Οι βραβευμένες ταινίες του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR

Η διοργάνωση μοίρασε τις πρώτες δάφνες της ιστορίας της σε ελληνικές μικρού μήκους γυρισμένες αποκλειστικά από θηλυκότητες.

Nothing Holier than a Dolphin «Nothing Holier than a Dolphin»

Στην Ταινιοθήκη έπεσε η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR (23-29/11), με το θεσμό να απονέμει τις δάφνες της στις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους γυρισμένες από σκηνοθέτριες, με τίτλο "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες", το οποίο διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τα βραβεία αποτελούταν από τα μέλη του WIFT GR Σιμπίλ Μέντερ (σκηνοθέτρια), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (ηθοποιός) και Γεωργία Φώτου (σεναριογράφος).

Το 1ο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο € 1.500) απέσπασε η ταινία "Nothing Holier than a Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, την οποία η επιτροπή σχολίασε ως εξής: "Μια αλληγορία για την οικολογία, ένα ευαίσθητο αριστούργημα εικόνας – κίνησης - αισθήσεων που παρασύρει σε έναν μύθο με πολλές προεκτάσεις. Το 'Nothing Holier than a Dolphin' ξεχωρίζει όχι μόνο για το ευρηματικό του σενάριο, τις μοναδικές ερμηνείες, το ρυθμικό μοντάζ και την καταπληκτική μουσική του. Ξεχωρίζει γιατί αποτίει φόρο τιμής στην ίδια τη μυθοπλασία".

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στο φιλμ "Τέλη Αυγούστου" της Αντζέλικας Κατσά με το ακόλουθο σκεπτικό: "Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης με δύο αστέρια νεαρούς πρωταγωνιστές που κουβαλούν όλη την πληγωμένη αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Η κάμερα χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό ασπρόμαυρο, δημιουργεί μαγευτικά πλάνα που περιγράφουν τη σκληρή καθημερινότητα και τις προσωπικές προκλήσεις μιας οικογένειας σε ένα νησιώτικο τοπίο που μοιάζει ονειρικό – ενώ δεν είναι". Το βραβείο συνοδεύεται με την παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της δημιουργού σε συνεργασία με την εταιρία MUSOU.

Lumen μικρού μήκους
"Lumen"

Νικήτρια του 3ου βραβείου ήταν η Μάρθα Μπουζιούρη με το "À Deux Voix", καθώς σύμφωνα με την επιτροπή αποτελεί "ένα μοναδικό ύμνο στην ειρήνη και στην συγχώρεση. Με αφηγηματική δομή που ρέει αβίαστα, εξαίρει την δύναμη της μητρικής αγάπης και της αληθινής γυναικείας φιλίας, αποδεικνύοντας πως αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα πολύ περισσότερα απ’αυτά που μας χωρίζουν. Μια συγκινητική ταινία που τολμά να προτείνει την πιο ριζοσπαστική λύση στους πολέμους που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: Την αγάπη απέναντι στο βαθιά ριζωμένο μίσος". Το βραβείο συνοδεύεται από € 1.000 και την εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε υψηλού κύρους workshop το 2024 που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PACT.

Η κριτική επιτροπή απένειμε, ακόμη, δύο εύφημες μνείες. Από τη μία στο "Lumen" (Ειρήνη Τζούλια) για την "ιδιαίτερα καλλιτεχνική απόδοση μιας συλλογικής και προσωπικής καταστροφής με πρωτότυπο αφηγηματικό στυλ. Η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να απεικονίσει τα ανάμεικτα συναισθήματα της θλίψης και της αγωνίας με έναν εμπνευσμένο και ταυτόχρονα προκλητικό τρόπο· τα απομεινάρια μιας προσωπικής και συλλογικής απώλειας μετουσιώνονται σε ένα έργο τέχνης με πρωτότυπη αισθητική και δυνατό οικολογικό και οικουμενικό μήνυμα". Από την άλλη, στην "Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο" (Μαίρη Κολώνια) για τις "εξαιρετικές ερμηνείες σε μια γλυκόπικρη ιστορία με ένα θέμα που μπορεί να μας αγγίξει όλους. Οι προκλήσεις της μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τρυφερότητα, ακόμα και με χιούμορ. Άρτιος σχεδιασμός, δυνατή φωτογραφία και τρυφερή σκηνοθεσία με κινηματογραφικές λεπτομέρειες και ισορροπημένη εναλλαγή δραματικού και κωμικού στοιχείου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 έως τις 31/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.