Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ένα διήμερο προβολών

Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation μικρού και μεγάλου μήκους, που βραβεύτηκαν στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Μπαουρίνα Σαλού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους επιστρέφει στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ένα διήμερο με κινηματογράφο για παιδιά, εφήβους, νέους και όλη την οικογένεια. To Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη οι βραβευμένες ταινίες της 26ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Camera Zizanio", δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, αυτή την πρότυπη διοργάνωση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4.45 μέχρι τις 11 μ.μ..

Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation μικρού και μεγάλου μήκους, που βραβεύτηκαν στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Όλες οι ταινίες είναι παραγωγής 2022 και 2023 και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Απευθύνονται σε παιδιά και νέους, αλλά παρακολουθούνται και από ενήλικες.

23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Οι βραβευμένες ταινίες της "Camera Zizanio", ελληνικές και διεθνείς, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό όλων των ηλικιών να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς που εκφράζουν ενεργά τα παιδιά μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας και να έρθουν σε επαφή με το πιο δυναμικό κομμάτι της τρέχουσας νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, από παιδιά και νέους 4 έως 20 ετών.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα 

20/1 | Αίθουσα Α

5 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες Ελληνικού τμήματος 23ης Camera Zizanio

7 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Φτερωτοί κολυμβητές" ("Swimming with Wings"), Daphna Awadish Golan, Ολλανδία-Ισραήλ, 2023, 11’. Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για ταινία ντοκιμαντέρ.

Φτερωτοί κολυμβητές

"Λιμνούλα" ("Pond"), Lena von Döhren & Eva Rust, Ελβετία, 2023, 9′  Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για ταινία μικρού μήκους & Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών.

"Πιτσιρίκια ("Juniors"), Hugo Thomas, Γαλλία / France, 2022, 95’ Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για ταινία μεγάλου μήκους

Juniors

Υπόθεση: Ο Ζορντάν και ο Πατρίκ είναι 14 ετών και βαριούνται θανάσιμα στο μικρό χωριό τους, στη γαλλική ύπαιθρο. Όταν χαλάει και το Playstation 4 πρέπει να βρουν έναν δημιουργικό τρόπο να περνούν την ώρα τους: προσποιούνται, λοιπόν, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και οργανώνουν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσουν καινούργια παιχνιδομηχανή. Το χρήμα αρχίζει να ρέει και οι δύο φίλοι μετατρέπονται σε τοπικούς ήρωες. Το ψέμα, όμως, έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους και απειλείται ακόμη και η ίδια η φιλία τους.

9 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Κάτω από τον ίδιο ουρανό" ("Under the same sky"), Ana Laura Calderón, Μεξικό, 2023, 15’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων & της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών.

Κάτω από τον ίδιο ουρανό

"Η στολή μας" ("Our Uniform"), Yegane Moghaddam, Ιράν, 2023, 7’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

"Μπαουρίνα Σαλού" ("Bauryna Salu"), Askhat Kuchinchirekov, Καζακστάν, 2023, 106’. Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες Αξίες" & Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

Υπόθεση: Σύμφωνα με ένα παλιό νομαδικό έθιμο, το Μπαουρίνα Σαλού, ο Γερσουλτάν δίνεται τη στιγμή της γέννησής του στη γιαγιά του για να τον αναθρέψει. Μεγαλώνει γεμάτος πικρία και εντελώς αποσυνδεδεμένος από τους γονείς του. Όταν γίνεται 12 ετών, η γιαγιά του πεθαίνει και αυτός πρέπει να επιστρέψει σε μια οικογένεια που του είναι σχεδόν άγνωστη.

20/1 | Αίθουσα Β

4.45 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Αβτόνα" ("Avtona"), Ani Grigorian, Αρμενία, 2022, 26’. Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους της Διεθνούς επιτροπής Kids&Docs

Αβτόνα

"Η Λεονί, ο Σκιτ και τα γουρουνάκια" ("Leonie, Skeet & the Piglets"), Jip Heijenga, Βέλγιο, 2023, 15’. Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών.

