Οι Ελευσίνιοι

3

Αυτήν τη φορά η κάμερα πλησιάζει εγγύτερα στα πρόσωπα, οι μικρές ιστορίες των οποίων ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με τις χριστιανικές κι αρχαιοελληνικές τελετές και παραδόσεις.

Οι Ελευσίνιοι

Ο δημιουργός του διασημότερου ελληνικού ντοκιμαντέρ επιστρέφει στον τόπο του (οικολογικού) εγκλήματος. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, όμως, δεν εμπορεύτηκε ποτέ –καταγγελτικά ή "θεαματικά"– την καταστροφή του ελευσίνιου τοπίου, εστιάζοντας σε διαχρονικότερες ιδέες. Η "Αγέλαστος Πέτρα" του ήταν "μια κινηματογραφική προσέγγιση της Ελευσίνας απ’ τη μεριά του προσκυνητή" και δύο δεκαετίες αργότερα, με αφορμή την ανακήρυξή της σε ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, επιστρέφει στους ανθρώπους της, συνεχίζοντας να ξετυλίγει το μίτο που συνδέει την ιερή πόλη των αρχαίων μυστηρίων με το σήμερα.


Αυτήν τη φορά, η κάμερα πλησιάζει εγγύτερα στα πρόσωπα, οι μικρές ιστορίες των οποίων ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με τις χριστιανικές κι αρχαιοελληνικές τελετές και παραδόσεις. Αυτόχθονες και μετανάστες, αναχωρητές και παραμένοντες, οι Ελευσίνιοι πρωταγωνιστές συνθέτουν μια ρευστή ανθρωπογεωγραφία, η οποία απλώνεται πάνω από ναούς, ερείπια και κτερίσματα, ενσωματώνοντας μυσταγωγίες που έρχονται από ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Η σεμνή, βαθυστόχαστη προσέγγιση του Κουτσαφτή προσπαθεί να συνθέσει από σπαράγματα εικόνων και διηγήσεων ένα ενιαίο, συνεκτικό αφήγημα, το οποίο ακόμα και τις απλοϊκότερες στιγμές του σφύζει από λυρισμό, ουμανισμό και κινηματογραφικό ήθος.

Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 108΄

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Ελευσίνιοι

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 108 '
  • Φίλιππος Κουτσαφτής

Δύο δεκαετίες μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», ο δημιουργός της επιστρέφει στην Ελευσίνα και τους ανθρώπους της, συνεχίζοντας να ξετυλίγει το μίτο που συνδέει την ιερή πόλη των αρχαίων μυστηρίων με το σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πού μπορείς να δεις όλες τις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες

Μία λίστα με όλους τους τρόπους θέασης των υποψήφιων ταινιών που θα παλέψουν για τα χρυσά αγαλματίδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2026

Τι νέο βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά

Ο Τζέισον Στέιθαμ, η υποψηφιότητας της Ισπανίας για τα Όσκαρ, ο Άγιος Παΐσιος κ.α.: Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη, 29/01, στις ελληνικές αίθουσες.

Ο He-Man γίνεται ξανά ταινία στο 'Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος'

Το πρώτο trailer της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς του κλασικού ήρωα μόλις κυκλοφόρησε, με Τζάρεντ Λέτο, Ίντρις Έλμπα, έντονη δράση και ξεκάθαρη διάθεση να απευθυνθεί σε παλιούς και νέους θεατές.

Πολ Μεσκάλ, ποιος ήταν ο καλύτερος ρόλος σου μέχρι σήμερα;

Ένας Ιρλανδός χωρίς social media είναι το ανερχόμενο αστέρι της μεγάλης οθόνης. Ποιες ήταν όμως οι κινηματογραφικές στιγμές που τον ανέδειξαν;

Χρύσα Βατόμουρα 2026: Οι υποψηφιότητες για τις "καλύτερες" χειρότερες ταινίες της χρονιάς

Η "Χιονάτη" και το "War of the Worlds" ανταγωνίζονται για την πρωτιά στα αντι-Όσκαρ του Χόλιγουντ.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 29/01

Μία από τις πρωταγωνίστριες των φετινών Ευρωπαϊκων Βραβείων Κινηματογράφου, ο Τζέισον Στέιθαμ, η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (29/1 - 4/2).

"Άμνετ": Η οσκαρική Κλόι Ζάο αφηγείται μια ιστορία έρωτα και θρήνου

Η μεταφορά του μπεστ σέλερ μυθιστορήματος της Ιρλανδής Μάγκι Ο’ Φάρελ έφτασε στις ελληνικές αίθουσες και υπόσχεται να μας κάνει να συγκινηθούμε περισσότερο από κάθε άλλη ταινία φέτος.