Fundamentals of Cinema: "Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας" του Λουίς Μπουνιουέλ στον Δαναό

Για την ταινία θα συνομιλήσει με το κοινό ο κριτικός του "α" Χρήστος Μήτσης.

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, συνεχίζει τις προβολές της στην Αθήνα σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό, με την ταινία "Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας" (1972) του Λουίς Μπουνιουέλ τη Δευτέρα 1 Απριλίου. Για την ταινία θα συνομιλήσει με το κοινό ο κριτικός του "α" Χρήστος Μήτσης

Ένα αληθινό ορόσημο του ευρωπαϊκού σινεμά των 70s, που τιμήθηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και είχε θριαμβευτική πορεία στο box office, "Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας" σηματοδότησε την επάνοδο του Μπουνιουέλ στο σινεμά μόλις δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση ότι αποσύρεται από τον κινηματογράφο επειδή νιώθει πως "επαναλαμβάνεται". 

Χωρισμένη σε δύο ευδιάκριτα σκέλη, πέντε σκηνές μάζωξης μιας παρέας μεγαλοαστών και τέσσερις σεκάνς ονείρου από ισάριθμους χαρακτήρες, η ταινία ξεδιπλώνει την –καταδικασμένη να μένει αιώνια ημιτελής– απόπειρα διάφορων επιφανών πολιτών να δειπνήσουν μαζί. Υιοθετώντας μια συνειρμική και ροή αφήγησης, που τείνει στο παράλογο, στο αντιφατικό και στο ανέφικτο, ο Μπουνιουέλ στηλιτεύει τις διαχρονικές παθογένειες μιας χρεωκοπημένης κοινωνίας που αντικρίζει έντρομη το είδωλό της στον καθρέφτη. 

"Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας" / "The Discreet Charm of the Bourgeoisie" (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, 1972)

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ / Luis Buñuel. 
Με τους: Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Stéphane Audran. 
Γλώσσα: Γαλλικά.
Έγχρωμη, 95΄

Πόσες φορές άραγε μπορεί να διακοπεί ένα δείπνο μεταξύ φίλων της καλής κοινωνίας, αναρωτιέται ο Λουίς Μπουνιουέλ στο σατιρικό του αριστούργημα. Ο μεγάλος ισπανός σκηνοθέτης, αιώνια μαλωμένος με την καθεστηκυία ηθική και τον καθωσπρεπισμό, καυτηρίασε την ηθική κατάπτωση, τη σεξουαλική καταπίεση και την βαθιά υποκρισία της εποχής του,  επιστρατεύοντας τον βιτριολικό σαρκασμό και την εικονοκλαστική αισθητική. Όλα τα γεύματα στην ταινία διακόπτονται ασταμάτητα από τα ανομολόγητα αμαρτήματα της παρακμάζουσας ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, καλά κρυμμένα κάτω από το τραπέζι, αλλά και από την αιώνια ανία που βασανίζει την προνομιούχο τάξη, σε ένα ψηφιδωτό από χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές και ντελιαριακές καταστάσεις.

Γενική είσοδος: 7€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Le Charme Discret De La Bourgeoisie
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1972
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Μια ομάδα ευκατάστατων αστών προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από μια σειρά αλλόκοτων, σουρεαλιστικών γεγονότων.

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.

Καποδίστριας

Ο Σμαραγδής, η Wikipedia και ακόμα ένα αγιογραφικό πορτρέτο μιας επιφανούς προσωπικότητας της ελληνικής ιστορίας, χρωματισμένο με έντονη θρησκευτικότητα, ξέχειλο πατριωτισμό και μελοδραματικό μανιχαϊσμό. | Powered by Uber.