Ένα "κινητό σχολείο" κάνει πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μια μικρού μήκους ταινία μας συστήνει σε μια αναγκαία εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης.

Κινητό_Σχολείο_Ταξιδεύει

Ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα φυσικών και δια ζώσης προβολών που παρέχει το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3) υπάρχει και μία ελληνική μικρού μήκους που καταγράφει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής εκμάθησης που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση.

Ο λόγος για το "Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει" του Λουκά Παλαιοκρασά, στο οποίο απεικονίζεται ο τρόπος που η Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, χρησιμοποιεί ένα έργο εκμάθησης με στόχο την εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ορθογώνια τροχήλατη κατασκευή που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση.

Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει 2

Μεταξύ των στόχων του έργου με τίτλο "Mobile School - Κινητό Σχολείο", είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις, η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης τους, στη συνολική αναπτέρωση της ψυχο-κοινωνικής κατάστασής τους και στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων. Με αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το παρόν ντοκιμαντέρ και κάθε μελλοντική προβολή του συγκεκριμένου έργου, επιδιώκεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ντοκιμαντέρ "Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει" προβάλλεται την Παρασκευή 7/3 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (17.30), ενώ μπορείτε να το παρακολουθήσετε και online μέσω της πλατφόρμας του φεστιβάλ, εδώ.

Σχετικά με την ταινία, ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Ακολουθώντας το ταξίδι του Mobile School στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας γνώρισα τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα και είδα το έργο τους να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών Ρομά που ζουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. Με αυτή την ταινία προσπάθησα να αποτυπώσω τον συναισθηματικό αντίκτυπο του έργου στα παιδιά, αλλά και στην ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας που με την αφοσίωσή τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού και να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο".

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.