Fundamentals of Cinema: Η "Όδος Μαλχόλαντ" του Ντέιβιντ Λιντς στον Δαναό

Η ενότητα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει για το 2024 με μία από τις κορυφαίες ταινίες που μας έχει χαρίσει ο αμερικανικός κινηματογράφος τον 21ο αιώνα.

Οδός Μαλχόλαντ «Οδός Μαλχόλαντ»

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία αγαπήθηκε από το κοινό, καταγράφοντας αλλεπάληλα sold out, επιστρέφει για το 2024 με το "Όδος Μαλχόλαντ" του Ντέιβιντ Λιντς, μία από τις κορυφαίες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου τον 21ο αιώνα. Η ταινία θα προβληθεί στο Δαναό τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 στις 8 μ.μ.. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο σκηνοθέτης και μουσικός The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) θα μάς ξεναγήσει στο παράξενο και γοητευτικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς. 

Αρχικά προορισμένο για πιλότος τηλεοπτικής σειράς που τελικά έμεινε στα χαρτιά, το "Όδος Μαλχόλαντ" αποτελεί -όπως την έχει χαρακτηρίσει ο σκηνοθέτης- μια "ιστορία αγάπης στην πόλη των ονείρων". Ισορροπώντας ανάμεσα στο "πειραγμένο" φιλμ νουάρ, την b-movie, το ρομαντικό μελόδραμα και το θρίλερ μυστηρίου, το "Όδος Μαλχόλαντ" μεταδίδει εκείνη τη γνώριμη αύρα του απόκοσμου και του ανοίκειου που δεσπόζει σε όλη τη φιλμογραφία του σπουδαίου αμερικανού δημιουργού.

Με δομή που παραπέμπει σε λαβύρινθο του υποσυνείδητου, όπου κάθε πόρτα που ξεκλειδώνει οδηγεί σε ένα νέο αδιέξοδο της μνήμης και της επιθυμίας, το "Όδος Μαλχόλαντ" θυμίζει όνειρο (ή μάλλον εφιάλτη) που βλέπουμε ξύπνιοι. Η ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, προσκαλεί τον θεατή σε ένα παραισθησιογόνο ταξίδι, όπου κυριαρχούν οι συνειρμοί και οι αντικατοπτρισμοί, ο πειρασμός του κινδύνου και η απειλή του αγνώστου. 

Λίγα λόγια για το έργο

Mια γυναίκα, γνωστή ως Pίτα, τρακάρει με το αυτοκίνητό της στην Όδο Μαλχόλαντ του Xόλιγουντ. Στη σύγκρουση σκοτώνονται δύο άντρες, πιθανότητα κακοποιοί. H Pίτα επιζεί, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν θυμάται τίποτα· ούτε καν το όνομά της. Φτάνει με δυσκολία σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και κρύβεται σε κάτι θάμνους στον κήπο. Στο μεταξύ, δύο άντρες, ο Xερμπ και ο Nταν, κάθονται σε ένα εστιατόριο και κουβεντιάζουν. O Nταν εξομολογείται ότι είδε έναν εφιάλτη που εκτυλισσόταν στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Όταν ο εφιάλτης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, οι δύο άντρες φεύγουν βιαστικά. Λίγο αργότερα, μια φέρελπις ηθοποιός, η Mπέτι, φτάνει στο Λος Άντζελες και πηγαίνει στο διαμέρισμα της θείας της. Eκεί, βρίσκει τη Pίτα να κρύβεται, κι όταν η Pίτα τής λέει ότι πάσχει από αμνησία, οι δυο γυναίκες θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά της.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.