Η Λεονί, ο Σκιτ και τα γουρουνάκια

"Νεοσσοί" ("Fledglings"), Lidia Duda, Πολωνία,  2022, 84’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους της Διεθνούς επιτροπής Kids&Docs

Νεοσσοί

7.1 5 μ.μ. | Το Φύλο σε πρώτο πλάνο: απονομή βραβείων διαγωνισμού

8 μ.μ. | School cinema: η εκπαιδευτική δραστηριότητα του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

9.15 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"H χήνα" ("The Goose"), Jan Mika, Τσεχία-Γαλλία, 2023, 13’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

H χήνα

"Μάγμα" ("Magma"), Luca Meisters, Ολλανδία / Netherlands, 2023, 15’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

Μάγμα

"Ξύπνησα μ’ ένα όνειρο" ("I Woke Up With a Dream"), Pablo Solarz, Αργεντινή-Ουρουγουάη, 2022, 76’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους & Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

Ξύπνησα μ’ ένα όνειρο

Υπόθεση: Ο Φελίπε είναι ένας έφηβος που περνάει τις μέρες του κάνοντας ποδήλατο με τους φίλους του στους άδειους της μικρής παραλιακής πόλης όπου ζουν, ραπάροντας αυτοσχέδια στιχάκια και κάνοντας μαθήματα υποκριτικής κρυφά από τη μητέρα του. Είναι τόσο παθιασμένος με την υποκριτική, που ακόμα και στον ύπνο του βλέπει ολόκληρες παραστάσεις και ξυπνάει μες στη νύχτα για να τις καταγράψει.

21/1 | Αίθουσα Α

5 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες Ελληνικού τμήματος 23ης Camera Zizanio

7 μ.μ. | Όλοι μαζί στον κινηματογράφο

GonGon, Χρυσάνθη Μπαδέκα & Γιώτα Πεκλάρη, Ελλάδα, 2023, 10’. Καθολικά προσβάσιμο videodance, το οποίο προέκυψε από το βιωματικό εργαστήριο body music "Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει".

"Έχουμε ένα όνειρο" ("We Have a Dream"), Pascal Plisson, Γαλλία, 2023, 96’ 

9 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"H χήνα" ("The Goose")
"Μάγμα" ("Magma")
"Ξύπνησα μ’ ένα όνειρο" ("I Woke Up With a Dream")

21/1 | Αίθουσα Β

4.30 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Κάτω από τον ίδιο ουρανό" ("Under the same sky"), Ana Laura Calderón, Μεξικό, 2023, 15’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων & της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών.

Κάτω από τον ίδιο ουρανό

"Η στολή μας" ("Our Uniform")

"Μπαουρίνα Σαλού" ("Bauryna Salu")

6.45 μ.μ.| Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Ζωολογικός κήπος" ("Ζοο"), Tariq Rimawi, Ιορδανία-Γερμανία, 2022, 9’  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών 13 ετών και άνω

"Το γέρικο νεαρό κοράκι" ("The Old Young Crow"), Liam LoPinto, ΗΠΑ, 2023, 12’. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών 13 ετών και άνω

Το γέρικο νεαρό κοράκι

"Μεγάλα όνειρα" ("Big Dreams"), Daniel Pánek, Τσεχία, 2023, 102’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών

Υπόθεση: Ο Ντομ, ένας αντιδημοφιλής 11χρονος σε μια μικρή πόλη, εμπνέεται από τη νίκη της εθνικής ομάδας χόκεϊ της Τσεχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο. Ονειρεύεται να γίνει τερματοφύλακας σαν το είδωλό του, τον Dominik Hašek. Όλα για τη δόξα και ένα φιλί από το ομορφότερο κορίτσι της τάξης του. Κανένα όνειρο δεν είναι υπερβολικά μεγάλο.

9.15 μ.μ. | Βραβευμένες ταινίες 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Φτερωτοί κολυμβητές" ("Swimming with Wings")
"Λιμνούλα" ("Pond")
"Πιτσιρίκια" ("Juniors")

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.