Η βραβευμένη με Χρυσό Διόνυσο "Αρκουδότρυπα" σας χρειάζεται

Οι συντελεστές της μικρού μήκους ταινίας διοργανώνουν μια ειδική προβολή οικονομικής ενίσχυσης για την ολοκλήρωση του post production της μεγάλου μήκους «Η Τριλογία της Αρκουδοτρυπας».

Αρκουδότρυπα1

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η ταινία που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο, συστήνοντάς μας σε δύο νέους και πολλά υποσχόμενους δημιουργούς.

Ο λόγος για την "Αρκουδότρυπα" των πρωτοεμφανιζόμενων Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλο, η οποία κατά γενική ομολογία είχε αφήσει, τότε, τις περισσότερες ελπιδοφόρες υποσχέσεις. Όπως γράφαμε σχετικά με την απονομή, "οι συντελεστές της ταινίας προσεγγίζουν με ανανεωτική, οριζόντια και συλλογική διάθεση τις διαδικασίες παραγωγής του σινεμά, κάτι που σπανίζει στο ανταγωνιστικό τοπίο της σύγχρονης βιομηχανίας. Δε ξεχνάμε, επίσης, πως για την άψογη ερμηνεία της βραβεύτηκε η πρωταγωνίστρια Χαρά Κυριαζή, ενώ επισημαίνουμε πως χάρη στο Χρυσό Διόνυσο η 'Αρκουδότρυπα' λαμβάνεται αυτομάτως υπόψη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ καλύτερης διεθνούς μικρού μήκους".

Τελετή λήξης φεστιβάλ Δράμας 2023 1

Σε ανταπόκρισή μας από τη Δράμα, γράφαμε για την "Αρκουδότρυπα": "Όσοι σήμερα βρίσκονται στη δύση των 25 και την ανατολή των 30, έχουν μάθει να βιώνουν την επαρχία αλλιώς, όπως και να ορίζουν διαφορετικά τη σχέση τους με την παράδοση γνέθοντας προσωπικούς – συγκυριακούς συσχετισμούς. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από την πρώτη στιγμή στην 'Αρκουδότρυπα', όταν στα ακουστικά της κεντρικής ηρωίδας ακούγεται ένα πολυφωνικό κομμάτι σε (άψογο) ηλεκτρονικό remix. Το σκηνοθετικό δίδυμο των Παπαδάκη – Ντινόπουλου, βέβαια, έχει ένα βλέμμα που δε στέκεται στην επιφάνεια, αλλά επιχειρεί να συστήσει εκ νέου τι έστι βίωμα εκτός πόλης, τι σημαίνει νεότητα περιτριγυρισμένη από αχαλίνωτη φύση μα και στενούς δρόμους. Όλα αυτά, μέσα από μια ιστορία ρομαντικού αποχωρισμού(;), φορτισμένη με ακομπλεξάριστη ερωτική έλξη, καλοζυγισμένους καθημερινούς διαλόγους (επιτέλους 'νέοι' συνομιλούν χωρίς να προκαλείται ετεροντροπή) και μια σπινθηροβόλα ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια και πρωτοεμφανιζόμενη Χαρά Κυριαζή. Εκεί που αδικείται κατάτι η 'Αρκουδότρυπα' είναι στη διάρκειά της, διότι αποδυναμώνονται οι εντάσεις και η χειροπιαστά στιβαρή σκηνοθεσία της, προδίδοντας πως είναι πανέτοιμη για το μεγάλου μήκους σάλτο της το οποίο, αδιαμφισβήτητα, έχει ήδη ψηλά τον πήχη".

Παράλληλα με τις φεστιβαλικές διακρίσεις, η ομάδα της "Αρκουδότρυπας" προετοίμαζε τη μεγάλου μήκους βερσιόν της ταινίας τους με τίτλο "Η Τριλογία της Αρκουδότρυπας". Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: "Η 'Τριλογία της Αρκουδότρυπας' είναι μια ιστορία για την κουήρ αγάπη που διαδραματίζεται βαθιά στα βουνά της Πίνδου. Η ιστορία ξεκινάει όταν η 19χρονη Αργυρώ μαθαίνει πως η παιδική της φίλη Αννέτα έμεινε έγκυος και σκοπεύει να μετακομίσει με τον φίλο της στη πόλη, εγκαταλείποντας το χωριό στο οποίο μεγάλωσαν. Εκπληρώνοντας μια υπόσχεση από παλιά, οι δύο φίλες αποφασίζουν να πάνε στη θρυλική σπηλιά της 'Αρκουδότρυπας' όπου και θα αντικρίσουν τους βαθύτερους φόβους τους. Ένα ταξίδι στο ορεινό τοπίο της Ελάτης Τρικάλων, η 'Αρκουδότρυπα' είναι μια τρυφερή ταινία για την ενηλικίωση, την φιλία και τον έρωτα, που μιλά για της κουήρ σχέσεις στην επαρχία, ιδίως μεταξύ γυναικών, που σπάνια βλέπουμε να απεικονίζονται στο λευκό πανί. Διαπραγματεύεται τόσο την σύγκρουση όσο και την αρμονία μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου, συνδυάζοντας το φολκλόρ του τόπου με τα προσωπικά βιώματα των δημιουργών".

Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, η "Αρκουδότρυπα" χρειάζεται τη βοήθειά σας. Για το λόγο αυτό, την Παρασκευή (12/4, 22.00) στο Άστορ διοργανώνεται μια ειδική προβολή της μικρού μήκους με στόχο την οικονομική ενίσχυση της παραγωγής. Το εισιτήριο στοιχίζει € 7 και η προπώληση είναι διαθέσιμη εδώ. Σημειώστε, ακόμα, πως μαζί με την "Αρκουδότρυπα" προβάλλεται η μικρού μήκους "Bluebird" (Στέργιος Ντινόπουλος, 2021), ενώ αμέσως μετά ακολουθεί meet 'n' greet με τους συντελεστές στο φουαγιέ του κινηματογράφου, όπου θα υπάρχει merchandise της "Αρκουδότρυπας" με ελεύθερη συνεισφορά. Όλα τα έσοδα διατίθενται για την ολοκλήρωση της ταινίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.