Ο "Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" στην Ταινιοθήκη

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του αμίμητου σκηνοθέτη προβάλλεται το νέο ντοκιμαντέρ της Φλοράν Πλαταρέ προς τιμήν του.

Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και λίγες μέρες πριν τα γενεθλιά του, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζουν (1/12) το νέο ντοκιμαντέρ για εκείνον με τίτλο "Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" (Φλοράνς Πλαταρέ), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη μέσα από πολύτιμα πλάνα αρχείου, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά, τα οποία μεταξύ άλλων απεικονίζουν γυρίσματα των ταινιών του και τον ίδιο τον Γκοντάρ να περιπλανιέται στο Παρίσι. Φυσικά, από το ντοκιμαντέρ δε λείπουν στιγμιότυπα από τη μνημειώδη διακοπή του φεστιβάλ των Καννών το Μάη του 1968, όταν ο Γκοντάρ με μια πλειάδα έτερων κορυφαίων σκηνοθετών, διεκδίκησαν την παύση της διοργάνωσης και σύνταξη με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απεργών ανά τη Γαλλία. Ήταν τότε, βεβαίως, που ο δημιουργός ξεστόμισε την αλησμόνητη ατάκα: "Σας μιλάω για αλληλεγγύη και εσείς συζητάτε για κοντινά πλάνα και τράβελινγκ! Είστε ηλίθιοι!".

Το "Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" προβάλλεται στην Ταινιοθήκη την Παρασκευή 1/12, στις 20.30, με είσοδο € 5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.