Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

Tass

Tο πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, παρουσιάζει, στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass", το 18ο διεθνές φεστιβάλ comics Comicdom CON Athens, που διοργανώνεται από τις 17 ως τις 19 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος και αυτόνομος, εικαστικός-σκιτσογράφος-κομικογράφος και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν τρία χρόνια, στην ακμή της πορείας του. Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται σε αυτή την έκθεση που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard" την οποία εξέδωσαν από κοινού, τον Νοέμβριο του 2023, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films (επιμέλεια: Έφη Παπαζαχαρίου-Χρήστος Χουλιάρας / σχεδιασμός: Γιάννης Καρλόπουλος).

Tass

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από αυθεντικά έργα του δημιουργού, ο οποίος σχεδίαζε και ζωγράφιζε, κυριολεκτικά όπου έβρισκε, με τα αγαπημένα του "όπλα", το στυλό και το μολύβι. Πορτραίτα με κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα -την άγνωστη ή διάσημη (Juliette Binoche, Rachel Weisz κ.α.), την τρυφερή ή αισθησιακή, την απλή ή υπερηρωίδα (Lara Croft ). Πορτραίτα ανδρικά, φίλων ή αγαπημένων του κινηματογράφου (James Dean, Stanley Kubrick κ.α.), καθώς ο Tass ήταν απόλυτος λάτρης του σινεμά και των σάουντρακ, με βαθιές γνώσεις στο είδος. Κόμικς που δεν εκδόθηκαν ποτέ (Woominator, Dr Candy), σκίτσα, μικρά ή μεγαλύτερα και κατά κύριο λόγο, όπως σχεδόν όλα τα έργα του, ασπρόμαυρα. Αλλά και προσχέδια ή τελικά storyboards και αφίσες για μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε, όπως: "Ο χαμένος τα παίρνει όλα" του Νίκου Νικολαΐδη (2002), "Dream Toy" του Χρήστου "Μάνσον" Χουλιάρα (2015), "Τετάρτη 04:45" του Αλέξη Αλεξίου (2015), "Dodo" του Πάνου Χ. Κούτρα (2022), "Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο" του Γιάννη Βεσλεμέ (2024) κ.α. Επιμέλεια έκθεσης: Έφη Παπαζαχαρίου.

Tass

Το σύμπαν του Γιώργου Τασιούλα

O Γιώργος Τασιούλας ή Τass (ή αντιπρόεδρος της "σαουντρακικής κοινότητας" που είχε φτιάξει με τους φίλους του) γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στο Μόναχο. Αν και έγινε δεκτός στη σχολή Καλών Τεχνών τόσο του Μονάχου όσο και της Αθήνας, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (με υποτροφία), αποφάσισε να μην παρακολουθήσει καμία από τις σχολές. Ζωγράφιζε πίνακες και σχεδίαζε ακατάπαυστα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι το τέλος, σκίτσαρε κάθε είδους θέματα που του κέντριζαν το ενδιαφέρον και έφτιαχνε κόμικς, συχνά με δικά του σενάρια. 

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με τον κινηματογράφο που υπεραγαπούσε, ήταν στα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη "Θα σε δω στην Κόλαση, αγάπη μου" (1999), όπου δούλεψε ως β’ βοηθός σκηνοθέτη. Η στενή συνεργασία του με τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία του, "Ο χαμένος τα παίρνει όλα" (2002), καθώς σχεδίασε τα storyboard αλλά επίσης δούλεψε στη σκηνογραφική ομάδα δίπλα στη Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες σχεδίαζε ασταμάτητα storyboard, αφίσες, τίτλους, concept design και artwork για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ελληνικές και ξένες τηλεοπτικές σειρές και διαφημιστικά. 

Ο Γιώργος Τασιούλας έφυγε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, αργά το βράδυ, σε ηλικία 51 ετών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.