Ο Άγγελος Φραντζής επιμελείται το "Ciné-Club" του Γαλλικού Ινστιτούτου

Δείτε τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν δωρεάν στον κινηματογράφο.

Τα κορίτσια του Ροσφόρ 'Τα κορίτσια του Ροσφόρ'

Το Γαλλικό Ινστιτούτο δίνει λευκή κάρτα στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή, ο οποίος αναλαμβάνει την επιμέλεια των επόμενων δωρεάν προβολών (για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2024) στο πλαίσιο του "Ciné-Club".

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της λευκής κάρτας στον Άγγελο Φραντζή:

24/1 (8 μ.μ.): Τα κορίτσια του Ροσφόρ, του Jacques Demy (125’ - 1967)
Mε τις: Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Anne Germain
Η Ντελφίν και η Σολάνζ είναι δύο δίδυμες αδερφές 25 ετών, εκθαμβωτικές και πνευματώδεις. Η ξανθιά, η Ντελφίν, είναι δασκάλα χορού, ενώ η κοκκινομάλλα, η Σολάνζ, είναι δασκάλα σολφέζ. Ζουν μέσα στη μουσική και ονειρεύονται να γνωρίσουν το μεγάλο έρωτα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα χορευτών ενός περιοδεύοντα θιάσου φθάνουν στην πόλη και συχνάζουν στο μπαρ της μητέρας των κοριτσιών. Ένα μεγάλο πανηγύρι ετοιμάζεται και ένας ονειροπόλος ναυτικός αναζητά την ιδανική γυναίκα.

21/2 (8 μ.μ.): Άννα (Anna), του Pierre Koralnik (87΄- 1967)
Με τους Anna Karina, Jean-Claude Brialy, Marianne Faithfull, Serge Gainsbourg
Η Άννα φτάνει στο Παρίσι. Μόλις κατεβαίνει από το τρένο, ο Σερζ, ο διευθυντής μιας διαφημιστικής εταιρείας, με το που την βλέπει, την ερωτεύεται παράφορα. Για να τη βρει, αναρτά τη μοναδική φωτογραφία της σε όλους τους δρόμους της πρωτεύουσας, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι την βλέπει κάθε μέρα.

13/3 (8 μ.μ.): Όχιστοστόμα, του Alain Resnais (115’ - 2003)
Με τους : Sabine Azéma, Isabelle Nanty, Audrey Tautou
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ζιλμπέρτ παντρεύτηκε για πρώτη φορά έναν Αμερικανό, τον Έρικ Τόμσον. Ο γάμος της απέτυχε. Ωστόσο, καθώς η ένωση δεν είχε νομιμοποιηθεί από τον Γάλλο πρόξενο, δεν αναγνωρίστηκε στη Γαλλία. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, η Ζιλμπέρτ παντρεύτηκε τον Ζορζ Βαλαντρέ, έναν πλούσιο μεταλλουργό. Ο Ζορζ, που πιστεύει στην ευτυχία του γάμου από την στιγμή που είναι ο πρώτος σύζυγος της γυναίκας του, κρατείται προσεκτικά στο σκοτάδι σχετικά με το δεσμό με τον Έρικ Τόμσον. Μόνο η αδελφή της Ζιλμπέρτ,  η Αρλέτ Πομαγιάκ, που είναι ακόμη ανύπαντρη, γνωρίζει το μυστικό. Τι θα συνέβαινε όμως αν, από καθαρή σύμπτωση, ο Ζορζ Βαλαντρέ ερχόταν σε επαγγελματική επαφή με αυτόν τον Έρικ Τόμσον και τον συμπαθούσε;

Πριν από κάθε προβολή θα γίνεται παρουσίαση από τον Άγγελο Φραντζή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.