Searching for Rodakis

2,5

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Searching for Rodakis

Ποια ήταν η Χρυσούλα Ροδάκη; Αυτή την απορία προσπαθεί να λύσει ο σκηνοθέτης Κερέμ Σοϊγιλμάζ, όταν μια μαρμάρινη ταφόπλακα αποκαλύπτεται κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του σπιτιού των παππούδων του στο Καρατζάκιοϊ, ένα χωριό βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. Επάνω της γράφει "Του Θεού Χρυσούλα Ροδάκη θανούσα τη δεκάτη ογδόη μαρτίου 1881".

Αναπαριστώντας την ανακάλυψή της από τους συγγενείς του, ο Σοϊγιλμάζ ξεκινάει την αναζήτηση της προέλευσής της, η οποία θα τον οδηγήσει αρχικά στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έναν αιώνα πριν και κατόπιν στην άλλη άκρη του Αιγαίου. Πρόκειται για μια απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν και για μια μισοξεχασμένη ιστορία πάνω στη διαμόρφωση της σύγχρονης βαλκανικής πραγματικότητας, η οποία έρχεται με συμφιλιωτική διάθεση στο φως.

Τουρκία, Δανία. 2023. Διάρκεια: 57΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Searching for Rodakis

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 57 '
  • Κερέμ Σογιλμάζ

Όταν μια ελληνική ταφόπλακα ανακαλύπτεται κάτω από τις σανίδες του δαπέδου σε ένα παλιό χωριάτικο σπίτι στην Τουρκία, μια μισοξεχασμένη ιστορία πάνω στη δημιουργία της χώρας έρχεται στο φως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε αυτό το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας σε open air και μη κινηματογράφους καθώς και ό,τι άλλο παίζει στις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Το Stellar Gastro Cinema επιστρέφει ανανεωμένο και Almodóvarικά

Η επιστροφή του θερινού γαστρο-κινηματογραφικού κόνσεπτ γίνεται με την πολυβραβευμένη ταινία "Όλα για τη Μητέρα μου".

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.

Λένε πως αυτή θα είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες του καλοκαιριού

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για "The Home", που έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου.