Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

"Νερό στα μαύρα"

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 19-21 Απριλίου ο κινηματογράφος Ίριδα, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα Ίριδα-ΠΟΦΠΑ), θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα "DISFF in Athens" με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα στη Δράμα (46o DISFF, 2023). 

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το "Focus on Germany", ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου (σε συνέχεια του αφιερώματος που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Την Παρασκευή 19 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου οι προβολές ξεκινούν στις 7 μ.μ. με το γερμανικό αφιέρωμα και συνεχίζονται στις 8.30 μ.μ. με τις ταινίες του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος. Την Παρασκευή θα παιχτούν εμβληματικές γερμανικές ταινίες που γυρίστηκαν τη δεκαετία του ’80 (δηλαδή επί Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), και το Σάββατο θα ακολουθήσουν ταινίες από το ’90 μέχρι σήμερα που δείχνουν την εξέλιξη των γερμανικών ταινιών μικρού μήκους στο χρόνο, μετά την πτώση του Τείχους.. 

Tην Κυριακή 21 Απριλίου και οι δύο ζώνες προβολών θα είναι αφιερωμένες στις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες. Οι ταινίες καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ θεματικό φάσμα (σχέσεις, ταυτότητα, συμπερίληψη, κοινωνική κριτική), ξεδιπλώνοντας με αξιοσημείωτη φρεσκάδα, ευαισθησία και διεισδυτικότητα τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Και φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική που έχει ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα: μία δυναμική ορατή ήδη από τα πρώτα βήματα των ελλήνων κινηματογραφιστών.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει Q&A  με τους σκηνοθέτες.

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
30/01/2026

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.