Η αποτίμηση της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μοιράζεται τα δεδομένα της παρθενικής πρωτοβουλίας.

Ημέρα_Ελληνικού_Κινηματογράφου

Την περασμένη Τρίτη (26/3) διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, η οποία στήθηκε στα πρότυπα της Γιορτής του Σινεμά. Ήτοι, για μία και μόνο μέρα όλες οι ελληνικές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής που παίζονταν στις αίθουσες θα είχαν είσοδο μόλις € 3. Δύο μέρες μετά, το ΕΚΚ δημοσιεύει την αποτίμηση της δράσης την οποία βρίσκετε αναλυτικά παρακάτω.

"Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), κάνοντας μία πρώτη σύντομη  αποτίμηση της δράσης του ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’, ευχαριστεί καταρχάς το κοινό που προτίμησε να δει ελληνικές ταινίες,ποικίλων ειδών και διαρκειών,στις κινηματογραφικές αίθουσες την 26η Μαρτίου 2024. Ευχαριστεί, επίσης, τους αιθουσάρχες πενήντα (50) κινηματογράφων σε είκοσι οκτώ (28) πόλεις της χώρας, που φιλοξένησαν όλες αυτές τις ταινίες αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ με σκοπό την επανασύνδεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων θεατών με το σινεμά που μιλάει τη γλώσσα τους. Αυτό ήταν και το κεντρικό σύνθημα της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα την 26η Μαρτίου κάνοντας προσιτό -και οικονομικά- ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Είναι θετικό για εμάς ότι η 26η Μαρτίου αποτυπώθηκε στη μνήμη των φίλων του κινηματογράφου, ακόμη και εκείνων που δεν πήγαν σινεμά την ημέρα αυτή, ως ημέρα γιορτής της ελληνικής ταινίας.

Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’ ήταν μια κομβική στιγμή για το ΕΚΚ• συνέβη λίγο πριν από τη δική του γιορτή για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του, αλλά συνέπεσε με τη νομοθετική διαδικασία της επερχόμενης δημιουργίας του νέου φορέα για τον κινηματογράφο και το οπτικοακουστικό. Ένα γεγονός, σε κρίσιμες ώρες για τη δοκιμαζόμενη πανευρωπαϊκά κινηματογραφική αίθουσα, που υπενθυμίζει ηχηρά έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΕΚΚ όλα αυτά τα χρόνια: τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής αίθουσας ως τον κατεξοχήν χώρο υποδοχής της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης όλων των μορφών και ειδών.

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου 2

Εστιάζοντας σε μία άλλη όψη της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, το ΕΚΚ με αυτήν ολοκληρώνει έναν σημαντικό κύκλο συντονισμένων δράσεών του κατά την τελευταία τετραετία που αποσκοπούσαν στη στήριξη όλων των επαγγελματιών του κινηματογράφου μας μπροστά στην πανδημία. Η 'Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου' είναι ο επίλογος του προγράμματος Covid-19, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιήθηκε από το ΕΚΚ, καθώς όλες οι ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό ήταν διαθέσιμες στις κινηματογραφικές αίθουσες για να τις επιλέξουν.

Μια γιορτή κι ένα βήμα
Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’ ήταν μία στιγμή στη ροή του ημερολογιακού χρόνου. Στη σύντομη διάρκειά της, έγινε ορατό σε ευρεία κλίμακα ορατό ένα σεβαστό μέρος της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής η οποία συνεχίστηκε αδιαλείπτως και κατά την περίοδο του Covid. Ενενήντα τρεις (93) ταινίες Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών είχαν την ευκαιρία -πολλές για πρώτη φορά- να συναντηθούν με το κοινό τους. Συγκεκριμένα:

Δεκαεννέα (19) μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας του προγράμματος Covid-19
Δεκαεπτά (17) μικρού μήκους animation του προγράμματος Covid-19
Δέκα (10) ντοκιμαντέρ του προγράμματος Covid-19
Δέκα (10) ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Τριάντα επτά (37) ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

Για την επιτυχία της ‘Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου’, εκτός από τον Γιάννη Τσορτέκη και την Καίτη Γαρμπή, συνέβαλαν είκοσι τρεις (23) ακόμη ambassadors σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Άργος, Βέροια, Ζάκυνθο, Κόρινθο, Κω, Λάρισα, Πύργο, Ρέθυμνο.

Η ‘Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου’, τέλος, για το ΕΚΚ ήταν το πρώτο βήμα μιας νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός κοινού της ελληνικής ταινίας στο φυσικό χώρο της, την κινηματογραφική αίθουσα. Η στήριξή της, ιδιαίτερα στην περιφέρεια,  είναι πράξη ζωτικής σημασίας για τον κινηματογράφο μας, τον πυρήνα του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Γιώργου Ζώη από το πορτογαλικό φεστιβάλ Curtas Vila do Conde

Η ιβηρική διοργάνωση επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη τιμή για τον διακεκριμένο Έλληνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/07/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε το τελικό ανατριχιαστικό τρέιλερ του "Alien: Romulus"

Στην τελική ευθεία της επιστροφής του horror franchise, παρακολουθούμε ένα χορταστικά αγωνιώδες κλιπ που τιμά το πνεύμα των παλαιών ταινιών.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" έχει τρέιλερ σε ρυθμούς Blondie

Μια πρώτη γεύση για την αναμενόμενη ταινία του Σον Μπέικερ που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

"100 Χρόνια Ατρόμητος": Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ για την ομάδα του Περιστερίου

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Καρτέρης οι συνεργάτες του αποτίνουν φόρο τιμής στο ιστορικό κλαμπ της γειτονιάς τους.

Το ANIMASYROS επιστρέφει για 17η χρονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνει στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

"Η Σιωπηλή Καμαριέρα": Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα

Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.