Bob Marley: One Love

2

Υποτονική αγιογραφία μιας μυθικής μουσικής περσόνας γεμάτης ιδιαιτερότητες, οι περισσότερες από τις οποίες θίγονται απλώς με… μελωδικό τρόπο.

Bob Marley: One Love

Μετά την επιτυχία του "Bohemian Rhapsody", είναι φανερό πως οι βιογραφίες ειδώλων της σύγχρονης μουσικής έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Έτσι, μετά τη Γουίτνεϊ Χιούστον ("I Wanna Dance With Somebody"), τον διπλό Έλβις ("Elvis", "Priscilla") και τον Λέοναρντ Μπερνστάιν ("Μαέστρος"), οι οποίοι ξαναζωντάνεψαν επί της οθόνης τους τελευταίους μήνες, ήρθε και η σειρά του Μπομπ Μάρλεϊ.


Γραμμένο από τους Τέρενς Γουίντερ ("Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ"), Φρανκ Φλάουερς ("Metro Manila") και Ζακ Μπέιλιν ("Η Μέθοδος των Γουίλιαμς"), το biopic του βασιλιά της ρέγκε έρχεται εξαρχής αντιμέτωπο με ένα μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους οι ταινίες. Για να πάρουν τα απαιτούμενα βιογραφικά (και μουσικά) δικαιώματα, οι παραγωγοί είτε διασκευάζουν την έντυπη μαρτυρία ενός εκ των συγγενών του πρωταγωνιστή είτε τον εμπλέκουν κι αυτόν σε ρόλο παραγωγού. Όπως στην προκειμένη περίπτωση τη σύζυγο του Μάρλεϊ, Ρίτα, και το γιο του Ζίγκι. Αυτό έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας ευνοϊκά προκατειλημμένης, αγιογραφικής προσέγγισης, με το "One Love" να μην αποτελεί εξαίρεση.


Το φιλμ του Ρεϊνάλδο Μάρκους Γκριν ("Η Μέθοδος των Γουίλιαμς") συναντά τον Μπομπ Μάρλεϊ στα μέσα των 70s, σταρ της τζαμαϊκανής μουσικής με μεγάλη κοινωνική απήχηση. Αυτό θα τον τοποθετήσει στο κέντρο μιας σφοδρής πολιτικο-γκανγκστερικής αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας του και τον ελαφρύτερο δικό του έπειτα από οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας. Η φυγή του στο Λονδίνο θα ανοίξει την πόρτα της διεθνούς καταξίωσης, η οποία θα έρθει με το άλμπουμ "Exodus" (είχε προηγηθεί και το "Rastaman Vibration"), αλλά τον επόμενο χρόνο εκείνος θα μάθει ότι πάσχει από καρκίνο.


Αυτή η περιπετειώδης διαδρομή ζωής απεικονίζεται διεκπεραιωτικά και μάλλον υποτονικά, πάνω σε ένα απλοϊκό δραματικό υπόβαθρο που εξυμνεί μια μυθική μουσική περσόνα γεμάτη ιδιαιτερότητες (η θρησκευτική πίστη του στον Χαϊλέ Σελασιέ, ο παναφρικανισμός, οι πασιφιστικές απόψεις του, τα –τουλάχιστον– 11 παιδιά του από επτά διαφορετικές γυναίκες), οι περισσότερες από τις οποίες θίγονται απλώς με… μελωδικό τρόπο.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Bob Marley: One Love

2
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 104 '
  • Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

Η ζωή του βασιλιά της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, από τη διεθνή καταξίωσή του τη δεκαετία του ’70 έως τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 36 ετών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".