Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η σχέση του με το σινεμά

Θυμόμαστε τις φορές που το σινεμά εμπνεύστηκε από την πένα του εμβληματικού συγγραφέα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Z ταινία «Z»

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μπορεί να συνδέθηκε άρρηκτα με τα γράμματα, ωστόσο πολύτιμη ήταν επίσης η σχέση του με τον κινηματογράφο.

Τη δεκαετία του '60 σε συνεργασία με τον Κώστα Σφήκα συνυπέγραψε τις "Μικρές Αφροδίτες" (1963) του Νίκου Κούνδουρου, οι οποίες βραβεύτηκαν με Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου. Ακόμα, έγραψε το σενάριο στον "Επιτάφιο για Εχθρούς και Φίλους" (1966) του Τσέχου σκηνοθέτη Γίρι Σεκένς και την ίδια χρονιά συμμετείχε στη γραφή των αγγλόφωνων "Σκαλοπατιών" (Λέναρντ Χίρτσφιλντ) με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά. Παράλληλα, ο Βασιλικός δεν έχανε την ευκαιρία να κρατά μικρούς ρόλους στα παραπάνω φιλμ, αλλά και σε άλλα αργότερα, όπως τα "L'étrangleur" (Πολ Βεκιάλι, 1970), "Στο Δρόμο του Λαμόρε" (Δημήτρης Μαυρικίου, 1980) και "Προστάτης Οικογένειας" (Νίκος Περράκης, 1997).

Η Νύχτα με τη Σιλένα
"Η Νύχτα με τη Σιλένα"

Φυσικά, η δικαιολογημένα πιο διάσημη κινηματογραφική συνδρομή του Βασιλικού δεν είναι άλλη από τη διασκευή του βιβλίου του "Z" (1969) από τον Κώστα Γαβρά. Δύο σπουδαία έργα που μιλούν για την παρακρατική δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν, την κρυφή δράση, αλλά και το πώς ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση ξεσκεπάζει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αγγίζοντας το βαθύ κρατικό μηχανισμό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Γαβράς συμπεριέλαβε τον Βασιλικό σε μια σύντομη σκηνή της τελευταίας ταινίας του "Ενήλικοι στην Αίθουσα" (2019).

Θα πέρναγε αρκετός καιρός προτού κάποιο αφήγημα του Βασιλικού θα επανερχόταν στο σινεμά, κάτι που έκανε ο Δημήτρης Παναγιωτάτος στη νουάρ "Νύχτα με τη Σιλένα" (1986). Παραπάνω από μία δεκαετία μετά θα ακολουθούσε η συνεργασία του με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη στο "Black Out" (1998), έχοντας στο ενδιάμεσο και μέχρι σήμερα προσφέρει σημαντικό έργο μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".