ετοιμάζεται να κλείσει μία επικερδή για τον ίδιο συμφωνίαανοικοδόμησης της περιοχής, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σταχνάρια του και στρέφονται στον Χαν Ντο Κγιούν για να τους βοηθήσει.Παγιδευμένος ανάμεσα σε δυνάμεις που τον υπερβαίνουν, ο Χαν Ντο-Κγιούν κάνει τη μία λάθος επιλογή μετά την άλλη (χωρίς, βέβαια, ναδιαφαίνεται πως υπάρχει κάποια σωστή) και η πόλη μετατρέπεται σεένα απέραντο σφαγείο γεμάτο από τη δυσωδία του μετάλλου και του ανθρώπινου αίματος.

ΑΝΤIΚΡΙΣΑ ΤΟΝ ΔΙAΒΟΛΟ / I SAW THE DEVIL (Ang-ma-reulbo-at-da, 2010)
ΣA 29.6 / 21 .00
Σκηνοθεσία: Κιμ Τζι-Γουν | KimJee-woon.
Παίζουν: Lee Byung-hun, Choi Min-sik, Jeon Gook-hwan, Chun Ho-jin. Έγχρωμη, 144΄.
Η ηδονή του βασανισμού και του αργού θανάτου τρέφει τον Κγιουνγκ-Τσαλ, έναν οδηγό σχολικού λεωφορείου, ο οποίος αναζητεί το επόμενότου θύμα στους δρόμους της Σεούλ. Μόλις προσέξει στην άκρη τουδρόμου μια νεαρή κοπέλα που έχει μείνει από σκασμένο λάστιχο, θαπροσφερθεί να τη βοηθήσει με σκοπό να ικανοποιήσει τη νοσηρή τουανάγκη. Ο αρραβωνιαστικός της, ο μυστικός πράκτορας Σου-Χιον,ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Ό,τι ακολουθεί είναι μία καταστροφικήμεταμόρφωση, όπου η γραμμή μεταξύ θύτη και θύματος συνεχώς θολώνει, και η ωμή βία επιβεβαιώνει πως όταν κοιτάζει κανείς για πολλήώρα την άβυσσο, εκείνη αναπόφευκτα θα του ανταποδώσει το βλέμμα. Προλογίζει ο Δημήτρης Κολιοδήμος, κριτικός κινηματογράφου.

ΓΛΥΚOΠΙΚΡΗ ΖΩΉ / A BITTERSWEET LIFE (Dalkomhaninsaeng, 2005)
ΚΥ 30.6 / 21 .00
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χονγκ Τζανγκ-Ντου | HongJung-Doo &Κιμ Τζι-Γουν | KimJee-woon. 
Παίζουν: Lee Byung-hun,Shin Min-a, Kim Yeong-cheol, Hwang Jung-min, Kim Roe-ha, Oh Dal-su.Έγχρωμη, 119΄.
Ο Σαν-Γου δεν είναι ένας τυχαίος διευθυντής ξενοδοχείου. Εύστροφοςκαι αποτελεσματικός, είναι επίσης το δεξί χέρι του Κανγκ, μεγάλουαφεντικού του υποκόσμου. Ωστόσο, ο σκληρός Κανγκ έχει μια αδυναμία: τη νεαρή του σύντροφο, Χίσου. Έχοντας υποψίες ότι τον απατά, ο ζηλότυπος Κανγκ διατάζει τον Σαν-Γου να τακτοποιήσει το θέμα, αλλάεκείνος διστάζει να σκοτώσει τη Χίσου και τον εραστή της χωρίς ναξέρει το γιατί. Παρασυρμένος από ένα αγνό συναίσθημα, και παρότι ήδη μυημένος στις διαδρομές της παρανομίας, ο Σαν-Γου θα βυθιστεί σταδιακά στους πιο σκοτεινούς διαδρόμους της βίας και του εγκλήματος. Προλογίζει η Πόλυ Λυκούργου, κριτικός κινηματογράφου.

