Η αποτίμηση της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μοιράζεται τα δεδομένα της παρθενικής πρωτοβουλίας.

Ημέρα_Ελληνικού_Κινηματογράφου

Την περασμένη Τρίτη (26/3) διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, η οποία στήθηκε στα πρότυπα της Γιορτής του Σινεμά. Ήτοι, για μία και μόνο μέρα όλες οι ελληνικές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής που παίζονταν στις αίθουσες θα είχαν είσοδο μόλις € 3. Δύο μέρες μετά, το ΕΚΚ δημοσιεύει την αποτίμηση της δράσης την οποία βρίσκετε αναλυτικά παρακάτω.

"Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), κάνοντας μία πρώτη σύντομη  αποτίμηση της δράσης του ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’, ευχαριστεί καταρχάς το κοινό που προτίμησε να δει ελληνικές ταινίες,ποικίλων ειδών και διαρκειών,στις κινηματογραφικές αίθουσες την 26η Μαρτίου 2024. Ευχαριστεί, επίσης, τους αιθουσάρχες πενήντα (50) κινηματογράφων σε είκοσι οκτώ (28) πόλεις της χώρας, που φιλοξένησαν όλες αυτές τις ταινίες αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ με σκοπό την επανασύνδεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων θεατών με το σινεμά που μιλάει τη γλώσσα τους. Αυτό ήταν και το κεντρικό σύνθημα της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα την 26η Μαρτίου κάνοντας προσιτό -και οικονομικά- ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Είναι θετικό για εμάς ότι η 26η Μαρτίου αποτυπώθηκε στη μνήμη των φίλων του κινηματογράφου, ακόμη και εκείνων που δεν πήγαν σινεμά την ημέρα αυτή, ως ημέρα γιορτής της ελληνικής ταινίας.

Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’ ήταν μια κομβική στιγμή για το ΕΚΚ• συνέβη λίγο πριν από τη δική του γιορτή για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του, αλλά συνέπεσε με τη νομοθετική διαδικασία της επερχόμενης δημιουργίας του νέου φορέα για τον κινηματογράφο και το οπτικοακουστικό. Ένα γεγονός, σε κρίσιμες ώρες για τη δοκιμαζόμενη πανευρωπαϊκά κινηματογραφική αίθουσα, που υπενθυμίζει ηχηρά έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΕΚΚ όλα αυτά τα χρόνια: τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής αίθουσας ως τον κατεξοχήν χώρο υποδοχής της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης όλων των μορφών και ειδών.

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου 2

Εστιάζοντας σε μία άλλη όψη της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, το ΕΚΚ με αυτήν ολοκληρώνει έναν σημαντικό κύκλο συντονισμένων δράσεών του κατά την τελευταία τετραετία που αποσκοπούσαν στη στήριξη όλων των επαγγελματιών του κινηματογράφου μας μπροστά στην πανδημία. Η 'Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου' είναι ο επίλογος του προγράμματος Covid-19, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιήθηκε από το ΕΚΚ, καθώς όλες οι ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό ήταν διαθέσιμες στις κινηματογραφικές αίθουσες για να τις επιλέξουν.

Μια γιορτή κι ένα βήμα
Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’ ήταν μία στιγμή στη ροή του ημερολογιακού χρόνου. Στη σύντομη διάρκειά της, έγινε ορατό σε ευρεία κλίμακα ορατό ένα σεβαστό μέρος της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής η οποία συνεχίστηκε αδιαλείπτως και κατά την περίοδο του Covid. Ενενήντα τρεις (93) ταινίες Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών είχαν την ευκαιρία -πολλές για πρώτη φορά- να συναντηθούν με το κοινό τους. Συγκεκριμένα:

Δεκαεννέα (19) μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας του προγράμματος Covid-19
Δεκαεπτά (17) μικρού μήκους animation του προγράμματος Covid-19
Δέκα (10) ντοκιμαντέρ του προγράμματος Covid-19
Δέκα (10) ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Τριάντα επτά (37) ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

Για την επιτυχία της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, εκτός από τον Γιάννη Τσορτέκη και την Καίτη Γαρμπή, συνέβαλαν είκοσι τρεις (23) ακόμη ambassadors σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Άργος, Βέροια, Ζάκυνθο, Κόρινθο, Κω, Λάρισα, Πύργο, Ρέθυμνο.

Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’, τέλος, για το ΕΚΚ ήταν το πρώτο βήμα μιας νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός κοινού της ελληνικής ταινίας στο φυσικό χώρο της, την κινηματογραφική αίθουσα. Η στήριξή της, ιδιαίτερα στην περιφέρεια,  είναι πράξη ζωτικής σημασίας για τον κινηματογράφο μας, τον πυρήνα του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.