Οι ελπίδες του Λάνθιμου για Όσκαρ μετά τις νίκες του "Poor Things" στις Χρυσές Σφαίρες

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στην κούρσα για τα βραβεία της Ακαδημίας μετά την απονομή της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Poor Things κριτική 4 «Poor Things»

Το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφού στην απονομή των 81ων Χρυσών Σφαιρών η ταινία επικράτησε στην κατηγορία καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας και αντίστοιχα η πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν αναδείχθηκε καλύτερη ηθοποιός. Με τις υποψηφιότητες της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να βρίσκονται δεκαπέντε μέρες μακριά (23/1), αναρωτιόμαστε, ποιες είναι οι πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου στα βραβεία Όσκαρ;

Πρώτα από όλα, θυμίζουμε πως στις Χρυσές Σφαίρες και στα Όσκαρ συμμετέχει τελείως διαφορετικό σώμα ψηφοφόρων. Στη μία περίπτωση τα βραβεία διαμορφώνονται από τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ από την άλλη ψηφίζουν οι χιλιάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των ειδικοτήτων. Επομένως, οι Χρυσές Σφαίρες δεν αποτελούν την ασφαλέστερη πηγή προβλέψεων, αλλά προδίδουν τάσεις και αναδεικνύουν την επίδραση ορισμένων ταινιών στο κοινό. Όπως, για παράδειγμα, το "Οπενχάιμερ" (Κρίστοφερ Νόλαν) το οποίο επιβεβαίωσε εαυτόν ως την παραγωγή που έχει τη δυναμική να κυριαρχήσει στις μεγάλες κατηγορίες, αφού σάρωσε συγκεντρώνοντας πέντε Χρυσές Σφαίρες.

barbie
"Barbie"

Έτσι έχει σημασία πως ο Λάνθιμος, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης συμμετέχει και ως παραγωγός στο "Poor Things", είδε την ταινία του να βγάζει έξω το φαβορί "Barbie" (Γκρέτα Γκέργουιγκ) στις κατηγορίες όπου ήταν συνυποψήφιο. Μπορεί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας να είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα, αφού εκεί θα βρίσκεται σίγουρα "απέναντι" το "Οπενχάιμερ", αλλά πλέον για τον α’ γυναικείο ρόλο η Έμα Στόουν έχει βασικά τη Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού") να φοβάται, καθώς η ηθοποιός απέσπασε επίσης Χρυσή Σφαίρα.

Οπενχάιμερ νέο1
"Οπενχάιμερ"

Έπειτα, τα πράγματα περιπλέκονται όσον αφορά τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στις Χρυσές Σφαίρες υπάρχει μονάχα μία γενική κατηγορία σεναρίου, δε γίνεται δηλαδή διαχωρισμός ανάμεσα σε πρωτότυπο ή διασκευασμένο όπως στα Όσκαρ. Εν προκειμένω η Ένωση προτίμησε τη σπουδαία δουλειά των Ζιστίν Τριέ και Αρτούρ Χαράρι για την "Ανατομία μιας Πτώσης", επιλογή που δίνει δύο υποθέσεις. Πως η "Ανατομία" έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει και το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Τόνι ΜακΝαμάρα που διασκεύασε το "Poor Things" έχει δυνατούς "αντιπάλους" τους Κρίστοφερ Νόλαν, Μάρτιν Σκορσέζε και Έρικ Ροτ ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού"), όπως επίσης τους Γκρέτα Γκέργουιγκ και Νόα Μπάουμπακ ("Barbie"). Κάπως έτσι, πάντως, διαμορφώνεται το τοπίο και στη σκηνοθεσία, όπου ο Λάνθιμος μπορεί να επωφεληθεί από το ρεύμα που σηκώνει το "Poor Things" αυτήν την περίοδο, διότι τώρα διευρύνει το ακροατήριό του κυκλοφορώντας σε μια καθοριστική στιγμή στην κούρσα των βραβείων.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεδιαλύνονται σιγά - σιγά τις επόμενες μέρες, καθώς τα σωματεία των επαγγελματιών -και άρα οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας- θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν τις υποψηφιότητες των δικών τους βραβείων. Πρώτοι οι ηθοποιοί (10/1) και στη συνέχεια οι παραγωγοί (12/1). Προβλέπεται σίγουρα μια εντυπωσιακή "μάχη" η οποία θα φτάσει μέχρι την οσκαρική απονομή στις 10 Μαρτίου.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Poor Things

4,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 141 '
  • Γιώργος Λάνθιμος

Στη Γλασκόβη της βικτωριανής περιόδου, μια γυναίκα αυτοκτονεί μονάχα για να βρει τον εαυτό της ξανά ζωντανό, χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό, ο οποίος την επαναφέρει. Ωστόσο πλέον δεν θυμάται το παραμικρό, έτσι ο επιστήμονας τη θέτει υπό την προστασία του, αγνοώντας πως εμπόδιο στα σχέδιά του πρόκειται να μπουν ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος, αλλά και η βούληση της ίδιας της Μπέλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.