Η Εκδίκηση μιας Κυρίας
"Η Εκδίκηση μιας Κυρίας"

H ΕΚΔIΚΗΣΗ ΜIΑΣ ΚΥΡIΑΣ / LADY VENGEANCE (Chinjeolhan geumjassi, 2005)
ΔΕ 1 .7 / 21 .00
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ Ι Park Chan-wook
Παίζουν: Lee Yeong-ae, Choi Min-sik, Kim Byeong-Ok, Oh Dal-su, Lee Seung-shin, Kim Bu-seon. Έγχρωμη, 115΄.
"Υπάρχουν καλές απαγωγές και κακές απαγωγές. Η καλή απαγωγή είναιόταν παίρνεις ένα παιδί αλλά το επιστρέφεις, σώο και αβλαβές, στους γονείς του στο τέλος της ιστορίας". Αυτή η περίφημη ατάκα από την Τελευταία εκδίκηση (Sympathy for Mr.Vengeance, 2022) επανέρχεται στην Εκδίκηση μιας κυρίας, το τελευταίο μέρος της περίφημης "Τριλογίας της Εκδίκησης" του Παρκ Τσαν-Γουκ. Η Γκουμ-Για έχει εκτίσει ποινήφυλάκισης 13 χρόνων για το φόνο ενός αγοριού, ενώ η νεογέννητη κόρητης είχε δοθεί για υιοθεσία σε αγνώστους. Ωστόσο, δεν άφησε τα χρόνιατης στη φυλακή να κυλήσουν ανεκμετάλλευτα: Η αγγελική της μορφή καιοι αγνές της χειρονομίες κατέκτησαν τις καρδιές των συγκρατουμένωντης, και με τη βοήθειά τους ύφανε με κάθε λεπτομέρεια την εκδίκηση πουθα την οδηγήσει στη λύτρωση. Προλογίζει ο Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου.

Ο ΒΕΤΕΡAΝΟΣ / VETERAN (Beterang, 2015)
ΤΡ 2.7 / 21 .00
Σκηνοθεσία: Ργιου Σονγκ-Γουαν | RyuSeung-wan.
Παίζουν: Hwang Jung-min, Yoo Ah-in, YooHae-jin, Oh Dal-su, Jang Yoon-ju. Έγχρωμη, 123΄.
Ο Μπε, ένας οδηγός νταλίκας που διαμαρτύρεται έξω από το κτίριοτης πολυεθνικής εταιρείας Σίντζιν Γκρουπ για απλήρωτους μισθούς, καταλήγει μυστηριωδώς στο νοσοκομείο. Λίγες μέρες αργότεραθα αυτοκτονήσει, και ο γιος του θα εκμυστηρευτεί στον βετεράνο αστυνομικό Σο Ντο-Τσεόλ τη διαμάχη του πατέρα του με τηνεταιρεία. Αυτή είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει ένα ανελέητο κυνήγιγια απόδοση δικαιοσύνης από τον Σο Ντο Τσεόλ, ο οποίος είναιαποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναμετρηθεί με τον Τζο Ταέ-Ο, τον κακομαθημένο και αλαζόνακληρονόμο της Σίντζιν Γκρουπ, ο οποίος θεωρεί πως οι πράξεις του είναι υπεράνω κάθε νόμου.

ΜΗΤΕΡΑ / MOTHER (Madeo, 2009)
ΤΕ 3.7 / 21 .00
Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-Χο | Bong Joon-ho.
Παίζουν: Kim Hye-ja, Won Bin, Jin Goo, Yun Je-mun, JeonMi-seon, Song Sae-byeok. Έγχρωμη, 129΄.
Ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται νεκρό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριοκαι ένας 27χρονος άνδρας κατηγορείται για τη δολοφονία της. Ένας αναποτελεσματικός δικηγόρος και μια απαθής αστυνομία, που κλείνει την υπόθεσή του πολύ γρήγορα, ωθούν τη μητέρα του να ενεργήσει μόνη της. Ενεργοποιώντας όλα τα μητρικά της ένστικτα και χωρίς να εμπιστεύεται κανέναν, ξεκινά μια προσωπική οδύσσεια για να βρει τον δολοφόνο και να αποδείξει την αθωότητα του γιου της. Προλογίζει ο Γιάννης-Καντέα Παπαδόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

ΧΑΝΓΚΟΝΓΚ-ΤΖΟΥ / HAN GONG-JU (Han Gong-Ju, 2013)
ΠΕ 4 .7 / 23.15
Σκηνοθεσία: Λι Σου-Τζιν | Lee Su-jin.
Παίζουν: Chun Woo-hee, Jung In-sun, Lee Yeong-ran. Έγχρωμη, 112΄.
H 17χρονη Han Gong-ju προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της έπειτα απόένα τραυματικό γεγονός. Οι γονείς της την αγνοούν και την απορρίπτουν,ενώ ο καθηγητής της, Lee Nan-do,  τη βοηθάει να αλλάξει σχολείο καιτης προσφέρει καταφύγιο στο σπίτι της μητέρας του. Στο καινούργιο σχολείο, η Han Gong-ju προσπαθεί να προσαρμοστεί, κάνοντας καθημερινά κολύμβηση. Την ίδια στιγμή, η νέα της συμμαθήτρια, Eunhee, την πλησιάζει και την παρακινεί να ανοιχτεί. Πολύ γρήγορα, όμως, το οδυνηρό παρελθόν θα αναδυθεί στην επιφάνεια.

ΠΙΕΤΑ / PIETΑ (Pieta, 2012)
ΠΑ 5.7 / 23.15
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ | Kim Ki-duk.
Παίζουν: Jo Min-soo, Lee Jung-Jin, Woo Ki-Hong, Kang Eun-jin.Έγχρωμη, 103΄.
Στη βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα ταινία του εικονοκλάστη σκηνοθέτη Κιμ Κι-Ντουκ, o Γκανγκ-Ντο είναι ένας ερημίτης τοκογλύφος σε μία μικρή παρακμιακή περιοχή της Κορέας, που επιφυλάσσει μια πολύ σκληρή και συγκεκριμένη τιμωρία σε όποιον αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του: τον τραυματίζει, αφήνοντάς τον ανάπηρο, για να εισπράξει τα χρήματα της ασφάλειας. Μία μέρα εμφανίζεται αναπάντεχα στη ζωή τουη μητέρα του, η οποία τον είχε εγκαταλείψει μετά τη γέννα και την οποία αντικρίζει για πρώτη φορά στη ζωή του. Αν και αρχικά την απωθεί, στη συνέχεια τη δέχεται και δένεται σταδιακά μαζί της. Όταν εκείνη πέσει θύμα απαγωγής, ο Γκανγκ-Ντο θα κινήσει γη και ουρανό για να τη βρει. Σχεδόν νομοτελειακά, θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του και τον τρόπο με τον οποίο  μεταχειρίστηκε τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια.

Μια Γλυκόπικρη Ζωή
"Γλυκόπικρη Ζωή"

Πληροφορίες:

Αφιέρωμα "K-Crime", 27/6-5/7
Θερινό σινεμά Λαΐς, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, 2103609695
Είσ.: € 6, € 12 (κάρτα τριών προβολών). Προπώληση εδώ.

Το πρόγραμμα προβολών του "K-Crime":

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δείτε το τελικό ανατριχιαστικό τρέιλερ του "Alien: Romulus"

Στην τελική ευθεία της επιστροφής του horror franchise, παρακολουθούμε ένα χορταστικά αγωνιώδες κλιπ που τιμά το πνεύμα των παλαιών ταινιών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/07/2024

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" έχει τρέιλερ σε ρυθμούς Blondie

Μια πρώτη γεύση για την αναμενόμενη ταινία του Σον Μπέικερ που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

"100 Χρόνια Ατρόμητος": Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ για την ομάδα του Περιστερίου

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Καρτέρης οι συνεργάτες του αποτίνουν φόρο τιμής στο ιστορικό κλαμπ της γειτονιάς τους.

Το ANIMASYROS επιστρέφει για 17η χρονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνει στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

"Η Σιωπηλή Καμαριέρα": Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα

Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.