Ο Πάγος που Καίει

3

Το παγωμένο τοπίο έρχεται σε αντιδιαστολή με το εσωτερικό πάθος σε ένα γλυκόπικρο πορτρέτο της gen-Z, το οποίο φρεσκάρει ο ζωογόνος αέρας της νουβέλ βαγκ.

Ο Πάγος που Καίει

Σε έναν κόσμο καταιγιστικών εικόνων και ανεξέλεγκτης υπερπληροφόρησης, όλο και περισσότερες ταινίες εστιάζουν στη σύγχρονη έλλειψη επικοινωνίας. Αγωνιούν για μια μοναχική ζωή υλικής αφθονίας και συναισθηματικής ένδειας, την οποία οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν με φαινομενικά ανέμελο, αλλά στην πραγματικότητα τραγικό τρόπο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες επιστρατεύουν συχνά το τρικ των διαφορετικών γλωσσών και πολιτιστικών αναφορών, όπως και τις αλληγορικές διαστάσεις στοιχείων της ιστορίας τους για να υπογραμμίσουν διακριτικά τις ψυχολογικές ή κοινωνικές σημάνσεις τους.


Ο 40χρονος, γεννημένος στη Σιγκαπούρη Άντονι Τσεν είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση κινηματογραφικού δημιουργού. Βραβευμένος με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών για το "Ilo Ilo" (2013), έγινε γνωστός στη χώρα μας με την "Εποχή της Βροχής" (2019), ένα χαμηλότονο δράμα πάνω στον εγκλωβισμό δύο μοναχικών ανθρώπων σε μια απαγορευμένη σχέση. Στον "Πάγο που Καίει", οι ήρωες είναι τρεις νεαροί που θα συναντηθούν στη χειμωνιάτικη Γιαντζί, μια μεθοριακή πόλη στη βορειοανατολική Κίνα. Ο χρηματιστής Χαοφένγκ θα γνωρίσει εκεί την ξεναγό Νανά και το φίλο της Σιάο. Θα περάσουν μαζί μερικές ξένοιαστες μέρες, προτού επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που τους αγχώνει και τους φοβίζει.


Το παγωμένο τοπίο έρχεται σε αντιδιαστολή με το εσωτερικό πάθος σε ένα γλυκόπικρο πορτρέτο της gen-Z, το οποίο φρεσκάρει o ζωογόνος αέρας της νουβέλ βαγκ. Το "Ζιλ και Τζιμ" δίνει τον τόνο, η γκονταρική "Ξεχωριστή Συμμορία" προσθέτει ιδέες, τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα υπενθυμίζουν την ύπαρξη αξεπέραστων ορίων και τα τραύματα είναι τόσο εμφανή όσο και εσωτερικά. Με αισιόδοξη μελαγχολία, ο Άντονι Τσεν κοιτάζει κατάματα ένα ευμετάβλητο παρόν και ένα ρευστό αύριο, σαν το νερό που περιβάλλει τους ήρωές του, αλλάζοντας διαρκώς μορφή.

Κίνα, Σιγκαπούρη. 2023. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πάγος που Καίει

The Breaking Ice / Ran Dong
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 97 '
  • Άντονι Τσεν

Στη χειμωνιάτικη Γιαντζί, μια μεθοριακή πόλη στη βορειοανατολική Κίνα, ο νεαρός Χαοφένγκ θα γνωρίσει την ξεναγό Νανά και το φίλο της Σιάο. Θα περάσουν μαζί μερικές ξένοιαστες μέρες, προτού επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που τους αγχώνει και τους φοβίζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".