Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

1,5

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Στη τρίτη ταινία του, και δεύτερη μυθοπλασίας, ο Γκέντιαν Κότσι ξεκινάει από μια ριψοκίνδυνη σεναριακή ιδέα, βγαλμένη θαρρείς από το συρτάρι του… Πέδρο Αλμοδόβαρ: δυο κωφά δίδυμα αδέλφια που δουλεύουν μαζί μαθαίνουν πως, αν και είναι μόλις 30 ετών, σύντομα θα τυφλωθούν εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης. Μαζί με τη φιλενάδα του ενός απ’ αυτούς, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητά τους.


Η δική του προσέγγιση σ’ αυτή την άκρως μελοδραματική συνθήκη κάθε άλλο παρά αλμοδοβαρική είναι τελικά, μιας και ο Αλβανός δημιουργός επιλέγει μια λιτή κινηματογράφηση, συνοδευόμενη από γυμνή σκηνογραφία και ψυχρή διεύθυνση φωτογραφίας. Μέσα απ’ αυτή την απέριττη "σκληρότητα", όμως, τα υπαρξιακά αδιέξοδα των ηρώων ασθμαίνουν για να αναδειχθούν, φιλτραρισμένα μέσα από έναν έντονα μινιμαλιστικό, αλλά φιλόδοξο –πάνω στα κινηματογραφικά όρια– χειρισμό, ο οποίος καταντά φτωχός και μονοδιάστατος. Όπως ακριβώς και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων (δεν βοηθούν οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου), οι οποίες ακολουθούν την πιο προβλέψιμη ψυχολογική διαδρομή από το πρώτο έως και το τελευταίο πλάνο.

Αλβανία, Πορτογαλία, Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Një Filxhan Kafe dhe Këpucë të Reja Veshur / A Cup of Coffee and New Shoes On
1,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 99 '
  • Γκέντιαν Κότσι

Δυο κωφά δίδυμα αδέλφια που δουλεύουν μαζί μαθαίνουν ότι, αν και είναι μόλις 30 ετών, σύντομα θα τυφλωθούν εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που δεν θα χάσουμε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους

Ένας γεμάτος κινηματογραφικός μήνας με βραβευμένες ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ, θρίλερ, animation και κωμωδίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.