77ο Φεστιβάλ Καννών: Μια λαμπερή, θηλυκή και πολύ γαλλική έναρξη

Η Μέριλ Στριπ ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην τελετή έναρξης μιας διοργάνωσης η οποία κυνηγάει όλο και περισσότερο το glamour, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδυάσει με σινεφιλία αλά γαλλικά.

Le Deuxieme Acte

Εδώ και δυο χρόνια, όταν και η "αμερικανοτραφής" παραγωγός Ιρίς Κνομπλόχ ανέλαβε πρόεδρος του φεστιβάλ Καννών, το σπουδαιότερο σινε-event του πλανήτη έκανε σαφές πως επιθυμούσε να συσφίξει τις χαλαρές – λόγω των όλο και πιο αναβασμένων μετοχών της Βενετίας και του Τορόντο – σχέσεις του με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και να τονώσει παράλληλα τη λάμψη του, την οποία δεν μπορούν να του προσφέρουν μόνο οι εγχώριοι σταρ. Έτσι, σε κάθε τελετή έναρξης ένας τιμητικός Χρυσός Φοίνικας παραδίδεται στα χέρια ενός Χολιγουντιανού θρύλου, αρχής γενομένης πέρσι με τον Μάικλ Ντάγκλας. Φέτος ήταν η σειρά της Μέριλ Στριπ, η οποία τον παρέλαβε από τα χέρια μιας κατασυγκινημένης Ζιλιέτ Μπινός. Ευχαριστήριοι λόγοι αντηλλάγησαν, η οικοδέσποινα Καμίγ Κοτέν είπε τα γλυκά αστεία της και η Ζαχό ντε Σαγκαζάν τραγούδησε το "Modern love" του Ντέιβιντ Μπόουι, ως αναφορά στη διασημότερη σκηνή του "Frances Ha", της ταινίας που απογείωσε την καριέρα της Γκρέτα Γκέργουικ. Το πρώην it girl του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά είναι πλέον μια υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ δημιουργός ("Ladybird", "Μικρές Κυρίες", "Barbie"), η οποία έχει αναλάβει φέτος τα χρέη της προέδρου της κριτικής επιτροπής. Δίπλα της άλλοι τέσσερις κινηματογραφιστές (Χιροκάζου Κόρε-εντα, Ναντίν Λαμπακί, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, Εμπρού Τσεϊλάν) και τέσσερις ηθοποιοί (Εύα Γκριν, Λίλι Γκλαντστόουν, Ομάρ Σι, Πιερφραντσέσκο Φαβίνο).

Le Deuxieme Acte

Ανάμεσα στις 22 πολυαναμενόμενες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, από τις οποίες θα επιλέξουν για τα βραβεία του Σαββάτου 25/5, δεν περιλαμβάνεται η "Δεύτερη Πράξη" ("Le Deuxieme Acte"), η προβολή της οποίας σήκωσε την αυλαία του 77ου φεστιβάλ. Μια συμπαθής, αλλά αναιμική κινηματογραφόφιλη φάρσα του Κουεντίν Ντιπιέ ("Απίστευτο κι Όμως Αληθινό", "Yannick"), η οποία διαθέτει διασκεδαστικές ιδέες μεταμοντέρνας σάτιρας (ταινία μέσα σε ταινία μέσα σε ταινία) που εξαντλούνται γρήγορα. Οι Λεά Σεϊντού, Λουί Γκαρέλ και Βενσάν Λιντόν, πάντως, διασκεδάζουν με την ψυχή τους υποδυόμενοι (σχεδόν) τους εαυτούς τους, ενώ ήταν αυτοί οι οποίοι εξίταραν τους παπαράτσι και τους στημένους δίπλα στο κόκκινο χαλί, απτόητους παρά τη βροχή θαυμαστές τους. Ήταν μια ακόμα αμφιλεγόμενη επιλογή του φεστιβάλ ως ταινία έναρξής του (τέταρτη γαλλική παραγωγή στη σειρά), το οποίο επιμένει να μην επενδύει στο ντόρο που θα έκανε μια "Furiosa" για παράδειγμα (πέρσι ο "Ιντιάνα Τζόουνς" ή οι "Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού"), αλλά να προκρίνει φιλμ τα οποία θα βγουν άμεσα στις αίθουσες, βοηθώντας έτσι έμπρακτα όλο το εγχώριο κινηματογραφικό κύκλωμα.

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στους "Δύο Εισαγγελείς", ο Σεργκέι Λόζνιτσα παρουσιάζει ένα δραματικά επίκαιρο ιστορικό θρίλερ

Η σκοτεινή κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη, σε μία ταινία που ξεχώρισε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
02/02/2026

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το σίκουελ του "Dirty Dancing"

Μετά από 40 περίπου χρόνια θα επιστρέψει η θρυλική ταινία, που έκανε χαμό στα παγκόσμια box office. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν και τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.